Bisküvide yeni formül: Yerel ve hibrit

Tüketici trendlerine göre ürünlerini yerelleştiren Yıldız Holding, yılsonuna kadar 10 hibrit ürünü rafa çıkarmayı hedefliyor

Bisküvide yeni formül: Yerel ve hibrit
Bisküvide yeni formül: Yerel ve hibrit
GİRİŞ 11.10.2016 16:27 GÜNCELLEME 11.10.2016 16:27
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yıldız Holding, Godiva ve United Biscuits satın almalarıyla İngiltere’yi ikinci üs yapıp global dev oldu ama Pladis CEO’su Cem Karakaş, başarıda yerellik ve hibrit ürünün önemine dikkat çekiyor.

Dünyanın çarkı, kutuplaştırılmış düzenden bir başka kutuplaştırılmış düzene dönerken ve bundan pek kimse mutlu değilken yine de çare varmış gibi görünüyor: Hibrit yani ‘melez’ ile…

Sadece beyaz ya da siyah olmayan; ‘ben bilirim’ değil, ‘başkası da bilebilir’ diyen; bulunduğu yeri tek kendisinin yaşam alanı görmeyip başkasını da buyur eden bir düzen ile... Öteki renklere değer veren insanlarla… Melezlik ya da hibrit, romantik gelebilecek bu söylemden rahatsız olanları bile gerçek hayatta kurtaracak bir kavram. “Keşfedilmeyen ne kaldı ki” denen dünyada hâlâ yeni bir şeyler üretebilmenin sırrı bu: Karışım yapmak. Pladis CEO’su Cem Karakaş 350 milyar dolarlık global atıştırmalık pazarında “yenilik” ve “büyümenin” başka türlü olamayacağını söylüyor: “Çünkü yeni ürün yaratmak zor, hatta neredeyse imkânsız. Kekle çikolatayı, bisküvi ve çikolatayı birleştirmek; yani hibrit. Önemli olan bu artık.” 

VEJETARYEN BİSKREM

Ülker Grubu’nun sahibi Yıldız Holding, 2007’de çikolata devi Godiva’yı 850 milyon dolara satın aldı. 2014’te İngiliz bisküvi devi United Biscuits’i 3 milyar dolara bünyesine kattı ve “Pladis” adıyla dünyanın 3. büyük bisküvi üreticisi oldu. Yıldız Holding’in cirosunun yüzde 40’ını sağlayan Pladis globalleşirken sektörün diğer önemli büyüme parametresini de unutmadı: Yerellik.

Karakaş’a göre Pladis’i en büyük 4 oyuncudan ayıran özellik, hem global markalarının hem de yerel tatlara göregeliştirilmiş ürünlerinin olması. Şirket tüketici trendlerine göre portföyünü lokalize ediyor. Örneğin Hindistan’da vejetaryen Biskrem satıyor. United Biscuits’in bir ürünü, Ülker Krispi Tırtıklı olarak Türkiye’ye uyarlanmış. Albeni Tane Tane McVitie’s Digestives Nibbles olarak İngiltere’de satılıyor. Godiva Double Ganache, Vanilla Creme ile Godiva Pearl de bu strateji ile Amerika’da rafa çıkan ürünler. Şirket yıl sonuna dek 10 hibrit ürünü rafa çıkarmayı hedefliyor. Karakaş, hibrit ürünler için İngiltere’deki bisküvi Ar-Ge’sini de Türkiye’ye kaydıracaklarını belirtiyor. Yerel tat ve karışımlar, bozulmayan alışkanlıkların başarıya ulaşması için tek çare gibi...

GEBZE’DEN ÇIKACAK ÜRÜN FORMÜLLERİMİZ DÜNYAYA YAYILACAK’

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Londra’da gelecek planlarını anlattı. Sene sonuna kadar 4 bin 500 yeni işe alımla Türkiye’nin istihdam politikalarına katkı sağlayacaklarını belirten Murat Ülker şöyle konuştu: “Global olmayı hayal edebildiysek, stratejimizi böyle belirlediysek ve Pladis’i kurabildiysek bu Türkiye’nin istikrarı ile mümkün oldu. Türkiye’ye sırtımızı dayayabildiğimiz için dışarı çıkabiliyoruz; yani dönecek bir yerimiz var diye. En büyük kapasite ve istihdamımız Türkiye’de. Bu sene aldığımız kararla 2021’e kadar 5 milyar TL yatırım hedefimiz var.

Yurtdışında marka ve şirket yatırımlarımız Türkiye’deki mevcudiyetimizi güçlendirdi. Türkiye’yi çikolata üssü yapıyoruz Godiva için.Türkiye’deki fabrika ve teknolojilerimiz yeni. Burada üretilen tablet ve barlar tüm dünyaya merkez üssü Türkiye’den gönderilecek. Erişilebilir premium çikolata üretimini Türkiye’den yapacağız. Türkiye’nin doğusundaki coğrafyalara satacağız. Çin’e kadar buradan ürün götüreceğiz. Hatta Türkiye, global olarak tüm Ar-Ge’mizin kalbi olacak. Gebze’de yeni bir tesis kuruyoruz. Burası dünyanın her yerindeki ekiplere deneyim ve teknik uzmanlık sağlayacak. Buradan çıkan ürün formülleri dünyanın dört bir yanında üretilecek. 2021 yılına kadar çikolata satışlarımızı 2 misline çıkaracağız. Bisküvi satışlarımızı önümüzdeki yıllarda yüzde 50’den fazla artıracağız. Çikolatada 2 kat, kekte 3 kat, şeker ve sakızda 4 kat kapasite artırımına ideceğiz.”

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 1
  • Ilıksu 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu düşündürücü bir gelişme bunların her iyi dediğinin altından bir çapanoğlu çıkıyor yemeyin...
    Cevapla