Halkbank’tan 1,2 milyar dolarlık yeni kaynak

Halkbank, uluslararası piyasalarda 175 milyon dolar ve 477 milyon avro tutarlarında sendikasyon anlaşması yaptı.

Halkbank’tan 1,2 milyar dolarlık yeni kaynak
Halkbank’tan 1,2 milyar dolarlık yeni kaynak
GİRİŞ 04.07.2016 16:44 GÜNCELLEME 04.07.2016 16:44

Halkbank, uluslararası piyasalardan bono ihracı yoluyla 500 milyon dolarlık finansman sağlarken, 175 milyon dolar ve 477 milyon avro tutarlarında da sendikasyon anlaşması yaptı.

Halkbank tarafından yapılan açıklamaya göre, Banka, finansal istikrarı ve uluslararası alandaki "güvenilir" marka algısıyla yeni iş birlikleri geliştirmeyi sürdürüyor.

Bu kapsamda uluslararası piyasalardan bono ihracı yoluyla 500 milyon dolarlık finansman sağlayan Banka, 175 milyon dolar ve 477 milyon avro tutarlarında sendikasyon anlaşmasına imza attı. Söz konusu kaynak, yurt içindeki büyük projelerin finansmanı amacıyla kullanılacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Brexit sonrası yön bulmakta zorlanan piyasalarda güvenilir markalara olan talebin devam ettiğini dile getirdi.

ABD, Avrupa, Asya ve Orta Doğu'dan 225 finansal kurumun talep gösterdiği ihraca, 4 katı aşan bir talebin geldiğini aktaran Taşkesenlioğlu, "Bu da Halkbank ile Türkiye'nin uluslararası piyasalardaki gücünün göstergesi olmuştur. Son derece başarılı gerçekleşen bu ihraç, ülkemizin algısını bozmaya çalışan girişimlerin karşılık bulamayacağını göstermiştir." ifadelerini kullandı.

Taşkesenlioğlu, yurt dışı piyasalardan 175 milyon dolar ve 477 milyon avro tutarında sendikasyon kredisi de sağladıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Sağladığımız uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynaklarla reel sektöre ihtiyaç duyduğu finansman desteğini sunmaktan dolayı mutluyuz. Bizlere duyulan güvenin bir sonucu olarak 33 bankanın katılım sağladığı bu krediyi ülkemizin dış ticaretinin desteklenmesi ve artırılmasında kullanacağız. Halkbank olarak bu dönemde, gerek eurobond gerekse sendikasyon yoluyla ülkemize yaklaşık 1,2 milyar dolarlık önemli bir kaynak girişine vesile olmanın memnuniyetini yaşıyoruz."

Halkbank dolar bazında tahvil ihracı için yetkilendirme yaptı

Halkbank, yurt dışında dolar cinsi tahvil ihracı için de harekete geçti.

Bu alanda Goldman Sachs, UniCredit Bank, HSBC, Citigroup, Bank ABC ve Emirates NBD Capital'i yetkilendirdiğini duyuran Banka, kararın yurt dışında ihracı planlanan 2,5 milyar dolar veya karşılığı Türk lirası ve yabancı para cinsinden borçlanma araçlarını kapsadığını açıkladı.

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 2 Mayıs'ta onaylanan ihraç belgesi kapsamında, tahvil ihracının ilk etapta dolar cinsinden yapılacağı bildirildi.

KAYNAK: AA