Türkiye-İsrail anlaşmasına iş dünyasından tepkiler

Türkiye ile İsrail arasında yapılan anlaşmaya dair iş dünyasından açıklamalar geliyor.

Türkiye-İsrail anlaşmasına iş dünyasından tepkiler
Türkiye-İsrail anlaşmasına iş dünyasından tepkiler
GİRİŞ 28.06.2016 11:59 GÜNCELLEME 28.06.2016 11:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye ile İsrail arasında yapılan anlaşmaya dair iş dünyasından açıklamalar geliyor.

İşte o açıklamalar...

MÜSİAD

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Nail Olpak, Türkiye ve İsrail arasında imzalanan anlaşma ve Rusya ile ilişkilerde yaşanan gelişmeleri değerlendirdiği yazılı bir açıklama yaptı.

Olpak, açıklamasında şunları kaydetti:

“27 Haziran ülkemizin dış politikası açısından son derece önemli iki önemli gelişmeye sahne olmuştur. İsrail’le imzalanan anlaşma ve Rusya’ya gönderilen mektupla, dış politikamızda atılan önemli adımları, uluslararası sahada küresel ağlar ören bir iş adamları derneği olarak memnuniyetle karşılıyoruz.

Bu gelişmelerden Türkiye dış politikasında, ülke menfaatlerinden taviz verilmeden, yeni bir dönemin başladığının işaretlerini alıyoruz. Zorlu bir coğrafyada devraldığı tarihsel mirasın gereğini yerine getirmeye çalışan Türkiye’nin, Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın da değindiği üzere, dış politikasında ‘Dostlarını artırmaya ve düşmanlarını azaltmaya’ ihtiyacı vardır. 

ASKON

ASKON Başkanı Mustafa Koca’nın yazılı açıklaması şu şekilde;

“İsrail’in maalesef vahşi uygulamalara sahip bir ülke olduğunu herkes biliyor. Hem vahşi uygulama yapan hem de dünyanın egemenlerinden ciddi anlamda destek gören bir ülke.

1948 yılında kuruluşunu yaptığı günden bu tarafa tüm dünya tarafından korunmuş, gözetilmiş ve istediklerini yaptırmayı becermiş bir ülkedir.

Asla hiçbir uluslararası yaptırım ona karşı işletilememiş ve BM kararları mütemadiyen askıda kalmıştır.  Adeta dünya egemenleri üzerinde ciddi etkisi olan bir konumu sürekli muhafaza edilmiştir.

Mavi Marmara olayı, dünya çapında bir skandal olarak ortaya çıkmış ve maalesef yine dünya bir yaptırım uygulayamamıştır. Bu süreçte Türkiye bazı söylemlere ve karşı politikalara imza atmış ve adeta dünyada bir kısım ilkleri yapmıştır.

Çok önemli yaptırımlar olmasa da ilk defa İsrail resmi olarak özür dilemeyi ve tazminat ödemeyi kabul etmiştir. Bu sadece Türkiye’nin kendi başına başardığı bir sonuçtur.

Bu süreçte eğer gerçekten Filistin için Gazze için dramatik ambargolar ve ablukalardan yan yana iyi uygulamalar ortaya çıkar ve özgürleşme istikametinde bazı sonuçlar yakalanabilirse, bunu çok kıymetli buluruz.

Şu anda yapılan anlaşmanın da böyle bir kısım sonuçlar doğuracağını bekliyoruz.

Konuyla ilgili daha iyi sonuçlar beklenir miydi? Evet. Olabilirdi.

Konuyu çok yakından takip eden kuruluşlarımızın anlaşma metninde geçen kavramlar üzerinden ortaya çıkan durumla ilgili endişelerinin olduğuna şahit oluyoruz. Umarız hükümet yetkilileri bu endişeleri izale edecek dikkati, hassasiyeti ve diplomatik beceriyi ortaya koyarlar. Biz her hâlükârda, Filistin’e bir barışın gelmesini, insani açıdan çok kıymetli buluyoruz ve diğer güzelliklerin de ardından sökün etmesini bekliyoruz.” 

YORUMLAR 1
  • zamansız 7 yıl önce Şikayet Et
    mutlularmı değillermi anlamadım gitti
    Cevapla