BOTAŞ’ın mühendis ve uzmanları kapışılıyor

TPAO özel sektöre yüksek maaş nedeniyle çok sayıda nitelikli personelini kaptırırken, benzer bir sorun BOTAŞ’ta yaşanmaya başladı.

BOTAŞ’ın mühendis ve uzmanları kapışılıyor
BOTAŞ’ın mühendis ve uzmanları kapışılıyor
GİRİŞ 07.06.2016 11:28 GÜNCELLEME 07.06.2016 11:29

Doğalgazın Türkiye’de yayılması sonrası BOTAŞ’ın nitelikli mühendisleri özel sektörün tercihi oluyor. BOTAŞ mühendislerinin maaşı aylık 4 bin lira civarındayken, özel sektör 8 bin lira ile mühendisleri transfer ediyor.

 Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre doğalgazın Türkiye geneline yayılmasıyla birlikte Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş’nin (BOTAŞ) nitelikli personeli özel sektörün tercihi oldu. BOTAŞ’ın yüksek maaşnedeniyle personelini kaybetme endişesi rapora dahi yansıdı. BOTAŞ’ın 2015-2019 dönemlerini kapsayan stratejik raporunda kurumun zayıf yönü “Ücretlerin sektöre göre düşük olması nedeniyle nitelikli personelin kurumdan ayrılma eğiliminde olması” sözleriyle anlatıldı.

YÖNETİCİ MAAŞI 20 BİN DOLAR

Edinilen bilgilere göre BOTAŞ’ta uzman olarak çalışan bir kişinin aylık eline ortalama 4 bin lira geçiyor. Daire başkanı veya genel müdür yardımcısı olması halinde bu rakam 6 bin liraya kadar çıkıyor. Ancak özel sektörde BOTAŞ’ın uzmanlarına 7-8 binden başlayan rakamlar teklif edilirken, yöneticiler için rakam 15-20 bin dolara kadar çıkıyor. TPAO’nun petrol mühendislerinin yanı sıra BOTAŞ’ın doğalgaz mühendis ve uzmanlarının da özel sektör şirketleri tarafından tercih edildiğini aktaran enerji yönetiminden üst düzey bir yetkili maaş politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.  

Bir BOTAŞ yetkilisi, “Özel sektöre geçişe yönelik bir eğilim var. Bu süreç tamamiyle gerçekleşmiş değil. Olursa önümüzdeki dönemde nitelikli personel bulmayabiliriz” dedi.