Soylu:Beyan fazlalılığı anlayışından kurtulacağız

Meslekte Birlik Grubu Yönetime Yürüyüş Gecesi'nde konuşan Bakan Soylu, "Beyan fazlalılığı anlayışından kurtulacağız." dedi.

Soylu:Beyan fazlalılığı anlayışından kurtulacağız
Soylu:Beyan fazlalılığı anlayışından kurtulacağız
GİRİŞ 27.05.2016 11:29 GÜNCELLEME 27.05.2016 12:52

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, beyan fazlalılığı anlayışından kurtulacaklarını belirterek, "Hem muhtasar beyannamesini hem de sigorta hizmet ve primler beyannamesini aynı format içinde, tek beyanname ile sağlayabilecek bir anlayışı çok yakın bir zamanda sizlerle buluşturacağımızı ifade etmek istiyorum." dedi.

Soylu, İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) seçimli genel kurulu öncesi düzenlenen Meslekte Birlik Grubu Yönetime Yürüyüş Gecesi'nde, Türkiye'nin yazılım değiştirme döneminin geldiğini kaydetti.

Bugün yapılması gerekenin gelecek projesini ortaya koymak olduğunu belirten Soylu, demokrasiyi güçlendirmenin önemine işaret etti.

Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sürekli ifade ettiği gibi devlet olarak, "hizmetkar bir devlet anlayışını ortaya koyabilmenin" önem arz ettiğini aktararak, "Hizmetkar devlet demek sadece hizmet etmek demek değil. Hizmetkar devlet demek, vatandaş ile birlikte düşünebilmek, onunla birlikte algılayabilmek, onu hissedebilmek ve onun taleplerini yönetime taşıyabilme konusunda bir kabul ortaya koyabilmektir." değerlendirmesinde bulundu.

İki konunun Türkiye'nin geleceğinde, bu coğrafyaya yön vermesinde etkin olacağını vurgulayan Soylu, sözlerine şöyle devam etti:

"Hangi anlayışta olursak olalım, artık Türkiye'de vatandaşın potansiyel bir suçlu olmadığı, tehdit olmadığı bir dönemin içindeyiz. Şimdi gideceğimiz yer beyan toplumu ve beyan devletidir. Vatandaşın beyan ettiğinin devlet tarafından en asil olarak kabul edildiği bir anlayışı, eski devlet anlayışını da bir tarafa bırakarak, bürokrasiyi de tarumar ederek, bu ülkede vatandaşın esas olduğu bir anlayışın altyapısını Türkiye birinci sıçramasıyla gerçekleştirdi."

"Eğer borcunuz varsa, sözün tesiri altında kalmamanız imkansız"

Soylu, beyan fazlalılığı anlayışından kurtulacaklarını belirterek, "Hem muhtasar beyannamesini hem de sigorta hizmet ve primler beyannamesini aynı format içinde, tek beyanname ile sağlayabilecek bir anlayışı çok yakın bir zamanda sizlerle buluşturacağımızı ifade etmek istiyorum." dedi.

Gelecek dönemde birçok reforma imza atacaklarını anlatan Soylu, yürüttüğü bakanlığın Avrupa'nın pek çok ülkesinde sosyal diyalog bakanlığı olarak geçtiğini anımsattı. Soylu, diyalog üzerinden aslında hükümete toplumun bütün kesimlerinin taleplerini ileten ve bu konuda onların tarafında bulunan bir anlayışı gerçekleştiren bir bakanlık olarak nitelendirildiğini dile getirdi.

Soylu, "Ancak bizim mali disiplin denilen anlayıştan kopmamamız esastır. Çünkü Türkiye bunun bedelini acı ödedi." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin emekli maaşlarının ödenmesi için Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kapısına gittiğini anımsatan Soylu, "Eğer borcunuz varsa, sözün tesiri altında kalmamanız imkansızdır. Bugün, 'Biz size verebiliriz, biz size yardım edebiliriz' diye ifade edebiliyoruz." yorumunu yaptı.

 

Gecede bir konuşma yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal'da, Meslekte Birlik camiasının sadece bir mesleğin menfaatlerini korumak üzerine kurulmadığını, bu camianın idealleri olduğunu, camiayı bir araya getiren ortak değerler bulunduğunu belirterek, bu camianın zorluklar karşısında dimdik durduğunu ifade etti.

Hafta sonu yapılacak seçimlerde Meslekte Birlik Grubu'nun Adem Çalışkan'ı başkan adayı olarak gösterdiğini anımsatan Bakan Ağbal, "Kardeşimize başarılar diliyorum. Camia, elinden gelen gayreti gösterecek, bu yarışta bu idare birlikteliği taçlandıracak. Sonu inşallah hayırlı olur. Sonuç ne olursa olsun bize de size düşen görevler var mesleğin ileriye gitmesi konsunda." diye konuştu.

MALİYECİLER MÜKELLEFE EZİYET ETMEYECEK

Ağbal, bugün bazı şeyler söylemek istediğini ancak bu düşüncelerinin önceden beri var olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vergi kanunları daha basit olsun, mükellefler vergi kanunlarını uygularken zorlanmasınlar, daha az bürokrasi olsun. Mükellefin beyanı esas olsun, mükellef yarından endişe etmesin, 'Maliyeciler kapımı ne zaman çalacak' diye korkmasın, adalete güvensin. Maliyesine, devletine güvensin, devletin,maliyenin adaletine güvensin. Her Maliye Bakanlığı görevlisi yaptığı işin başına adaleti, eşitliği hakkaniyeti koyacak. Maliyeciler mükellefe eziyet etmeyecek. Yaptığı işi yaparken mükellefin haklarını kendi hakkı gibi koruyacak."

VERGİDE ADALET DEVLETE GÜVENİ ARTIRIR

Bakan Ağbal, yaptıklarının hala yetersiz olduğunu ve yapacakları şeylerin bulunduğunu belirterek, "Vergide sağlanacak adalet devlete olan güveni artırır. Bunu da kanunları, uygulamayı iyi yaparsanız sağlarsınız. İnşallah içinde bulunduğumuz dönemde de geleceğe yönelik olarak da bütün talepler başımızın üzerine. Bunların hepsini hayata geçirmek için çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Ağbal, "Vergi kanunlarının uygulanmasında, mükelleflerin görevini yerine getirmesinde can alıcı nokta sizsiniz. Siz ne kadar iyi görev yaparsanız mükellef de maliye de rahat eder." diye konuştu.

Gelecek dönemde mali müşavirlerin ve muhasebecilerin üzerindeki gereksiz yüklerin hepsini nasıl azaltabileceklerini çalışacaklarını aktaran Ağbal, mesleği daha saygın hale getirmek için ilgili yasalarda gereken değişiklikleri yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

Ağbal, mesleğin saygınlığını artırmak için canla başla çalışacaklarını vurguladı.

KAYNAK: AA