Fesih davası 5’inci kez ertelendi

İcra yoluyla Halk Bankası’na satılan Mardan Palace Otel’in satış ihalesinin feshi için açılan dava, 5’inci kez ertelendi.

Fesih davası 5’inci kez ertelendi
Fesih davası 5’inci kez ertelendi
GİRİŞ 26.05.2016 16:15 GÜNCELLEME 26.05.2016 16:15

Aksu İlçesi Kundu turizm bölgesinde Azeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov’un 1.4 milyar dolara inşa ettirdiği ve 2009 yılında açılan Mardan Palace Otel, borçlarından dolayı Halk Bankası’nın talebi üzerine geçen yıl 3 Haziran’daAntalya 4’üncü İcra Müdürlüğü’nce açık artırmayla satışa çıkarıldı. Bankanın satış talebinden son anda vazgeçmesi üzerine ihale iptal edildi. Bu kez de alacaklılardan Garanti Bankası otelin satışını istedi. Garanti Bankası’nın talebi üzerine otel, Antalya 6’ncı İcra Müdürlüğü’nce satışa çıkartıldı. 2 Kasım 2015 tarihinde yapılan satış ihalesine tek başına katılan Halk Bankası, açılış fiyatı olan 360 milyon 50 bin lira bedelle oteli aldı. 

Fakat alacaklılardan Güçlü İnşaat, ihalenin feshi için dava açtı. Usul yönünden bu dava reddedilince, adını Telman İsmailov’un ve iki oğlunun isimlerinin ilk harflerinden alan AST şirketi ihalenin feshi için Antalya 5’inci İcra Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. İhalenin feshi için açılan davanın görülmesine Antalya 5’inci İcra Hukuk Mahkemesi’nde devam edildi. Davanın 5’inci duruşmasına AST şirketi adına avukat Murat Türkal, Halk Bankası vekili İsmail Çalım, Garanti Bankası vekili Ali Özgür Yeşiltepe katıldı. 
 
Duruşmada, bir önceki celsede Antalya Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne otelin satışına ilişkin uygulanacak KDV oranının ne olacağına ilişkin yazılan müzekkereye verilen cevap görüşüldü. AST şirketi avukatı Murat Türkal, müzekkereye verilen cevabı incelemek için süre talep etti. Talebi uygun bulan mahkeme, duruşmayı erteledi.
 
"2010 YILINDAN BERİ KİRALIK" İDDİASI
 
Duruşma sonrası açıklama yapan Halk Bankası vekili İsmail Çalım, Antalya Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün müzekkereye gönderdiği cevapta, ’Eğer taşınmaz (Mardan Palace Otel) AST firması tarafından işletiliyorsa KDV’den muaftır, ancak otel başka bir işletmeciye kiraya verilmiş ise KDV’den muaf değildir’ yazdığını söyledi. Avukat Çalım, "Araştırmalarımızda Mardan Palace’nin 2010 yılından beri başka bir firma tarafından kiralanarak işletildiğini belirledik. Dolayısıyla otelin satışı KDV’den muaf olamaz" dedi. Garanti Bankası vekili Ali Özgür Yeşiltepe de benzer beyanda bulundu.
 
AST AVUKATI: KDV’DEN MUAF OLMALI
 
AST şirketi avukatı Murat Türkal ise bu iddiaların aksini savundu. Otelin işhanı ya da alışveriş merkezi gibi değerlendirilemeyeceğini aktaran Türkal, "Otelin kendisi değil, işletmeciliği kiraya verilmiştir. Firmanın bir tek yeri var. Bu kiralama faaliyeti değildir. Dolayısıyla KDV’den muaf olmalıdır" dedi.

KAYNAK: DHA