Bayraktar İHA Türk mühendislere tanıtıldı

Türkiye’nin gururu İnsansız Hava Aracı (İHA) Bayraktar, mühendislere tanıtıldı.

Bayraktar İHA Türk mühendislere tanıtıldı
Bayraktar İHA Türk mühendislere tanıtıldı
GİRİŞ 26.05.2016 15:24 GÜNCELLEME 26.05.2016 15:24

En uzun süre havada kalan milli İHA Bayraktar, Teknik Elemanlar Derneği (TEKDER) İstanbul İl Başkanlığı'nda teknik profesyonellere tanıtıldı. Geçtiğimiz günlerde ilk silahlı uçuşlarını gerçekleştiren Bayraktar’ın başarılı atış denemeleri internet üzerinden kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Paylaşımların ardından kamuoyundan olumlu dönüşler alan Bayraktar İHA’nın tasarım ekibinden Dr. Mehmet Suat KAY, TEKDER İstanbul İl Başkanlığı'nın tertip ettiği seminerde teknik profesyonellerin sorularını yanıtladı. Bilgi mahremiyetinin korunmasına özen gösterilen seminerde, fotoğraf çekiminin haricinde video ve ses kaydı yapılmadı.

İlk insansız hava araçlarından günümüze kadarki süreci özetleyen Dr. KAY, TSK’nın envanterindeki İHA'ların imkân ve kabiliyetlerinden bahsetti. Geçmiş senelerde Amerika ve İsrail’den temin edilen İHA’ların bakım-onarım sürecindeki sorunların altını çizen Dr. KAY, yerli İHA Bayraktar ile bu sorunun ortadan kalktığını belirtti. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından çok hızlı bir şekilde envanterdeki yerini alan Milli İHA Bayraktar’ın bakım-onarım ve geliştirmesinin yerli 60 mühendis ve 100 teknik adam tarafından takip edildiğini belirten Dr. KAY, aynı zamanda İHA’ların bakım ve onarımları için ordunun teknik personel ekibi ile de dirsek temasında olduklarını belirtti.

27.000 feet irtifaya kadar çıkan, 24.5 saat havada kalarak kendi çapında bir rekora imza atan Bayraktar İHA’nın arkasındaki beyin takımdan takdirle bahseden Dr. KAY, ekipteki herkesin özveri ile çalıştığını, bilgi gizliliğine ciddi özen gösterdiklerini ve elde edilen başarıdan dolayı herkesin çok mutlu olduğunu belirtti.

Genç mühendislerin yönelttikleri “Nasıl oldu? Nasıl Başardınız?” sorusu üzerine Dr. Mehmet Suat KAY otomotiv sektörüne yedek parça imal eden bir şirketten üstün teknoloji ürünleri üreten bir şirket konumuna yükselen Baykar Makine’nin hikâyesine değindi. Her şeyden önce hayal etmenin önemine değinen Dr. KAY, şirketin kurucusu olan Özdemir Bayraktar’ın inandığı şeylerin peşinde koşma kararlılığını göstermesini başarının anahtarı olarak gösterdi. Çok çalışmaya ihtiyaç duyduğumuza ve her mühendisin kendisine dert etmesi gereken bir konu olması gerektiğine, o ideal peşinde koşmanın önemine değindi.

Salona sığmayan katılımcıların bir kısmı semineri salonun dışından dinlerken bir kısmı da yere oturarak takip etti. Katılımcıların katkıları ve soruları ile interaktif bir şekilde devam eden seminer 2 saatin sonunda tamamlandı. Dr. Mehmet Suat KAY seminer sonrasında havacılık endüstrisinde çalışan mühendislerin çalışmalarını dinledi ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu. Genç mühendisler düzenlenen seminerden ötürü memnuniyetlerini belirterek TEKDER’in bu yoğun gündemde önemli bir boşluğu doldurup mimar  ve mühendislerin gelişimine değerli katkılarda bulunduğunu vurguladılar.

TEKDER Mimar, Mühendis ve Teknikerlerin mesleki ve ahlaki gelişimine katkı sunmak için teknik gezi, seminer, konferans, çalıştay ve sosyal faaliyetler düzenleyerek 40.000’i aşkın üyesiyle 30 den fazla ilde çalışmalarına devam ediyor.