O şirket 60 bin çalışanını işten çıkarttı!

Çin'in teknoloji devi Foxconn, 60 bin işçinin yerine robotların çalışacağını duyurdu.

O şirket 60 bin çalışanını işten çıkarttı!
O şirket 60 bin çalışanını işten çıkarttı!
GİRİŞ 26.05.2016 14:54 GÜNCELLEME 26.05.2016 14:54

Apple ve Samsung gibi firmalar için üretim yapan, son olarak geçtiğimiz hafta Nokia'yı satın alan Foxconn, oldukça radikal bir karar aldı. Çin'in Kunşan şehrindeki fabrikasında 110 bin işçi çalıştıran Foxconn, bu çalışanların yarısından fazlasını işten çıkarmaya karar verdi.

Bu doğrultuda 60 bin kişiyi işten çıkartacak olan Foxconn, bu çalışanların yerine yüksek teknoloji ürünü olan akıllı robotları getirecek.

Foxconn tarafından yapılan açıklamada, bunun uzun vadede işsizlik yaratacağı anlamına gelmediği ifade edildi. İşçilerin, araştırma-geliştirme, süreç ve kalite kontrolü gibi daha yüksek teknik beceri geliştiren işlerde istihdam edileceği belirtildi. Halkla ilişkiler yetkilisi Xu Yulian, “Daha fazla şirketin bu sistemi benimsemesi bekleniyor" ifadesini kullandı. Zira robot işçi tercihi, büyük çaplı firmalar için uzun vadede çok daha karlı oluyor.

Öte yandan üretim süreçlerinde insan gücü ve otomasyondan yararlanılmaya devam edileceği açıklandı. Teknoloji devinin yetkilileri, bu kararı alırken Çin'deki işsizlik sorununu da düşündüklerini ve iş gücü varlıklarını korumayı planladıklarını ifade etti.

Çin'in robot işçiler konusunda büyük yatırım yaptığı biliniyor. Eylül 2014'ten bu yana sadece Guangdong eyaletinde 505 fabrika, binlerce işçinin yerine robot işçileri görevlendirerek 640 milyon dolarlık harcama yaptı.

1,35 milyar nüfuslu Çin'de en son işsizlik oranı %4,04 olarak açıklanmıştı. Yani ülkede yaklaşık 54 milyon işsiz nüfus bulunuyor.