Opet'ten Petrol Ofisi açıklaması

Opet Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk, Petrol Ofisi'ni almaları halinde ismini değiştireceklerini ifade etti.

Opet'ten Petrol Ofisi açıklaması
Opet'ten Petrol Ofisi açıklaması
GİRİŞ 23.05.2016 09:19 GÜNCELLEME 23.05.2016 09:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Regnum ve Opet Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, Avusturyalı OMW’nin satışa çıkardığı Petrol Ofisi ile ilgili Habertürk'ten Serpil Yılmaz'a açıklamalarda bulundu.

Azeri petrol şirketi Socar, Katarlı bir yatırımcı ve Koç Topluluğu Enerji Grubu’nun ihale ile ilgilendiği medyada yer almıştı.

İlk olarak 2006 yılında Petrol Ofisi’nin yüzde 34 hissesini 1 milyar 54 milyon dolara satın alan OMV, 2010’da Doğan Grubu’ndan kalan hisselerin yüzde 54’ünü 1 milyar Euro’ya alarak şirketteki payını yüzde 90’ın üzerine çıkarmıştı.

2002 yılında kurucusu olduğu OPET’teki hisselerinin yüzde 50’sini Koç Topluluğu’na satan Öztürk, ihale ile ilgili bazı ayrıntıları veriyor:

“Ne olursa olsun alacağız diye bir şey yok ama ihale ile ilgileniyoruz. Alırsak Petrol Ofisi olarak devam etmeyiz, marka yıprandı.”

‘REKABETİ ENGELLEMEZ’

Gruptaki akaryakıt dağıtım şirketlerinden Sunpet’in yüzde 18, Opet’in yüzde 23-24 pazar payı olduğunu söyleyen Öztürk “Rekabet Kurumu’na göre, pazarın yüzde 45’ten fazlası aynı grupta olamaz. Biz zaten o sınırın altındayız. Toplam pazar payımızı yüzde 30’a çekmek istiyoruz” diyor.

Petrol Ofisi’nden sonra ikinci büyük dağıtım şirketi olan Opet’in marka yönetimi yeteneğini ön plana çıkaran Öztürk, “OMW, 3 milyar dolar verip satın aldığı Petrol Ofisi’nden yılda 1.2 milyar dolar zarar ediyor, 1.3 milyar dolar da borcu var. Kârsız toptan satışlar yapıyorlar. Örnek; 3’üncü havayolu inşaatına çok ucuza mazot veriyor. Biz kârlı bir modele geçeriz” diyor.

Petrol fiyatlarının düşmesinden, son 2-3 yılda 150 milyon dolarlık kayba uğradıklarını belirten Öztürk, petrol sektörünün serbest piyasaya uyum sağlamadığının da altını çiziyor.

KAYNAK: FORTUNE TÜRKİYE
YORUMLAR 1
  • zaza23 7 yıl önce Şikayet Et
    şu petrol ofisinden millet ne paralar kazandı,,,, hafızamda kalan anaplı mesut yılmazın çok cüzii miktara doğan grubuna peşkeş çektiğidir,,,
    Cevapla