Yeni İSMMMO mesleğe saygınlık kazandıracak

25 yıllık deneyimiyle İSMMMO yönetimine aday olan Adem Çalışkan, mesleklerine gerekli saygınlığı kazandıracaklarını söyledi.

Yeni İSMMMO mesleğe saygınlık kazandıracak
Yeni İSMMMO mesleğe saygınlık kazandıracak
GİRİŞ 19.05.2016 15:27 GÜNCELLEME 19.05.2016 15:27

40 bin mali müşavirin görev yaptığı İstanbul’da meslek odası seçime gidiyor. 25 yıllık deneyimiyle yönetime aday olan Adem Çalışkan, tüm meslektaşlarını kucaklayıcı bir yönetim anlayışına sahip olacaklarını ve mesleklerini gerekli saygınlığa kavuşturacaklarını söyledi.

İstanbul’da 40 bin mali müşavirin bağlı olduğu Mali Müşavirler Meslek Odası (İSMMMO), yönetim değişikliğine hazırlanıyor. Seçim süreciyle birlikte mesleki sıkıntılar da yeniden gündeme geldi. 29 Mayıs pazar günü Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılacak seçimler öncesinde başkan adayı Adem Çalışkan ile meslektaşlarının yaşadığı sorunları ve projelerini Karar'a anlattı.       

HERKES SANDIK BAŞINA

Meslekte 25 yılını dolduran Adem Çalışkan, seçim sürecine meslektaşlarının ilgi göstermediğinden yakındı. En yüksek katılım oranının yüzde 47’lerde gerçekleştiğini belirten Çalışkan, meslektaşlarını değişim sürecine katkıda bulunarak seçimlerde oy kullanmaya davet etti. Mesleklerinin öneminden bahseden Adem Çalışkan, bir taraftan iş dünyasının elinden tuttuklarını diğer taraftan ise devletin ve bütün paydaşların elinden tuttuklarını anlatarak bulundukları noktanın çok önemli ve katma değer yaratan bir nokta olduğunu vurguladı. Gayrimenkul Sermaye İradı beyanından bireysel gelir elde eden herkesin bir mali müşavire ihtiyacı olduğuna değinen Çalışkan, kayıt dışı ekonominin azalmasıyla birlikte mesleklerinin öneminin daha da artacağına dikkat çekti.

AYRIŞTIRMA OLMAMALI

Oda başkanlığı seçimlerine önemli projelerle hazırlanan Adem Çalışkan, eski yönetimin meslek birliği içerisinde ayrıştırma ve ötekileştirme yaptığından yakınarak şöyle konuştu: “Biz bunu yapmayacağız. Bütün meslektaşlarımızı kucaklamak istiyoruz. Denetim şirketlerinden finans kurumlarına, kurumsal şirketlerdekilerden kadın çalışanlara ve engelli meslektaşlarımıza kadar hepsini kucaklayıcı bir sistem öngörüyoruz.”

Dünyada bir mali müşavirin saygınlığının ilk üçte bulunmasına karşın Türkiye’deki bu sıralama ne yazık ki 34. sıralarda yer alıyor. Mesleğin geleceğine yön vermek ve uluslararası düzeye çıkarmak adına saygınlığın önemli olduğunu ifade eden Çalışkan, “Mesleğimizi saygınlığa ulaştırabilmek adına meslektaşlarımızın sürece sahip çıkmasını istiyoruz. Sandığa gelsinler, oylarını kullansınlar. Ve kazanan mesleğimiz olsun” dedi.

YASAL SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ

Mesleki sorunları çözebilmek adına bir yol haritası belirlediklerini anlatan Adem Çalışan, 26 Mayıs günü geleneksel hale gelen etkinliklerine tüm meslektaşlarını davet etti. Çalışkan, bu programa ilgili bakanların da katılacağını ve bazı düzenlemeler talep edeceklerini iletti. İşte mali müşavirlerin talep ettiği düzenlemeler:

Yapısal sorunlar var. 3568 sayılı yasanın ihtiyaçlara cevap verecek şekilde düzenlemeye ihtiyacı var.

Alınamayan bedelsiz bir iş yüküne maruz kalınıyor. TÜİK verileri, formlar talep ediliyor. Angaryalar var. Bedelsiz iş yükünün önüne geçilmeli.

Dördüncü geçici vergi dönemi, bir sonraki yılın Şubat ayının 17’sinde bitiyor. 1 ay sonra ise kurumsal vergi dönemi geliyor. Geçici vergi döneminin gereksiz olduğu savunuluyor. Bu dördüncü geçici vergi döneminin kaldırılması talep edilecek.

Sosyal güvenlik anlamında da talepler var. Beyannamelerin Maliye Bakanlığı beyannameleriyle birleştirilmesi istenecek.

İŞTE YENİ DÖNEM PROJELERİ

Adem Çalışkan, öncelikli projelerini şöyle anlattı:

Meslekte saygınlık: İş dünyasındaki mesleğin algısını düzeltmek zorundayız. Bir kanun düzenlemesi yapılıyor. Bunun ilk muhattabı mali müşavirler oluyor. Aslında bunun birinci dereceden muhattabı iş dünyasıdır. Paydaş taraflarla çok hızlı bir şekilde toplantı yapacağız. Yarattığımız katma değeri öncelikli olarak herkese anlatacağız. İş yükünün tek taraflı olarak müşavirlere yüklenip mesleğimizin saygınlık kısmına zarar verici bütün hamlelerin önüne geçeceğiz. Mesleğimizin saygınlık problemini çözerek uluslararası düzeye taşıyacağız.

Haksız rekabet: Mesleğimizde taksilat sorunumuz var. 3568 sayılı yasamız 1989 model. Uluslararası düzeyde meslektaşlarımızın ihtiyaçlarına cavep verecek bir yasa değişikliği öngörüyoruz.

Sosyal projeler: İstanbul’da Avrupa ve Anadolu yakasında sosyal projeler geliştirerek önemli bir değişim sağlayacağız.

Eğitim ve uzmanlaşma: Eğitim konusunu önemsiyoruz. Bu konuda önemli bir atak yapacağız. Zorunlu olarak gerçekleştirilmesi gerekli meslek içi eğitim, proaktif ve inovatif eğitim gerekliliklerini yerine getireceğiz.

İSMMMO Üniversitesi: Akademik kariyer dahil, uzmanlaşmak için geleceğe yönelik eğitim programını üniversite üzerinden yapacağız. Mesleğimizin uluslararası düzeye çıkabilmesi adına gençlerin uzmanlaşması ve yüksek lisans, doktora dahil üniversite bünyesine almayı planlıyoruz.

ADEM ÇALIŞKAN

1974 yılı Ordu doğumlu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir unvanını 1999 yılında aldı. 2013 yılında Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan bağımsız denetim yetkisi aldı. Halen İstanbul Bayrampaşa’da mali müşavirlik mesleğini icra etmekte olup aynı zamanda bir bağımsız denetim şirketinin ortağıdır. Kuruluşundan günümüze Meslekte Birlik Grubunda aktif görev üstlenmiştir.

KAYNAK: KARAR