Yerel mahkemenin karanını Yargıtay bozdu

Aydın Doğan'ın kağıt ithalatı sırasında paravan şirketler üzerinden vergi kaçırdığı için açılan 3 davadan berat kararını Yargıtay bozdu.

Yerel mahkemenin karanını Yargıtay bozdu
Yerel mahkemenin karanını Yargıtay bozdu
GİRİŞ 17.05.2016 09:47 GÜNCELLEME 17.05.2016 09:47
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yargıtay 19. Ceza Dairesi, Aydın Doğan’ın da aralarında bulunduğu Doğan Grubu yöneticileri hakkında yurtdışından kâğıt ithalatı sırasında paravan şirketler üzerinden vergi kaçırıldığı iddiasıyla açılan 3 ayrı davada yerel mahkemece verilen beraat kararlarını bozdu. Doğan Grubu’nun paravan şirketler kullanarak eksik vergi beyanında bulunduğu iddia ediliyor

Aydın Doğan'ın da aralarında bulunduğu Doğan Grubu yöneticileri hakkında yurtdışından kağıt ithalatı sırasında vergi kaçırıldığı iddiasıyla açılan 3 ayrı davada yerel mahkemelerce verilen beraat kararları, Yargıtay'ca bozuldu. Yargıtay 19. Ceza Dairesi; İstanbulAnadolu 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nin iki, İstanbul Anadolu 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nin ise bir beraat kararını hukuka aykırı bularak iade etti.

EKSİK VERGİ BEYAN EDİLDİ

19. Ceza Dairesi, İstanbul Anadolu 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kağıt ithalatı sırasında 2005-2006 yıllarında kağıt alımında Sortal ve Shawcliff adlı şirketlerden mal almış gibi fatura kullanarak daha yüksek birim fiyattan mal alımı beyan ettiği ve böylece yaklaşık 15 milyon lira eksik vergi beyanında bulunduğu iddiasıyla AydınDoğan'ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ, Şener Mustaoğlu, Soner Gedik ve İmre Barmanbek hakkında verdiği beraat kararını bozdu.

Yargıtay 19. Ceza Dairesi bir başka kararında ise İstanbul Anadolu 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nin yine kağıt ithalatı sırasında Işıl İthalat ve Doğan Dış Ticaret şirketleri vasıtasıyla 2007 yılında 3.5 milyon TL eksik vergi bildiriminde bulundukları gerekçesiyle Soner Gedik, Mehmet Ali Yalçındağ, Aydın Doğan, İmre Barmanbek ve Mehmet Erol Çamur hakkında verdiği beraat kararını bozdu. Kararda, Işıl A.Ş. ve Doğan Dış Ticaret'in yurtdışından bizzat kendileri tarafından gerçekleştirilen kağıt alımlarını Sortal ve Shawcliff adlı şirketlerden mal almış gibi fatura düzenleyerek birim fiyatları yükseltip vergi kaybına sebep oldukları anlatıldı.

FATURALAR GERÇEK DEĞİL

Yine Yargıtay 19. Ceza Dairesi, İstanbul Anadolu 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nin Işıl İthalat isimli şirketin 2006'da aynı yöntemle 3.5 milyon eksik vergi beyanında bulunduğu gerekçesiyle Mehmet Ali Yalçındağ, İmre Barmanbek ve Soner Gedik hakkında yürütülen yargılama sonucu verdiği beraat kararını bozdu. Yargıtay kararında; "Adına fatura veya belge düzenlenen Sortal ve Shawcliff adlı şirketler ile mükellef kurum arasında gerçek bir ticari ilişkinin mevcut olmadığı, yani vergiyi doğuran olayın gerçekte mevcut olmadığı sonucuna varılmakla; sanıkların yöneticisi oldukları Işıl A.Ş. adına düzenlenerek ticari defterlerine gider olarak kaydedilen faturaların da gerçek bir muamele ve duruma dayanmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenmesi sebebiyle 'sahte belge' olarak kabulü gerekmektedir" denildi.

Söz konusu üç davanın Maliye Bakanlığı tarafından yapılan inceleme sonucu savcılıklara suç duyurusunda bulunulması üzerine açıldığı, beraat kararları ardından Maliye avukatlarının temyizi üzerine de Yargıtay 19. Ceza Dairesi'nce incelemeye alındığı öğrenildi.

KÜÇÜK YATIRIMCIYI ZARARA UĞRATMAKTAN DA YARGILANIYOR

Doğan Grubu yöneticileri hakkında ayrıca İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'küçük yatırımcıyı zarara uğrattıkları' gerekçesiyle Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) şikâyeti üzerine dava açılmıştı.

Aydın Doğan ve kızı Hanzade Doğan Boyner'in birlikte yargılandığı davada beraat kararı çıkmış, Yargıtay'ın ilgili ceza dairesinin yerel mahkeme kararını bozmuştu. Genel Kurul'a taşınan davada, bozma kararının yerinde olduğuna karar verilmişti. Böylece dosya geçtiğimiz günlerde yeniden İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gelmişti.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 2
  • murad 7 yıl önce Şikayet Et
    eee .. daha önce medya gücü kullanarak hükümetleri yönlendiriyorlardı.. biraz kendlerine ucu değsin bakalım.
    Cevapla
  • Aydın şivan 7 yıl önce Şikayet Et
    ee. ne olacakta, yemezki .herife dokunamazsınız. hadi yürü. yargıtaymış.
    Cevapla