Kardemir'den iki büyük yatırım

Kardemir, filmaşin ve tren tekeri üretimi için iki önemli yatırımı hayata geçirecek.

Kardemir'den iki büyük yatırım
Kardemir'den iki büyük yatırım
GİRİŞ 01.04.2016 12:09 GÜNCELLEME 01.04.2016 12:09

Türkiye'nin önemli entegre çelik üretim tesislerinden Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ (Kardemir), biri araç lastiklerindeki çelik tellerin yarı mamulü olan filmaşin, diğeri de tren tekeri üretimi üzerine iki önemli yatırımı hayata geçirecek.

Kardemir Genel Müdürü Uğur Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araç lastiklerinin içindeki çelik tellerin yarı mamulü olan filmaşin üretimini de kapsayan kangal ve çubuk haddehanesi yatırımının bu ayın sonunda faaliyete geçirileceğini söyledi.

Söz konusu üretim hattında 5,5 milimetreden 25 milimetreye kadar filmaşin, 20 milimetreden 50 milimetreye kadar kalın kangal, 8 milimetreden 40 milimetreye kadar nervürlü inşaat çeliği ve 20 milimetreden 100 milimetreye kadar kaliteli yuvarlak çubuk üretileceğini belirten Yılmaz, söz konusu ürünlerden bazılarının henüz Türkiye'de üretiminin yapılmadığını kaydetti.

Tesisin yıllık üretim kapasitesinin 700 bin ton olacağını anlatan Yılmaz, yıllık 1,4 milyon tona kadar üretim yapabilecek altyapının kurulduğunu ifade etti.

Yılmaz, haddehanede üretilecek ürünler arasında yer alan ve araç lastiklerinin içindeki çelik tellerin yarı mamulü olan filmaşin hakkında da bilgi verdi. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de söz konusu telleri üreten firmalar bulunduğuna işaret eden Yılmaz, "Yeni tesisimizde bu telin yarı mamulünü üretiyor olacağız. Bu tel, çok özel ve katma değeri yüksek bir ürün. Uzun çeliklerde gelinen son nokta denilebilir" diye konuştu.

İlk yerli tren tekeri 2017'de

Kardemir'in hayata geçireceği bir diğer önemli yatırımın tren tekeri üretimi olacağını dile getiren Yılmaz, bununla ilgili tesisi 2017 yılının sonunda hayata geçireceklerini bildirdi.

Tekerleklerin üretiminde robot teknolojisinin kullanılacağını ifade eden Yılmaz, "Böyle bir ürün Türkiye'de üretilmiyor. Yatırım teşvik desteği alan bir proje olacak" dedi.

Türkiye'de yılda yaklaşık 20-30 bin adet tren tekeri kullanıldığına dikkati çeken Yılmaz, "Tesisimiz 200 bin adetlik üretim kapasitesine sahip olacak. Dolayısıyla artan kısmı ihraç etmemiz lazım" şeklinde konuştu.

TCDD'nin şu anda söz konusu tekerleri ithal ettiğini ifade eden Yılmaz, bu açıdan bakıldığında yatırımın ray üretimi kadar stratejik olduğuna dikkati çekti.

"Ray üretimi 200 bin tona kadar çıkabilir"

Firmanın önemli ürünlerinden olan ray konusunda yaşanan gelişmelere de değinen Yılmaz, son 3 yılda yurt içine 357 bin, ihracat amaçlı 81 bin ton olmak üzere 438 bin ton ray satışı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ray üretimi ve satışı konusunda geçen yıl 170 bin ton ile rekor kırdıklarını dile getiren Yılmaz, "Haddehanemizin kapasitesi yıllık 400 bin ton. Ürün çeşidine bağlı olarak kapasiteler değişiyor. Geçen yıl rekor kırarak 170 bin ton ray ürettik ama bugün piyasa koşulları elverirse 200 bin tona kadar çıkmak mümkün. Bu, ülkemizin yanı sıra komşularımızın da ihtiyacını karşılayacak seviyede bir üretim" dedi.

Hem Türkiye'de hem de Orta Doğu'daki tek ray üreticisi olduklarının altını çizen Yılmaz, en önemli ihracat pazarının İran olduğunu, Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Etiyopya'ya da ihracat yaptıklarını kaydetti.

İran'ın önemli müşterilerinden olduğunu vurgulayan Yılmaz, önümüzdeki dönemde İran dahil olmak üzere bölge ülkelerine ihracat konusunda olumlu gelişmeler yaşanmasını beklediklerini bildirdi.

İç karışıklıkların yaşandığı Orta Doğu'da yeniden bir düzen kurulduğunda oluşacak yeni ortamın bölgedeki tek ray üreticisi olarak kendilerine fırsatlar sunacağına işaret eden Yılmaz, "Ray konusunda Çin ve Rusya da teklif veriyor ama bizim raylarımızın kalitesi Avrupa ürünlerinin kalitesinde" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA