‘Haksız’ feribot hattına men kararı

İDO ile Negmar arasında devam eden 'haksız rekabet' davasında İDO'nun lehine karar çıktı.

‘Haksız’ feribot hattına men kararı
‘Haksız’ feribot hattına men kararı
GİRİŞ 24.03.2016 10:57 GÜNCELLEME 24.03.2016 10:57

5 yıl önce özelleştirilen İDO ile Negmar arasında süren ‘haksız rekabet’ davasında İDO lehine karar çıktı. Mahkeme kararına göre, Eskihisar-Topçular hattında önce iskele alıp sonra da İDO’ya rakip seferlere başlayan Negmar ‘eylemden men edildi’

Beş yıl önce özelleştirmeden 861 milyon dolara alınan İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ile Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ (Negmarİstanbul Lines) arasındaki haksız rekabet davasında mahkemenin İDO lehinde karar verdiği bildirildi. Böylece iki şirket arasında yaklaşık 5 yıldır süren anlaşmazlıkta yeni bir aşamaya geçildi.

İDO’dan yapılan açıklamaya göre, İstanbul 14’üncü Asliye Ticaret Mahkemesi, Negmar’la arasındaki davada İDO’yu haklı buldu. Narlı Feribot’un haksız rekabetini tespit eden mahkeme, “eyleminden menine” karar verdi. Ancak Narlı Feribot’un itiraz hakkı bulunuyor.

861 MİLYON DOLARA ÖZELLEŞTİRİLMİŞTİ

İDO, 2011’de özelleştirilmişti. İhaleyi kazanan Tepe-Akfen- Souter-Sera Ortak Girişim Grubu, 861 milyon dolar (artı KDV) bedelin yanı sıra kamuya ait 100 milyon dolar kredi borcunu da üstlenmişti. İhaleden hemen sonra İDO’nun faaliyet gösterdiği ve özelleştirmenin en önemli hatlarından biri olan Eskihisar- Topçular hattında, Negmar şirketlerinden Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ tarafından sefer konulması üzerine İDO, “haksız rekabetin tespiti ve meni talebi” ile dava açmıştı. Söz konusu hat, İstanbul’dan Yalova, Bursa ve Ege Bölgesi’ne gidip-gelen araç sürücülerini İzmit Körfezi’ni dolaşmaktan kurtaran Gebze Eskihisar ile Yalova Topçular arasında feribot hizmeti sağlıyor.

İSKELE YARATILDI

Gebze Eskihisar ile Yalova Topçular hattına yönelik İDO iskelesinin yanında bulunan ve ihaleden kısa süre sonra el değiştirdiği belirtilen küçük iskele, ‘Negmar’ adlı firma tarafından feribotların yanaşmasına uygun hale getirilmişti. Daha sonra Negmar, toplam değerinin 60 milyon TL olduğu belirtilen ‘Bahariye’, ‘Selimiye’ ve ‘Muradiye’ adlı 3 feribot satın aldıklarını duyurmuştu.

KAYNAK: HABERTÜRK