THY 1 milyar dolar nasıl aştı?

Türk Hava Yolları'nın kârı 1 milyar doları aştı. Başkan İlker Aycı, başarının sebeplerini açıkladı.

THY 1 milyar dolar nasıl aştı?
THY 1 milyar dolar nasıl aştı?
GİRİŞ 02.03.2016 10:03 GÜNCELLEME 02.03.2016 14:22
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Türk Hava Yolları tarihinde ilk kez 1 milyar dolar sınırını geçerek 1 milyar 69 milyon dolar ne kar elde etti. 

THY Başkanı İlker Aycı, bu karın arkasındaki sebepleri açıkladı. Buna göre, 1 milyar 69 milyonluk karın arkasında, düşen akaryakıt fiyatları, verimlilik artışı ve iştiraklerdeki kârlılık, Türkiye çıkışlı gelirler, eurodan dolara dönüş, akıllı finansman ve borçlanma yöntemi, proaktif filo yönetimi sebepleri yatıyor.

Konuyl ilgili bilgi veren Aycı, "Dünya ve Türkiye için zor bir yıl olduğunu söyleyebileceğimiz 2015 yılını son derece olumlu bitirdiğimizi söylemek isterim. Türk Hava Yolları bu sonuçlarla global sektördeki yoğun rekabete, yakın coğrafyada yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklara ve sektörün doğrudan etkileyen kur dalgalanmalarına rağmen 2015 yılında da en karlı havayolları arasındaki konumunu korudu" dedi. Aycı, kar artışında elbette başta akaryakıt giderlerindeki düşüşün etkisi olduğu gibi artan verimliliğin de büyük katkısını gördüklerini ifade etti. 

Sun Express'in de yönetim kurulu başkanı

Aycı'nın verdiği bilgilere göre 11 milyar dolara yakın ciro elde edilirken karlılık da yüzde 9,4 arttı. Aycı şöyle konuştu: 

"Cironun içindeki 7 milyar dolar, hizmet ihracattı. Yani bu kadar ülkeye döviz getirmişiz. Bugün 287 varış noktası, 113 ülkeye uçuyoruz. 61,2 milyon yıllık yolcu taşıyoruz. Transit yolcu oranı yüzde 51, ama bu yıl biraz daha fazla olacak. Doğru önceliklendirmeyle verimli projelere ağırlık verdik. İştiraklerden gelen karlarımız arttı. Bu şirketlerin gider yönetiminde mali disiplini sağladık. Örneğin, Almanlarla ortak işimiz olan Sun Express ciddi kar yaptı. 80 milyonu geçti. Ben de orada yönetim kurulu başkanıyım. Ortaklık başarıyla yürüyor. Son yılın başında yurtdışı bilet gelirlerinde Euro'dan dolara döndük. Zira karşılıklı parite açısından doların güçlendiği bir dönem oldu 2015. Borçlanmada da Euro'nun payını artırdık. Borçlanma sepetlerini çeşitlendirdik. Euro, Frank, Yen ile.."

Ayrıca kardaki artışta karlı pazarlara olan uçuşların da etkili olduğunu ifade ederken "Karlı yerlerde filoyu büyüterek örneğin Libya gibi bazı yerleri kapattık. Mevsimsel etkileri azaltmak için de ters hat hamleleri yaptık" dedi. 

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 13
  • temiz bey 8 yıl önce Şikayet Et
    2000 li yıllarda nasıldık diye hatırıma geliyorda ?
    Cevapla
  • Hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    hayirlisi insallah
    Cevapla
  • Doğrucu 8 yıl önce Şikayet Et
    2 hafta önce zarar ediyor dendi demediğiniz kalmadı. Şimdi kar ediyor dendi yine demediğiniz kalmadı. Siz muhaliflere yaranılmaz. Yaranmak isteyende yok bi bitmediniz diyeceğim ama yok böyle devam edin eğlenceli oluyor. Sinirden ne yaptığınızı bilemedikçe biz eğleniyoruz. Ayrıca halka açık bir şirket yazılanların bir kısmı yapılamaz. 1 koltuğu iki kişiye satarak demişsiniz doğru bunu çoğu havayolu yapar. Diyelim uçakta 2 kişi fazla ve durumu müsait olan yolcuya bilet fiyatı 100 tl ise 300 lira (rakamlar farklı olabilir)para teklif edilir yarın akşam uçması istenir. O gecede kalacak otel ücreti ayrıca ödenir. genelde tek ve bekar olanlara teklif edilir. Kabul eden yolcularda karlı çıkar.
    Cevapla
  • abdullah said 8 yıl önce Şikayet Et
    yurt içi uçuşlar bari biraz ucuzlasa.
    Cevapla
  • Ramo 8 yıl önce Şikayet Et
    Aslan muhalif yorumcular. Sizlere milletçe bi tarafımızla gülüyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle