Türk şirketleri dışarıda kaç şirket aldı?

Türk şirketleri 2014’te, yurtdışında şirket satın alma ve ortaklıklara 7 milyar dolar yatırdı. Peki şirketlerimiz dışarıda kaç şirket aldı?

Türk şirketleri dışarıda kaç şirket aldı?
Türk şirketleri dışarıda kaç şirket aldı?
GİRİŞ 06.05.2015 09:48 GÜNCELLEME 06.05.2015 11:34

Son 5 yılda gerçekleşen toplam 16.5 milyar dolarlık satın almaların yarıya yakını geçen yıl gerçekleşti ve yıllık bazda rekor kırıldı. Bu rakama ulaşılmasının en önemli nedeni Yıldız Holding’in United Biscuits’i satın alması oldu.

Türk şirketlerinin satın almaları raporunu açıklamaya hazırlanan Deloitte’un Türkiye CEO’su Hüseyin Gürer, “2010-2014 döneminde Türk şirketleri yurtdışında toplam işlem hacmi yaklaşık 16.5 milyar dolar olan 175 satın alma işlemi gerçekleştirdi. Geçen yıl gerçekleşen 45-50 kadar işlemde yaklaşık 7 milyar dolarlık bir işlem hacmi oluştu” dedi.

Hüseyin Gürer, "2009 krizi sonrasındaki dönemde Türk şirketlerinin de pazarlarını çeşitlendirmek, global marka olmak, yeni ürün ve kanal sağlamak gibi sebeplerle yurtdışında çok çeşitli coğrafyalarda aktif yatırım stratejisine sahip olduğunu gözlemliyoruz.

Özellikle gıda, üretim, altyapı ve madencilik sektörlerinde Türk yatırımcılar global pazarlarda satın almalar yaptılar" dedi.

'YABANCI İLK KEZ POLİTİK RİSKİ SORGULAMAYA BAŞLADI'

Deloitte Türkiye CEO'su Hüseyin Gürer'e, yabancı sermayenin Türkiye'ye ilgisi konusundaki izlenimleri de sorduk.

Gürer, şöyle dedi: "Son dönemde yabancı yatırımcıların gözünde Türkiye'nin ülke riski arttı. Uzun yıllar sonra ilk defa politik riski sorgulamaya başladılar. Türk şirketleri ile ortaklıklara ve satın almalara olan ilgi devam etmekle birlikte, birçok yatırımcıda bekle-gör yaklaşımı hakim. Özellikle kur hareketi şirketlerin karlılık ve borçlanma yapılarını etkiledi, bu da yatırımcıları tedirgin ediyor ve değerlemelere de olumsuz yansıyor."

Gürer, Türkiye'ye ilgili hangi ülke ve bölgelerden geldiğine ilişkin olarak da "Satın alma hareketinin ana kaynağı Avrupalı yatırımcılar. Ayrıca Körfez sermayesi ve Uzak Doğulu yatırımcılar da birkaç yıldır Türkiye'deki yatırım fırsatlarını düzenli olarak takip ediyorlar" diye konuştu.

KAYNAK: BUSİNESSHT