Eylül'de halka arzlar hızlanacak

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, getirilen vergi teşvikinin halka açılmaların ve sermaye artırımlarının önünü açtığını ifade etti.

Eylül'de halka arzlar hızlanacak
Eylül'de halka arzlar hızlanacak
GİRİŞ 05.05.2015 16:24 GÜNCELLEME 05.05.2015 16:24

Halka arz ve yatırımcı sayısına ilişkin sorularını yanıtlayan Ertaş, yılın ikinci yarısında çok fazla şirketin halka açılacağını ve ikincil halka arzların da görülebileceğini tahmin ettiğini söyledi.

Özellikle vergi teşvikinin buna olumlu katkısının olduğunu belirten Ertaş, sermaye artırımı yaparak halka açılan şirketlerin ya da mevcut şirketlerin sermaye artırımı yapmaları durumunda faiz kadar finansman gideri yazabileceklerini ve bunun son derece önemli bir teşvik olduğunu vurguladı.

"Yılın ikinci yarısında büyük halka arzlar olacak" diyen Ertaş, şunları kaydetti:

"Bunun örneklerini geçen hafta verdik. Ak Gıda ve Global Liman İşletmeleri'nin halka arzına izin verdik. Küçük ölçekli bir şirkete daha izin verdik. Yılın ikinci yarısında da buna benzer halka arzları görebiliriz. Sayısal bir şey söylemek istemem. 10 diyorsunuz 20 oluyor, 10 diyorsunuz 5 oluyor. Bu biraz konjonktüre bağlı olarak. 7 Nisan'da getirilen vergi teşviki halka açılmaların ve sermaye artırımlarının önünü açtı. Bir ayda bu kadar halka arzlar olduysa devam gelecektir."

Ertaş, Halka arzlar için yazın ölü bir sezon olduğunu, haziran, temmuz ve ağustos aylarında halka arzların bulunmadığını ifade ederek, yurtdışı piyasalarda yatırımcıların tatile gittiğini ve 1 Eylül'de sezonu açtıklarını söyledi.

SPK olarak o zamanki süreçte bürokratik izin süreçlerini halledeceklerini dile getiren Ertaş, "Tahmin ediyorum ve inanarak söylüyorum ki; 1 Eylül'den itibaren halka arz süreci ivmelenerek artacaktır" diye konuştu.

"Kurumsal yatırımcılar ne kadar çok artarsa o ülkede sermaye piyasası o kadar büyür, gelişir ve derinleşir"

Bireysel yatırımcıların doğrudan doğruya hisse senedi piyasasına girmelerinin doğru olmadığını, çünkü bireylerin her şirketi analiz etmelerinin mümkün kılınmadığını belirten Ertaş, "Bireylerin ya kurumsal yatırımcılar ya da bireysel emeklilik sistemi kanalıyla gelmeleri daha doğru. Ayrıca bir de TEFAS'ı kurduk ve 300 tane fon var" dedi.

Ertaş, geçen yıl BES katılımcı sayısında 1 milyon 20 bin ve bu yılın ilk çeyreğinde 250 bin artış olduğu bilgisini verdi.

Vahdettin Ertaş, TEFAS'ı 9 Ocak'ta açtıklarını ve nisan sonuna kadar portföyde 5 milyar liralık bir artış yaşandığını belirtti.

Bireysel yatırımcı tarafındaki kaybın bilinçli ve sağlıklı bir kayıp olduğuna dikkati çeken Ertaş, şunları kaydetti:

"Biz diyoruz ki; 10 -20 bin TL'lik yatırımcılar BES'e gitsin. 3-5 yıl vadeler henüz insanların kafalarında canlanmadı. BES'in bir faydasını gördük. Piyasada volatilite dönemlerinde BES'ler hep alıcı pozisyonunda. BES portföyümüz keşke 200 milyar TL olsaydı, yaşadığımız volatilitenin hiçbirini yaşamazdık. Kurumsal yatırımcılar piyasa düşerken alıyor, piyasa yükselirken satıyor. Piyasa derinleşecek. Bireysel yatırımcılar hava bulutlanınca hemen gidiyor.

Mesela kurumsal yatırımcılar bir şirket piyasa değeri dün 10 milyar TL iken, şimdi 9 milyar TL'ye düştüyse bunu almam lazım diyor. Bu yatırımcılar daha bilimsel, daha dataya dayalı analizler yapıyor. Kurumsal yatırımcılar ne kadar çok artarsa o ülkede sermaye piyasası o kadar büyür, gelişir ve derinleşir. Orta ve uzun vadeli konut edindirme ve çeyiz hesabı ile 'önce biriktir sonra harca' dönemine geçildi. Eskiden 'önce harca sonra biriktir' dönemi vardı."

KAYNAK: AA