Faturayı Suriyelilerin kaçak elektriği mi çarptı?

Bir kısım medyada Suriyeli göçmenlerin kaçak kullanımının elektrik maliyetini artırdığı ve faturalara yansıdığı iddia edildi.Peki gerçek ne?

Faturayı Suriyelilerin kaçak elektriği mi çarptı?
Faturayı Suriyelilerin kaçak elektriği mi çarptı?
GİRİŞ 04.05.2015 17:40 GÜNCELLEME 04.05.2015 17:45
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Hakan Göksel'in haberi

Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Hatay’ın elektrik dağıtım ihalesini alan Toroslar EDAŞ hakkında basına yansıyan haberler EPDK’yı harekete geçirdi.

Bazı basın yayın organlarında Suriyeli mültecilerin mücbir sebep sayıldığı ve bu nedenle elektrik faturaları üzerinden abonelerden ilave para toplanacağı şeklinde haberler çıkması üzerine EPDK harekete geçti. 

EPDK’dan Yapılan yazılı açıklamada durum açıklığa kavuştu. 

BAŞVURUYU ENERJİSA YAPTI

Sabancı Holding ve Alman E.ON'un yüzde 50-50 ortak olduğu Enerjisa, Özelleştirme İdaresi'nin ihalesinde en yüksek teklifi verdiği Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ'yi ihale bedelinin yüzde 40'ı olan 690 milyon doları vererek 2009’da devralmıştı. 

Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Hatay’ın elektrik dağıtımını gerçekleştiriyorlardı. 

Toroslar EDAŞ’ın, kontrolünde bulunan bölgelerde Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin elektrikte kayıp-kaçak oranlarını arttırdığı iddia edildi. 

EnerjiSA, bölgede kayıp ve kaçak oranının yüzde 15’e yükseldiğini öne sürerek Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvurdu.

Toroslar EDAŞ, durumun “mücbir sebep” kabul edilmesini, EPDK tarafından konulan kayıp-kaçak hedeflerinin yenilenmesini ve artırılmasını istedi.

EPDK tarafından yapılan açıklamada Toroslar EDAŞ’ın 2013 yılından itibaren birden fazla başvuruda bulunduğu, başvurularında dağıtım bölgesinde oluşan şartlar çerçevesinde hedef kayıp oranının yakalanmasının mümkün olmadığı, her türlü tedbir alınmasına rağmen istenen hedefin yakalanamadığı ifade edildi. Zorunluluk çerçevesinde  hedef kayıp oranının revize edilmesi talep edildi.

EPDK İNCELEDİ HAKLI BULDU

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu gerekli inceleme ve çalışmalar sonrası, Toroslar EDAŞ’ın talebini haklı bularak hedef oranın revizesi yaptı. 

Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. EPDK’ya başvurularında hedef kayıp oranı için yüzde 1 düzeltme talep etmişti. EPDK aldığı kararda mücbir sebebi haklı buldu fakat Toroslar EDAŞ’ın iddia ettiğinin aksine yüzde 1’in altında düzeltme yapılmasını uygun gördü.  

ELEKTRİK FATURALARI ARTACAK İDDİASI DOĞRU MU?

Bazı basın kuruluşlarında EPDK tarafından yapılan düzeltmenin elektrik fiyatlarında artışa neden olacağı iddiaları yer aldı. EPDK medyada yer alan bu iddialara ilişkin olarak söz konusu revizyonun elektrik fiyatlarında artışa yol açacak büyüklükte olmadığını duyurdu ve haberleri yalanladı. 

EPDK açıklamasında düzenlemenin ulusal elektrik tarifelerine etkisinin yüzde 10’a varan artışlara neden olacağı iddiasının da gerçekle bağdaşmadığını ancak etkisini binde oranlarda yansıyacağını açıkladı.

EPDK elektrik dağıtım mevzuatı gereği yüzde 1’in altındaki elektrikteki maliyet değişikliklerinin tüketici fiyatlarına yansımasının söz konusu olmayacağını altını çizdi ve haberlerin maksatlı olarak ortaya atıldığını ve bu haberlere itibar edilmemesini istedi. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 23
  • mersinli 8 yıl önce Şikayet Et
    kaçak elektik kulanılan mahalleler kürt yogumluklu mahalleler
    Cevapla
  • ensari 8 yıl önce Şikayet Et
    ya süryelilere laf edenler biraz kendilerini onların yerine koysalar böyle konuşmazlar zalimden kaçmışlar peki nereye gitsinler Allahtan korkun
    Cevapla
  • meho aga 8 yıl önce Şikayet Et
    benim fatura 70 tl yi geçmiyordu. bu ay 90 tl. birşeyler olduğu kanaatindeyim.
    Cevapla
  • emekli 8 yıl önce Şikayet Et
    sadece bir evin su elektrik d.gaz telefon giderleri 300-400 birde kiradaysa yandım keten helvam verdiğiniz asgari ücreti ve emeklilere yaptığınız 20-30 lira zammı çok görmektesiniz madem para bu kadar önemli değilse neden sizler zenginsiniz
    Cevapla
  • xvz 8 yıl önce Şikayet Et
    bu suriye AK partinin sonunu hazırlıyor ama farkında değiller. geçen seneki %10 luk enflasyonun rahat yarısı suriye donkişotluğundan kaynaklanıyor.
    Cevapla
  • Mümin 8 yıl önce Şikayet Et
    ee o zaman öldürelim gitsin hepsini. biraz vicdanlı olun arkadalalr. biz de orta asya bozkırlarında savaş ve kıtlık nedeni ile Anadolu'ya gelmedik mi? Peygamber Efendimiz Mekkeli Müşriklerin terörü nedeni ile Medine'ye hicret etmedi mi? her şeyi para ve madde olarak görmeyin. Misafir rızkı ile gelir. bakın petrol varili 110 dolar idi 60 dolara düştü. sen mazluma yardım et Allah da sana yardım eder. haaa tabi içlerindeki suçlular suçlarının cezası ne ise çekecekler tabi. toplum kurallarına uyacaklar o ayrı konu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle