40 bin kuyumcu için sigorta

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, Türkiye’deki tüm üye esnafların gasp ve hırsızlık mağduru olmamaları için kuyumculuk sigortası geliştirdiklerini söyledi.

40 bin kuyumcu için sigorta
40 bin kuyumcu için sigorta
GİRİŞ 30.05.2018 09:24 GÜNCELLEME 30.05.2018 09:24

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), Türkiye’deki tüm üye esnafların gasp ve hırsızlık mağduru olmamaları için “kuyumculuk sigortası” oluşturmak için harekete geçti. Konuyla ilgili bir sigorta firmasıyla imza aşamasına geldiklerini söyleyen İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, 1 milyon dolarlık sigorta için yaklaşık bin 500-2 bin dolar arasında maliyet olduğunu aktardı. Projenin detayını ve sektördeki birçok konuyu Atayık’a sorduk:

* Kuyumculuk sigortası nedir? Ne zaman başlıyor?

Kuyumculuk sigortası Türkiye'de yok. Yapıyorlar yangın sigortası, yanına bir kasa sigortası koyuyorlar. Sigortacılık firmasıyla oda seçimlerinden önce görüştük. Herşeyimiz hazır. Çok düşük bir maliyeti olacak. Esnafımız bu konuyu soruyor, merak ediyor. Kuyumculuk sigortasını çok pahalı zannediyorlar. Aslında tedbirini alırsan alarmını, yangın dedektörünü, kayıt cihazı duman dedektörü ve kameranı koyarsan bunlar sigorta maliyetini düşürüyor. Sigorta firmasıyla çoğu şeyde anlaştık. Sadece imzalar atılmadı.

* Peki kuyumculuk sigortasının maliyeti nedir?

“1 milyon dolarlık sigorta alayım” dersen, bin 500-2 bin dolar arasında olur. Tahmini olarak söylüyorum, henüz netleşmedi. Bu da çok büyük bir para değil. Bunun içinde vitrinden çalınan mal var. Çantacı getirdi mal gösteriyor ürün gösteriyor çalınan mal var. Soygun, terör, gibi içinde birçok şey olacak. Eğer az daha kapsamını genişleteyim derseniz fiyat biraz daha artar. Aslında sigorta pahalı değil. Sigorta hırsızlıktan sonra pahalı olur. İş işten geçtikten sonra 10 tane sigorta yapsan bile boş, gitmeden yapmak lazım.

PANİK BUTONU CAYDIRICI

Bir de alarm firmasıyla görüşüyoruz. Çok düşük bir maliyet çıkarıp, komşusuna, evine, arkadaşına birşey olduğunda düğmeye bastığında panik butonundan ışık yanacak. Karakola, emniyete sinyal gidecek. Yan taraftaki üç dört tane komşusuna da ikaz gidecek. Bu caydırıcı birşey olur. Bunları tüm Türkiye'deki kuyumcular için düşünüyoruz.

Yazarkasanın limitleri 7 bin liraya çıkarılsın

* Ankara’ya gittiğinizde yetkililerle sektörünüzle ilgili neler konuştunuz?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile, perakendeci esnaflarımızın bazı sorunları vardı. Bunlardan biri yazarkasa limitleri oldu. Yazarkasa limitleri bin lira. Fakat şimdi bir ata lira veya normal bir bilezik de satsanız bin liranın çok üzerinde. Fatura işi bizi zorluyor. Bin liranın üzerinde sattığımız için fatura kesmek zorundayız. Biz bu limiti 6-7 bin liraya çıkarmak istiyoruz. Bu yazar kasa limitleri 7 bin lira civarında olursa esnafımız çok rahat edecek.

DÜNYA ALTIN ZİRVESİ SEÇİM SONRASINDA

* En son sektör temsilcileriyle biraraya geldiğinizde İstanbul’da ‘Dünya Altın Zirvesi’ gündeme gelmişti. Bir gelişme var mı?

Ankara’ya gittiğimizde konuştuğumuz konulardan biri de bu oldu. Bu zirveyi Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlarımız destekliyor. ‘Dünya Altın Zirvesi’ni İstanbul Kuyumcular Odası önderliğinde diğer sektör kurumlarıyla beraber, İstanbul’da yapmak istiyoruz. 24 Haziran seçimlerinden sonra çok yakın bir zamanda gerçekleştireceğiz. O imkan ve altyapımız var.

Kayıtdışıyla mücadelede komisyon kuruldu

* Merdivenaltı üretim ile nasıl mücadele edeceksiniz?

Merdivenaltı üreticilerin vergi ve sigorta kaydı olmadığı için bu yükümlülüklere girmiş esnafımız, atölyecimiz, fabrika sahibimiz çok büyük zarar görmekte. Kayıtdışı ile mücadele için bir komisyon kurduk. Onları ihbar edip, zorlamadan teşvik ederek, sektörün içine kayıt altına almak istiyoruz. Bunun için iletişim hattı kuracağız.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK