Yağışlar zeytini şişirdi, yağ oranı azaldı

Balıkesir'in Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçelerini içine alan Edremit Körfezi'nde şubat ayında yaşanan yağışlar nedeniyle zeytinin aşırı su çektiği, bu durumun da yağ oranının azalmasına yol açtığı bildirildi.

Yağışlar zeytini şişirdi, yağ oranı azaldı
Yağışlar zeytini şişirdi, yağ oranı azaldı
GİRİŞ 01.03.2013 11:34 GÜNCELLEME 01.03.2013 11:34
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Edremit Ticaret Odası Zeytin ve Zeytinyağı Gıda Meslek Komitesi Başkanı Doğan Öge,yaptığı açıklamada, Edremit Körfezi'nin yağlık zeytin üretiminde önde geldiğini söyledi.

İç piyasaya sunulan, yurt dışına ihraç edilen zeytinyağının kalitesinin ve zeytindeki yağ oranının, hava şartlarından etkilenebildiğini dile getiren Öge, özellikle Şubat ayının yağışlı geçmesinin yağ oranını olumsuz etkilediğini anlattı.

Yağışlardan dolayı zeytinin fazla su çektiğini ifade eden Öge, ''Dolayısıyla yağ oranı az çıkıyor. Toplama maliyetleri yüksek, bu sebeple üreticinin bundan para kazanması, ağacına bakması, gübrelemesi, ilaçlaması mümkün değil'' dedi.

Zeytinyağı üreticisi ve Edremit Ziraat Odası Murahhas Üyesi Ali Yılmaz Diker ise yağışlar nedeniyle zeytin meyvesinin aşırı su çektiğini ve kilogram bazında ağırlaşarak yağ oranının düştüğünü belirterek, bu durumun üretim maliyetlerini yükselttiğini bildirdi. Önceki aylarda 100 kilogram zeytinden ortalama 20 kilogram yağ alınırken yağışlarla bu oranın bölgesine göre 15 kilograma kadar düştüğünü vurgulayan Diker, şunları kaydetti:

''Özellikle bu yıl Edremit Körfezi'nde ürün bolluğu nedeniyle hasat süresi uzadı. Halen hasat devam ediyor. Bu yılın yağışlı geçmesi ve kapalı gün sayısının fazlalığı bizi olumsuz etkiledi. Zeytinin bir miktarı, yağışlardan dolayı yere düştü. Ağaçta kalan kısmı ise fazla miktarda su çekti. Zeytindeki yağ miktarı aynı kalıyor ancak kilogram ve tane bazında oranı düşüyor.''

Edremit Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hüseyin Acar ise üreticilerin söylediğinin aksine yağışlar nedeniyle zeytinde randıman kaybı yaşanmadığını ifade etti.

Yağmurun zeytine bir zararının olmadığını belirten Acar, ''Üreticinin zeytinden aldığı mevcut olan yağ oranı, randıman, su da alsa aynıdır. Zeytin su aldığı zaman şişer ama yağ oranı aynıdır. Zeytinin yağmurda aldığı su ile çapı büyür, yağın randımanında etken değildir'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    zeytin yağı zaten pahallıydı, simdi şimdi ver yansın ederler.!. bizde almayıveririz.!
    Cevapla