'Meslektaşlarımız, ağır iş yükü altında'

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı, ''Meslektaşlarımız, ağır iş yükü altında, başka iş kollarında örneği az bulunur büyük sorumluluk gerektiren bir zeminde hayatta kalma mücadelesi veriyor'' dedi.

'Meslektaşlarımız, ağır iş yükü altında'
'Meslektaşlarımız, ağır iş yükü altında'
GİRİŞ 28.02.2013 11:59 GÜNCELLEME 28.02.2013 11:59

Sanlı, Muhasebe Haftası nedeniyle yayımladığı mesajda, her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Muhasebe Haftası'nın 23'üncüsünü gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bugün meslektaşlarının, ''ağır iş yükü altında'',  başka iş kollarında örneği az bulunur ''büyük sorumluluk gerektiren'' bir zeminde ''hayatta kalma mücadelesi'' verdiklerini ifade eden Sanlı, şunları kaydetti:

''Bir yandan haksız rekabetle boğuşan, öte yandan kurumsal yapılarını kurma çabası içindeki meslektaşımız şimdi yeni sorunlarla karşı karşıyadır. Ülkemizin ticari yaşamını ve sayıları yarım milyonu aşan işletmeyi, rekabet, şeffaflık ve denetlenebilirlik anlamında doğrudan ilgilendiren, şirketlerde demokrasi, ve uluslararası ticari hayatın parçası olma ideallerinin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacak olan bağımsız denetimde gelinen aşama çok dramatiktir.''

Kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin vazgeçilmez olduğuna işaret eden Sanlı, bu nedenle yıllardır adaletli vergi toplanıp tabana yayılması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele için hep bağımsız denetim konusunun önemini vurguladıklarını belirtti.

Denetimin ayrı bir meslek olmadığına dikkati çeken Sanlı, ''Denetim için, ülkemizdeki 90 bin yetkin meslek mensubunun mesleki tecrübesinden yararlanılmalıdır'' değerlendirmesinde bulundu.

Muhasebecilerin çözüm beklediği sorunlar ve taleplerini de aktaran Sanlı, gereksiz iş yükü hafifletilmesi, bilgi amaçlı bildirimlerdeki özel usulsüzlük cezalarına son verilmesi, müşteri bildirim listelerinin kaldırılması ve denetim sürecinde yetki belgeleri ve ruhsat harç bedellerinin kaldırılmasını istedi.

Sanlı, meslek mensubunun KDV yükünün azaltılması, serbest meslek uygulamasında gelir-KDV çelişkisinin düzeltilmesi ve ücret tarifesinin yayınlanmasının meslek örgütüne bırakılması talebinde de bulundu.