Osmanlı'dan günümüze en gözde tomruklar

Zonguldak'ın Alaplı ilçesindeki ormanlardan elde edilen ve Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı'nın ısıtılmasından donanmadaki gemilerinin yapımına kadar faydalanılan tomruklar, bugün Türkiye'nin birçok bölgesine gönderilmeye devam ediyor.

Osmanlı'dan günümüze en gözde tomruklar
Osmanlı'dan günümüze en gözde tomruklar
GİRİŞ 17.02.2013 15:07 GÜNCELLEME 17.02.2013 15:07

Osmanlı döneminde, ilçedeki Orhan Dağları ve çevresindeki dağlardan kesilen ağaçların kereste ve odunluk olarak ayrılmasının ardından İstanbul'a gönderildiği Alaplı'da, halen ormanlardan elde edilen tomruklar önemli geçim kaynağı arasında yer alıyor.

Geçmişte Osmanlı Donanması'ndaki gemilerin yapımında kullanılan tomruklar, günümüzde de ahşap yat yapımının yanı sıra mobilya ve sanayi sektörünün önemli bir hammaddesi olarak tercih ediliyor.

Alaplı'da faaliyet gösteren orman ürünleri fabrikası sahibi Cengiz Sevim, yaptığı açıklamada, 40 yıldır sektörün önemli hammadde ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.

Fabrikalarında 20 personelin istihdam edildiğini ifade eden Sevim, ''Yılda ortalama 30 bin metreküp tomruğu işleyerek Türkiye'nin 7 bölgesine gönderiyoruz. En çok talebi ahşap yat, mobilya ve sanayi sektöründen alıyoruz. Geniş bir pazara hitap ediyoruz. Osmanlı'dan günümüze bu bölgede yetişen ağaçlardan elde edilen orman ürünlerine talep çok fazla. Tesislerimizde Orman İşletme Müdürlüğü'nden aldığımız tomrukları işliyoruz'' diye konuştu.

ORMANCILIK GELİŞİYOR

Sevim, ilçede ormanlık alanın çok sık olduğunu, kayın ve meşe ağaçlarının çokluğunun da ormancılığın gelişmesine katkı sağladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Ormancılığın gelişmesine bağlı olarak ahşap yat ve mobilya ustaları ilçemizden çok çıkmaktadır. Bugün çok sayıda Alaplılı Türkiye'nin birçok bölgesinde bu sektörlerde söz sahibi olmuşlardır. Mobilya ustaları kaliteli hammaddenin ilçede olduğunu bildiğinden buradaki ürünleri tercih ediyor. Alaplı tarihine bakıldığında da Osmanlı Donanması gemilerinin yapıldığı tomrukların bile ilçeden gittiğini görüyoruz. Kesilen ağaçlar, deniz yoluyla İstanbul'a gönderiliyormuş. Osmanlı döneminden gelen bir mesleği devam ettirmek bizler için ayrı bir mutluluktur.''

KAYNAK: AA