Bu kurs adeta işçi ihraç ediyor

Bartın'da Halk Eğitim Merkezi'nce açılan iş makinesi operatörlüğü kursunu bitiren kursiyerlerden önemli bir kısmı, Almanya, Ukrayna, Cezayir, Singapur gibi değişik ülkelerde çalışma fırsatı yakaladı.

Bu kurs adeta işçi ihraç ediyor
Bu kurs adeta işçi ihraç ediyor
GİRİŞ 10.02.2013 11:58 GÜNCELLEME 10.02.2013 11:58

Halk Eğitim Merkezi tarafından, kentte iş makinesi operatörlüğü sektöründe ihtiyaç duyulan kalifiyeli eleman ihtiyacını gidermek için 2011'de kurs açıldı.

Kursun, 2 veya 3 kez açılarak tamamlanması planlanırken, talebin sürmesi üzerine yaklaşık 2 yılda açılan kurs sayısı 68'e ulaşırken, kursu katılanların sayısı da bini aştı.

Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü'nce açılan, Gaziantep, Adana, Sinop, Ordu, Adıyaman, Elazığ, Kocaeli, Karabük ve Zonguldak illerinden de katılım olan kursu başarıyla tamamlayan kursiyerler Almanya, Ukrayna, Cezayir, Singapur, Libya, Azerbaycan, Kazakistan, Arnavutluk gibi ülkelerde iş sahibi olanlar oldu.

Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Tuncay Dolanbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada kursun, İçişleri Bakanlığı'ndan alınan izinler doğrultusunda açıldığını ve beklenenin üzerinde bir ilgiyle karşılaştıklarını söyledi.

Kursa, belediyenin yanı sıra kentte faaliyet gösteren özel firma ve inşaat şirketlerinin iş makinelerini kullandırarak katkı verdiğini ifade eden Dolanbay, şöyle konuştu:

''Başlangıçta kursun bu kadar talep göreceğini tahmin etmiyorduk. 2 yıl geçtiği halde kurslarımız hala devam ediyor. İl dışından talep gelmesi de bizi ayrıca mutlu etti. Bu kursumuzu gören diğer illerdeki Halk Eğitim Merkezleri de iş makinesi operatörlüğü kursları açmaya başladı. 2011'den bu yana açılan kurslar sonucunda bini aşkın kişi kursu başarıyla bitirdi ve gerek yurt içi gerekse yurt dışında iş sahibi oldu. Kurslarımız, şu anda yoğun bir şekilde devam ediyor. Hatta, sırada bekleyen 250-300 kişi daha var. Kurs taleplerini karşılayabilmek için Endüstri Meslek Lisesi öğretmenleriyle de iş birliği yapıp ihtiyaca daha kısa sürede cevap vermeye çalışacağız''

-''Bu kursu bitirenlerin işsiz kalması mümkün değil''-

Dolanbay, ülkede ve dünyada inşaat sektörünün çok hızlı geliştiğini, duble yolların yapılması, TOKİ'nin tüm ülke genelinde inşaatlarının olması ve birçok ilde doğal gaz çalışmalarının sürmesi gibi sebeplerden dolayı iş makinesi operatörlüğüne olan ihtiyacın arttığına işaret ederek, şöyle devam etti:

''İş makinesi operatörlüğü son yıllarda en geçerli mesleklerden biri haline geldi. Şu anda iş makinesi belgesi olan bir kişinin hem yurt içi hem de yurt dışında işsiz kalması mümkün değil. Ayrıca bu işi yapanlar, birçok meslek kollarına göre daha yüksek ücretler alıyorlar. Kursumuzu bitirip şu anda yurt dışında çalışanlar 2 bin 500-3 bin dolar, Bartın'da çalışanlar da 2 bin liranın altında maaş almıyor. Kursumuzu, firmaların ve inşaat şirketlerinin makine desteğinde bulunmaları sayesinde daha ucuza yapma imkanımız oldu. Kurs için kursiyerlerden 150 lira ücret alıyoruz. ''

-İş sahibi olan kursiyerler dua ediyor-

Kurs öğretmeni Yusuf Bozdemir de kursa ilginin yoğun olduğunu, kursu bitiren birçok kişinin de yurt içi ve yurt dışında iş sahibi olduğunu söyledi.

Kursa olan ilginin, mesleğinin önünün açık olmasına ve kursu bitirenlerin ciddi ücretler almasına bağladıklarını ifade eden Bozdemir, şunları kaydetti:

''Bir operatörün iş makinesi kullanabilmesi için mutlaka G sınıfı ehliyeti olması gerekiyor ve bu ehliyeti alabilmek için kursu bitirmek de zorunlu. Ayrıca bir kursiyer, hangi iş makinesini kullanacaksa ona özgü belgeyi alması gerekiyor. Yani, greyder kursunu bitiren bir kişi aldığı belge ile vinç veya ekskavatör kullanamıyor. Kursularımızda forklift, greyder, bekoloder, loder, ekskavatör, vinç ve kule vinç gibi iş makinesi operatörlüğü alanlarında teorik ve uygulamalı olarak eğitimler veriliyor. İki aşamalı sınavımız sonunda kurs belgesini almayı hak ediyor. Şu anda kursumuzu bitiren bini aşkın kişiden hemen hemen tamamı yurt içi ve yurt dışında iş sahibi oldu. Birçoğu da bizi arayıp 'Sayenizde iş sahibi olduk, 2 bin 500-3 bin lira maaş alıyoruz' diyerek dua ediyorlar''

Kursiyerler, bir kursla yetinmiyor

Kursiyerlerden Sercan Aliş de bir süre bilgisayar teknisyeni olarak çalıştığını ancak daha kolay iş bulabilmek için iş makinesi operatörlüğü kursuna katıldığını belirterek, ''İlk olarak 2011'de bekoloder kursunu bitirdim ve bu kurs sayesinde Karabük'te iş buldum. Şu anda mesleğe yeni başlamış olmama rağmen aylık bin 500 lirayı aşkın bir maaş alıyorum'' dedi.

Ersin Gülüç de bekoloder, forklift kurslarını bitirerek gerekli belgeleri aldığını, son olarak greyder kursuna katıldığını ifade ederek ''Şu anda özel bir şirkette asgari ücretle çalışıyorum. İstanbul'da bekoloder operatörü olarak çalışan bir arkadaşım aylık 3 bin lira kazandığını söyledi ve ben de belgeyi almak için halk eğitim merkezinin açtığı kursa başvurdum. Nasip olursa kursu bitirip yurt içi veya yurt dışında çalışmak istiyorum'' diye konuştu.

KAYNAK: AA