Reklam SMS ve e-posta'lara sınırlama geliyor!

Adalet Bakanlığı koordinesinde hazırlanan, Meclis alt komisyonunda kabul edilen kanun tasarısına göre şirketler sadece onayını aldıkları tüketicilere bilgilendirme amaçlı SMS ve e-posta gönderebilecek.

Reklam SMS ve e-posta'lara sınırlama geliyor!
Reklam SMS ve e-posta'lara sınırlama geliyor!
GİRİŞ 09.02.2013 09:23 GÜNCELLEME 09.02.2013 09:23
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Şirketlerin reklam ve pazarlama için vatandaşı cep telefonuna kısa mesaj atarak ve e-posta yoluyla bilgi bombardımanına tutarak rahatsız etmesinin önüne geçiliyor.

Zaman'dan Ercan Baysal'ın haberine göre Meclis alt komisyonunda kabul edilen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı'na göre öncelikli olarak ticarî amaçlı elektronik iletiler alıcılara, ancak önceden onayları alınmak suretiyle gönderilebilecek. Kullanıcıların iletişim bilgileri, onay alındıktan sonra pazarlama amaçlı haber ve iletiler için kullanılabilecek. Esnaf ve tacire ise önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilecek.

Elektronik ticaretin çerçevesini yeniden çizen kanun tasarısı hızlandırılırken düzenlemenin yasalaşması halinde elektronik iletiler olmak üzere e-ticaretin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların detayları ise ikincil mevzuatla belirlenecek. İkincil mevzuatta yapılacak düzenleme ile bankaların sıkça başvurduğu cep telefonundan tüketiciyi aramak suretiyle reklam yapması uygulamasında da tüketicinin onayının aranması üzerinde duruluyor.

Elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren işletmeciler ile bankacılık ve sağlık gibi alanlarda faaliyet gösteren teşebbüsler tarafından kullanıcıların iletişim bilgilerine sahip olunması halinde bu bilgilerin reklam ve tanıtım amacıyla yapılacak haberleşmelerde kullanabildiğine dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, yeni kanun ile bu konunun çerçevesinin net şekilde çizileceğini söyledi.

Bu tür haberleşmenin engellenebilmesini temin etmek amacıyla Adalet Bakanlığı koordinesinde kanun tasarısı hazırlandı. Tasarı Meclis alt komisyonunda kabul edildi. Taslak kapsamında pazarlama başta olmak üzere ticareti ilgilendiren tüm konularda sorumluluk Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na ait olacak.

Elektronik ticareti yeniden düzenleyen tasarı metninde bu tür haberleşmenin ve iletilerin engellenmesine yönelik yer alan üç madde dikkat çekiyor. Ticarî elektronik ileti gönderme şartına yönelik düzenlenen maddede, "Ticarî elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilir." ifadelerine yer veriliyor.

Taslakta yer alan bir diğer madde ise ticari elektronik iletinin içeriğinin alıcıdan alınan onaya uygun olması. Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticarî elektronik iletileri almayı reddedebilecek. Hizmet sağlayıcı, ret bildiriminin, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin bilgileri sunmakla yükümlü.

Talebin ulaşmasını müteakiben hizmet sağlayıcının üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durdurması gerekiyor. Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Kamuran Akalın, pazarlama ağırlıklı SMS, e-mail ve telefonların tüketicinin zamanını çaldığını söyledi.  Akalın, "Tüketicinin önceden onayı alınmaksızın ticarî nitelikli ileti gönderimi engellenmeli. Derneğimize gelen şikâyetler gösteriyor ki, tüketiciler her gün gelen istenmeyen SMS, telefon ve e-maillerden bıkmış usanmıştır." dedi.

YORUMLAR 1
  • Bir dost 11 yıl önce Şikayet Et
    nihayet.... geç kalmış ama sevindirici bir uygulama...
    Cevapla