Otomotiv sektörü, 2013'e umutlu girdi

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, geçen yıl otomotiv sektöründe daralma yaşandığından bahsedildiğini belirterek, bu yıl umutlu olduklarını belirtti.

GİRİŞ 08.02.2013 15:22 GÜNCELLEME 08.02.2013 15:47

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, geçen yıl otomotiv sektöründe daralma yaşandığından bahsedildiğini belirterek, ''Bir önceki seneye baktığımızda Türkiye'de 907 binlik bir endüstri var. Geçen yıl ise 815 bin oldu. Bu da Türkiye'de bu güne kadarki en yüksek ikinci satış. Bu gözle bakarsanız geçen yıl başarılı bir yıldı'' dedi.

Yenigün, yaptığı açıklamada, Ford Otosan'ın kurulduğu günden beri yatırımın adeta ''DNA'sında'' bulunduğunu anlatarak, 20-30 binli rakamlardan 15 yıl içinde 320 bin, gelecek yıl itibariyle de 415 bin kapasiteye çıkacaklarını anlattı.

İlk yatırımlarının 2000'li yıllarda Kocaeli fabrikasının kurulması olduğunu dile getiren Yenigün, 650 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, 1 milyar dolarlık ikinci büyük yatırımı da gerçekleştireceklerini kaydetti.
Yenigün, söz konusu yatırımın mevcut araç gamını yenileyen, yeni bir fabrikayı içine alan bir proje olduğuna dikkati çekerek, o yatırımın da sonuna geldiklerini, 2014 yılı ortası itibariyle tamamlanmasının planlandığını bildirdi.

'Türkiye'deki en yüksek ikinci artış geçen sene yaşandı''

Türkiye'nin 2023 hedefinin 4 milyon araç, 500 milyar dolarlık ihracat, üretimin yüzde 75'inin yurt dışına satılması olduğuna vurgu yapan Yenigün, ''Bu projelerin hepsinde varız'' dedi.

Yenigün, doğru zamanda yatırım yapılması gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

''Bu anlamda işler yolunda gidiyor. Herkes otomotiv sektöründe geçen yıl daralma olduğundan bahsediyor. Ben buna inanmıyor, katılmıyorum. Geçen yılı bir önceki seneyle kıyasladığımızda evet bir daralma var, ancak önceki seneye baktığımızda Türkiye'de 907 binlik bir endüstri var.

Rekor endüstri, Türkiye'de en yüksek satışın olduğu sene. Geçen yıl ise 815 bin diyebileceğimiz bir rakamdı, bu da Türkiye'de bu güne kadar olmuş en yüksek ikinci satış. Bu gözle bakarsanız geçen yıl başarılı bir yıldı. Önceki seneye bakarsanız tabi ki bir düşüşü gösteriyor ama doğru bir değerlendirme olmaz. 2012 yılı bence otomotiv ekonomisi için çok başarılı geçmiştir, 2013 yılı da aynı başarıyı tekrar edecektir.''

'Daha fazla yatırım yapmamız gerekir''

Türkiye'nin yeni yatırımlara ve istihdama ihtiyacı olduğunu vurgulayan Yenigün, Türkiye'nin büyümesi isteniyorsa tüketim değil, üretim yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Yenigün, kendileri gibi doğrudan üreticilerin, sektörün lokomotif üreticileri, katma değer yaratan üreticilerin önlerinin açık olmasının önemine değinerek, ''Bizim de daha fazla yatırım yapmamız gerekir. Bunun bilincindeyiz'' dedi.

Ford Otosan'ın 10 bin kişilik bir aile olduğunu anlatan Yenigün, ''10 bin kişiyi aileleriyle hesaplarsak 40-50 bin kişiden bahsediyoruz. Bu kadar kişi şu anda Ford Otosan'ın ürettiği işten doğrudan gelir sağlıyor, ekmek yiyor. Etrafıyla da birleştirirsek çok büyük bir ekonomi yarattığımızı görüyoruz. Bunun artması gerekir, tüm çabamızın temelinde bu var'' şeklinde konuştu.

Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İstihdam arttıkça, yatırımlarımız devam ettikçe biz şirketimizi, memleketimiz de genel ekonomiyi büyütmüş olacak. Bunu 2023 hedefleriyle ilişkilendiriyorum. Tüm yatırımların aynı mantıkla yapıldığına inanıyorum. Önümüzdeki günler, Avrupa'nın toparlanmasıyla da daha iyi olacağına inanıyorum. Ford Otosan, 180 bin metrekareye kurulu, Türkiye'de mühendislikle üretim yapan bir şirketken, bugün 2 milyon metrekarenin üzerinde bir alana sahip 2 fabrikası bulunan, 3. fabrikası inşa edilen, yılda 415 bin araç üretim kapasitesine ve ürettiklerinin yüzde 70'inden fazlasını yurt dışına satan bir şirket. Ciddi bir ciro ve katma değer sağlıyoruz.''