Kirpi'yi üreten BMC'de çarklar yine durdu

Türk Silahlı Kuvvetleri için büyük önem taşıyan, mayına karşı dayanıklı araç Kirpi'nin üretimini yapan BMC'de çarklar yine durdu. Finans sıkıntısı çeken firmanın yaklaşık 2 bin 300 çalışanına biriken maaşlarının ödenmemesi sebebiyle üretime bir kere daha ara verildi.

Kirpi'yi üreten BMC'de çarklar yine durdu
Kirpi'yi üreten BMC'de çarklar yine durdu
GİRİŞ 06.02.2013 07:26 GÜNCELLEME 06.02.2013 14:38
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

İşçiler, geçen cuma fabrika önünde eylem yapıp yol kapattı. Gelinen süreçle ilgili bilgi veren Türk Metal-İş İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun, "Maalesef altı ay öncesine dönüldü. Üretim durdu, yarın ne olacağını bilmiyorum." dedi.Zaman'dan Özdemir Özkan'ın haberine göre İşçilerin BMC'den 5 ile 15 bin lira arasında birikmiş maaş alacakları olduğunu kaydeden Tosun, "150 milyon dolarlık kredi anlaşmasının ardından, 2012 Aralık ayının ortalarında her bir işçiye 3 bin 250 lira ödeme yapıldı ancak içeride birikmiş maaşlardan haber yok." dedi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir BMC çalışanı ise, "10 Ocak'ta üretim durdu ancak 31'inde ödeme yapılacağı sözü verilmesinin ardından çalışmaya tekrar başladık. 31 Ocak'ta ödeme yapılmayınca üretim tekrar durmak zorunda kaldı." dedi. İçeride dört maaş alacakları bulunduğunu belirten diğer bir çalışan da 150 milyon dolarlık kredi anlaşmasının ardından sadece 3 bin 250 lira aldıklarını ifade etti.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, üretimdeki gecikmeler sebebiyle firmaya 7 milyon Euro ceza kesmişti. Yaklaşık 150 Kirpi daha üreterek TSK'ya teslim etmesi gereken BMC'de, bunun için ayda ortalama 40 araç imal edilmesi gerekiyor. Millî Savunma Bakanlığı ile BMC arasında 2009 Nisan ayında, 300 milyon Euro değerinde bin 859 araçlık 'Taktik Tekerlekli Araçlar Projesi'nin sözleşmesi imzalandı. TSK'nın ihtiyacı olan bin 859 adet taktik tekerlekli araç ile mayına karşı korumalı zırhlı araçları üretip 2,5 yıl içinde teslim etmesi beklenen şirket Mayıs 2012'de malî sıkıntıya girmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • engin gok 11 yıl önce Şikayet Et
    amerika elindeki mrapleri çıkartmak istiyor. bu tür araçlara mrap araçlar denir. bunlar personeli hızlı ve güvenli bi şekilde çatışma alanına götürmek için tasarlanmıştır.amerika ırakta ve afganistanda kullanmak için ilk mraplari üretti. bunları afganistanda ve ırakta kullanıldı.2007 yılında bu kullanılmış mraplarin bir kısmını çok uçuk bi rakama türkiyeye satacaktı türkiye bunları satın almadı ve türkiye bmc ye üretmesini söyledi bmc aslanlar gibi üretti. ve 2012 yılına gelidiğimizde bu ırqakta kullanılmış mralrin 2000 tanesini g.koreye sattı.bu yıl amerika ıraktan çekildiği gibi afganistandanda çekiliyor.yani bmcnin üretim yapması amerikanın işine gelmiyor. bmc üretmezse afganistanda kullandığı mraplari türkiyeye satabilir ki yakında kokusu çıkar.
    Cevapla
  • hüseyin güneytepe 11 yıl önce Şikayet Et
    hariçten gazel okumak. gerçek halve gidişin nasıl oldugunu ,bu olayların nasıl buralara geldigini bilmeden ,sadece bu haberle bilgi sahibi olarak teşhis koyup,kimince dış kaynaklı,kimince bedbahtlarla çalışmak vs.tedavi önerileri sunanlar...bu konulardaki maharetinizi kendinize saklayıp kendinize faydalı olabilmeyi deneseniz.yok mu?yoksa belge ve bilgiye dayalı laflar etseniz.gerisi hariçten gazel okumaya daha yakışıyorda uyarmak istedim.
    Cevapla
  • bgungor 11 yıl önce Şikayet Et
    sayın başbakan neden araştırmıyorsunuz. siz el atmasanız beceriksiz bürokratlarınız bu işi çözemeyecek,bu haber daha öncede çıktı, ya dış güçlerin bmc deki yöneticilerle sıkı ilişkisi var yada gerçekleri saklıyorlar benim bildiğim i.e.t.t yi bmc elegeçirdi adamlarını işe soktu garajları çalıştıracak ve otobüs satarak büyük finans kaynağı elde etti.
    Cevapla
  • oguzhan 11 yıl önce Şikayet Et
    british motor corporation. 1989 yılında şirketin bütün hisseleri çukurova holding tarafından satın alındı.bmc 2.8 tondan 40 tona kadar yük ve yolcu taşımacılığının tüm sınıflarında özel araç üretimi yapan türkiye ' nin tek dünyanın dört üreticisinden biridir. ayrıca bmc fabrikaları bünyesinde müşteri isteğine göre 6 ay gibi kısa bir sürede araç tasarlayıp üretebilen bir firmadır(vikipedi den alıntı).yani bu şirketin para sıkıntısı yaşayacağını pek aklım almıyor.
    Cevapla
  • erdal 11 yıl önce Şikayet Et
    ekonomik sikinti olmasi normaldir ancak maliyenin bunu kontrol etmesi gerek. malum bmc bircok silah isinde onemli rol almis bir firma bu isleri istemiyen ulkeler isleri aksatmak icin bircok sekilde denemelerde bulunacaklardir simdi maliye bmc nin neden bu sikintiya dusdugunu rapor edip basbakana sunmali burda bmc nin hatasi var ise bisey demem ancak bmc yi engelleme var ise mesela bir sirketin kani bankalardan gelen kredilerdir o krediler eskiden kolay aliniyo iken bugun alinamiyor ise devletin bankasi hemen krediyi verip olayi yokusa suren bankalarin neden vermedigini arastirmali gerekir ise o bankalari siki mali kontrol ile tehdit etmeli haksiz rekabet edip sirketi zarara ugratiklari icin cok cok buyuk cezalar kesmeli ki diger bankalar korksun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle