Kazmak 500 milyon köprü-tünel 73 milyon TL!

Toprağı kazmak için yarım milyar, üstüne köprü, viyadük yapmak için 73 milyon lira teklifle ihale kazanan firma Ankara'yı karıştırdı. KİK'e 7 şikâyet geldi, şikâyetler mahkemeye de gitti.

Kazmak 500 milyon köprü-tünel 73 milyon TL!
Kazmak 500 milyon köprü-tünel 73 milyon TL!
GİRİŞ 25.01.2013 08:53 GÜNCELLEME 25.01.2013 08:53

Kazı yapmak için yarım milyar lira teklif veren ortaklığın kazandığı ihale Ankara 'yı karıştırdı. 

Radikal'den Hacer Boyacıoğlu'nun haberine gçre Türkiye Gürcistan demiryolu alt ve üst yapı ihalesini kazanan ortaklığın kazı için 476 milyon TL, tünel, viyadük gibi işler için 73 milyon TL teklif verdiği ihaleyle ilgili Kamu İhale Kurumu'na (KİK) şikâyet yağdı.

7 şikâyet başvurusunda, "Toprak işleri için yüksek bedel isteniyor. Çünkü ödenek ilk aşamada bitirilecek, diğer kısımlara gelindiğinde ödeneğim bitti denilecek, kamu zarar edecek" iddiası yer aldı.

Firmalar şikâyetlerini mahkemeye de taşıdı. KİK üyeleri ise verilen teklifle ilgili "Bu bir manipülasyon. Başbakanlık Teftiş Kurulu incelesin" görüşünü açıkladı. ,

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da geçen ay müteahhitlerle toplantıda bu tarz tekifleri eleştirmişti. Yıldırım, "Müteahhit, toplam büyüklüğü 100 lira olan işte toprak işine 100 lira, beton işine 0.1 lira teklif veriyor. Biliyor ya, beton kısmına gelmeyecek iş" dedi.

'Kamu zarara uğrayacak'

Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından 26 Mart 2012 tarihinde açık ihale usulüyle yapılan 'Türkiye Gürcistan Kars-Tiflis Demiryolu Alt ve Üst Yapı İkmal İhalesi'ni Şenbay ve Ermit ortaklığı kazandı. İhaleyle ilgili toplam 7 şikâyet dosyası geldi.

Konsorsiyumlar ve Sedat Yıldız isimli bir yurttaş tarafından yapılan itiraz başvurularında ortak nokta da "Kamu zararı oluşacak" oldu. Şikâyetçi firmalar, ihaleye katılan ancak kazanamayan bir başka ortaklığın da 'kazı işleri' için çok yüksek rakam verdiğini, bu iki grubun kamuyu zarara uğratmak için ortak hareket ettiğini iddia etti.

KİK konuyla ilgili olarak yaptığı incelemeye göre ise söz konusu demiryolu yapım ihalesi için ihaleyi yapan idare, piyasadaki ortalama fiyatlar üzerinden yaklaşık maliyet hesapladı. Bu rakam 711 milyon 740 bin 804 TL. İhaleyi alan ortaklık ise 549 milyon 266 bin 529 TL'lik teklifle kazandı.

Ortaklığın 549 milyon TL'lik teklifinin 476 milyon TL'si ise 'güzergâh kazı işleri maliyetine' ayrıldı. Oysa ihaleye çıkan idarenin piyasa fiyatlarıyla yaptığı yaklaşık maliyet hesabına göre, yüzde 25'lik kâr hariç bırakıldığında bu işin maliyetinin yalnızca 41 milyon 352 bin 213 TL olması gerekiyordu.

Kurul üyeleri: Teftiş Kurulu incelemeli

KİK itirazlara "yetkisi bulunmadığını belirtti" ve iddiaları değerlendirmedi. Üyeler Ali Kemal Akkoç, Mehmet Zeki Adlı, Erkan Demirtaş ise iddialarla ilgili işlem yapılması gerektiğini belirten görüşlerini ihale dosyasına ekletti ve Teftiş Kurulu'nun incelemesini istedi.

Üyeler, "Kazı işleri için idare metrekare başına 2.58 TL, ihaleyi alan 29.70 TL öngördü. Toprak işleri için yüksek fiyat veren ortaklık köprü-viyadük, tünel gibi işlere idarenin çok gerisinde rakam verdi" dedi.

 

KAYNAK: RADİKAL