En kolay ve en çabuk iş bulan meslekler!

İş-Kur, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı araştırmasını yaptı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik sonuçları kamuoyuyla paylaştı. 81 ilde 17 sektördeki 10'dan daha fazla işçi çalıştıran tüm Türkiye'deki özel sektörün istihdam fotoğrafı çekildi. En çok eleman ihtiyacı olan sektörler şöyle:

En kolay ve en çabuk iş bulan meslekler!
En kolay ve en çabuk iş bulan meslekler!
GİRİŞ 24.01.2013 07:35 GÜNCELLEME 24.01.2013 08:12
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

BU araştırma Bakanlığın, bugüne kadar yaptığı en kapsamlı araştırma. Araştırma kapsamında tüm Türkiye'de 81 ilde iş piyasası masaya yatırıldı.

Akşam'dan Cem Kılıç'ın haberine göre 127 bin işyeri mercek altına alındı. Bu işyerlerinden 65 bini araştırma için seçildi. 53 bin işyeri iş ve meslek danışmanları tarafından bizzat ziyaret edildi.

Sonuçta bilimsel olarak 17 sektördeki 10'dan daha fazla işçi çalıştıran tüm Türkiye'deki özel sektörün istihdam fotoğrafı çekildi.

İŞ-Kur'a göre aslında Türkiye'de işsizlik göründüğü kadar yüksek değil. Çünkü bu araştırma, Türkiye'nin tamamında 215 bin kişilik açık işin olduğunu ortaya koyuyor.

Bu sonuçlara göre, %3,3'lük açık iş oranı, Avrupa Birliği'nin 27 ülkesinin ortalaması olan %1,3'ün çok üstünde. Açık iş oranı açısından bakıldığında, en çok açık işlerin teknolojik işlerde olduğu görülüyor. En çok açık iş %36,2 ile imalat sektöründe iken, en az %0,3 ile su temini, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri sektöründe.

MESLEKİ BİLGİ ÖNEMLİ

MESLEK grupları açısından bakıldığında ise, teknikerler, yardımcı profesyonel meslek mensupları, tesis ve makine operatörleri ile montajcılarda açık iş oranı oldukça yüksek.

Yani işverenler, bu mesleklerde çalışacak kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. Araştırmada patronların aradıkları eleman konusunda çok da bilinçli olmadıkları sonucuna da ulaşıldı.

Nitekim işverenlerin aradıkları elemanın eğitim ihtiyacıyla ilgili olarak %36 oranında 'fark etmez' cevabı vermiş. Buna karşılık, beceri ihtiyacı konusunu işverenlerin %71'i 'mesleki bilgi arıyorum' şeklinde yanıtlamış.

MESLEK LİSELİ İSTENMİYOR

İŞVERENLER mesleki eğitimin kalitesine güvenmedikleri için meslek okulu mezunlarını tercih etmediklerini ifade etmişler.

Nitekim genel lise mezunlarını tercih edenlerin oranı %10,7 iken, meslek lisesi mezunlarını tercih edenlerin oranı %9,5. Bütün bu sonuçlar çerçevesinde, rapora göre, ülkemizin tamamında, 270 bin kişilik 'temininde güçlük çekilen eleman' ihtiyacı var.

Temininde güçlük çekilen mesleklerin sektörel dağılımına bakıldığında, %34 ile en yüksek 'imalat' sektöründe ve %0,5 ile en düşük su temini kanalizasyon atık yönetimi alanında olduğu görülüyor.

TEKSTİLCİ-MERMERCİ YOK

RAPORDA yer alan en son tespit ise bireylerin hangi yöntemleri kullanarak iş aradıklarına dair. Buna göre, iş arayanların %55'i halen akraba, eş -dost aracılığıyla iş ararken, internet siteleri ve gazeteler yoluyla iş arayanların oranı %31 seviyesinde. İş-Kur aracılığıyla iş arayanların sayısı ise oldukça düşük. İş-Kur tahminlerine göre, 30 Haziran 2013 itibarıyla net istihdam artış beklentisi 230 bin 36 kişi.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 4
  • Omer Senol 11 yıl önce Şikayet Et
    işkur'amaz.... işkur neden bir iş bulma sitesi kurmaz. kurduğu sitenin içi boş ve yetersiz. işkur, iş kuramaz...
    Cevapla
  • Emrah AKIN 11 yıl önce Şikayet Et
    sorun işkur değil işverenler. abdullah bey, sorunişkur değil neticede işkur sadece aracı. işverenlerin işkur kursu sonunda eleman alacaklarında verdikleri maaş askeri ücret oluyor. en çok ihtiyaç imalat sektöründe. askeri ücret ile çalışmak istedikten sonra benim ne işim var sanayide daha temiz işlere bakarım, diyerek insanlar bu tür mesleklerden vazgeçiyor ki, bence de haklılar.
    Cevapla
  • Fatih ışık 11 yıl önce Şikayet Et
    aynen öyle. türkiyede bir aile 1.500 lira ile zor geçiniyor. işkurdan iş verilen adama ne kadar verecekler 750tl ile işe başlayacak adam 4 haneye bakıyorsa. 600 de kira veriyorsa, nasıl olacak bu çalışanın hali. adam kendini yıllarca yıpratıyor. sonra ya intahar ediyor veya gidiyor ailesini öldürüyor. kedisini de öldürüyor. öyle bir proje yapın ki arkadan gelen nesil hem üniversite mezunu olsun hemde mesleğini fakültede öğrensin. adamın mesleği var üni. kazanamıyor. mezun olmadığından dolayı engel oluyor. şirketlerde çalışamıyor. gidinde proje yapın. ondan sonra gelin..
    Cevapla
  • abdullah erol 11 yıl önce Şikayet Et
    işkur kendini hesaba çekmeli. ülkede bu kadar işsiz varken işkur vasıtasıyla iş arayan çok az. ya işkur kendini iyi tanıtamıyor ya da insanlar işkur'a güvenmiyor. iki halde de işkur sorumlu. kendini hesaba çekip kendini tanıtıma yoğunlaşmalı.
    Cevapla