4 ilde elektriğin yüzde 70'i kaçak!

Kaçak kullanımı yüzde 4.75 arttı, yüzde 25.09'a ulaştı. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman ve Siirt'te hizmet veren Dicle EDAŞ'ta kayıp kaçak oranı % 71.37 oldu

4 ilde elektriğin yüzde 70'i kaçak!
4 ilde elektriğin yüzde 70'i kaçak!
GİRİŞ 07.01.2013 07:10 GÜNCELLEME 07.01.2013 07:10
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Sayıştay raporu da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanlıurfa ziyareti sırasında dikkat çektiği kaçak elektrikteki acı tabloyu gözler önüne serdi.

TEDAŞ'a ait 2011 yılı raporuna göre Türkiye'de kaçak elektrik kullanımı bir önceki yıla göre yüzde 4.75 artarak, yüzde 25.09'a ulaştı. Meclis KİT Komisyonu'na önceki gün ulaşan rapora göre, teknik kayıplar ve kaçak kullanılan enerji toplamının satın alınan enerji içindeki payı, Van, Bitlis, Hakkari, Muş'ta faaliyet gösteren Vangölü EDAŞ'ta yüzde 52.10 olarak gerçekleşti.

GÜNEYDOĞU'DA YÜZDE 71.37

ERZURUM, l AĞRI, l ARDAHAN l BAYBURT l ERZİNCAN l IĞDIR ve l KARS'TA dağıtımı üstlenen Aras EDAŞ'TA yüzde 26.42 olan kaçak oranı, l DİYARBAKIR l ŞANLIURFA l MARDİN l BATMAN l SİİRT ve l ŞIRNAK'ta hizmet veren Dicle EDAŞ'ta yüzde 71.37 oldu.

53 BİN 483 KAÇAK

Akşam gazetesinden Volkan Yanardağ'ın haberine göre; Raporda, TEDAŞ genelinde ortalama oranın önceki yılı göre yüzde 4.75 artarak, yüzde 25.09'a yükseldiği belirtildi. Raporda yer alan bilgilere göre, TEDAŞ, 2011 yılında 1 milyon 757 bin 256 abone üzerinden tarama yaptı. Bu abonelerden 101 bin 176'sına tutanak düzenlendi. Savcılığa bildirilen kaçak adedi TEDAŞ genelinde 53 bin 483 oldu. Taranan abonelere 235 milyon 770 bin TL tahakkuk yapıldı ancak bu tahakkukun sadece yüzde 14.5'i oranında tahsilat gerçekleştirildi.

BAŞBAKAN DA UYARMIŞTI

Elektrik kaçağındaki vahim oranlar en üst düzeyde hükümetin de gündeminde yer buluyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aralık ayı sonunda Şanlıurfa'ya gitmiş, Viranşehir ilçesinde yaptığı konuşmada, 'Benim yalnız sizden bir ricam var, herhalde elektriği kaçak kullanmayacağız değil mi? Çünkü siz haramı helali çok iyi bilirsiniz. Ben inanıyorum ki, Viranşehirli kardeşimin gırtlağından haram geçmez' demişti

YORUMLAR 4
  • Yusuf GÜNEY 11 yıl önce Şikayet Et
    yeni araştırma firması (tedaş). bu ne yaa şimdi sanki anket düzenliyorlar. araştırma yapmışlar ama icraacat ne hiçbirşey. pardon unutmuştum k.k.b. diye bişey varmış şimdi hatırladım günahını almışım ilk kez sorundan önce çözüm getirmişler kimin aklına gelmişse helal olsun. helaliyle kazanıp yaşamaya çalışan vatandaşlara selam olsun...
    Cevapla
  • Furkan Kurnaz 11 yıl önce Şikayet Et
    kayıp. tedaş çok iyi biliyor kimin kaçak kkullandığını ama nasıl olsa kayıp kaçak bedeli vatandaştn çıkıyor.öyle olunca kimse kaçağın üzerine gitmiyo
    Cevapla
  • AYHAN ATABEK 11 yıl önce Şikayet Et
    haram lokma. sayın başbakan haram lokma boğazınızdan geçmez demiş. haklı. ama kaçak elektirik kullananların yaktığı elektiriği faturalarda kullanmayan vatandaşa yansıtmak da haram değil mi?
    Cevapla
  • akil aktepe 11 yıl önce Şikayet Et
    kaçağı önlemenin yolu. elektrik her aklınıza geldiğinde zam yaparsanız milleti kaçak elektriğe teşvik etmiş olursunuz. ama ben kaçak elektrik kullanana hakkımı helal etmiyorum. ayrıca kaçak elektirkten hayıflanmak yerine nükleer santral yapın. nükleer santral yaparsanız hem enerji satarız, hem elektrik ucuz olur dolayısıyla kaçak önlenmiş olur, hem sıvılaştırılmış uranyum elde eder bu sayede, atom bombası, hidrojen bombası vs nükleer silah yaparız, hemde ülke ekonomisine yaklaşık 10 milyar dolarlık faydası olur. benden söylemesi.
    Cevapla