Kaçak çay 30 kat arttı hayvan dışkısı içiyoruz!

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, kaçak çayın yıllık 300 - 500 ton seviyelerinden son 3 yılda yaklaşık 15 bin tona çıktığını söyledi, kaçak çaylarda hayvan dışkısı ile böcek kanı tespit edildiğini açıkladı.

GİRİŞ 02.01.2013 09:27 GÜNCELLEME 02.01.2013 11:07
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 2012 yılında yaş çay rekoltesinin 1 milyon 150 bin ton dolayında olduğunu vurgulayan, bundan da 220 bin ton civarında kuru çay üretildiğini kaydeden Erdoğan, rekoltenin beklentilerin altında kaldığını söyledi.

Rekoltenin ülkenin ihtiyacına yetmeyeceğini belirten Erdoğan, 2013 yılında kaçak çayla gerektiği gibi mücadele edilmesinin önemine işaret etti. Rize'de yıl içerisinde kaçak çay ele geçirildiğini hatırlatarak açıklamalarını sürdüren Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, şunları söyledi:

"Rize çevresinde kaçak çay yakalanması bölgede kaçak çay işi yapıldığı anlamına gelmez. Çok önemli bir duyum aldık. Doğudan batıya doğru kaçak çay sirkülasyonu yapılacaksa küçük bir miktar bu tarafa gönderiliyor, jandarma ve polis bununla uğraşırken, kaçak çay başka taraftan götürülüyor.

Bu bölgeye gelen kaçak çay kamyonları, gönderen kişiler tarafından bilinçli olarak ihbar ediliyor. Son 3 yılda 15 bin ton dolayında kaçak çay yakalandı. Kaçak çay rakamı, yıllık 300 - 500 ton seviyelerinden bu rakama ulaştı. Eğer 15 bin ton kaçak çay yakalandıysa, ele geçirilemeyen kaçak çay miktarı bunun en az 4 katıdır."

KAÇAK ÇAYDA BÖCEK KANI TESPİT EDİLDİ

Yakalanan kaçak çayların yapılan analizlerinde, hayvan dışkısı ve böcek kanı niteliği taşıyan yapılara rastlandığını ifade eden Erdoğan, "İnsan sağlığını tehdit eden kaçak çayların analizlerinde bulunan maddelere bunlarda eklendi. Sıkı bir kontrol oluyor ama önemli olan kaçak olarak yurda girerek dağılan çayın insan sağlığını tehdit etmesi. Yakalananı bir şekilde imha edersiniz. Kaçak çay, kireç ve mazot karıştırılarak gömülüyor ama asıl önemli olan yakalanamayan kaçak çay" dedi. 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 19
  • erdal 11 yıl önce Şikayet Et
    simdi tuketici rize cay i begenmiyo ve kacak guzel diyiyor ise yapilacak sey basit. hani universiteler inedi sut du tohumdu hersey ile ugrasip dahada verimlisini ariyo ya bizim cay fideleri ya kalitesiz yada uretici yanlis biseyler yapiyor iste onu bulsunlar daha kaliteli fideler dikip ordan kaliteli urun alalim ki vatandas kacaga yonelmesin biri yazmis rize cay dan ceyrek paket kullaniyom ki cay iyi olsun valla ben anadolu cay diye bir marka kullaniyom ve 1 kasik yetiyor 5 kisilik dem icin
    Cevapla
  • Eng 5 yıl önce Şikayet Et
    Kardes boya iciyorsun. Cay o sekilde dem vermez. Veriyorsa kimyasal mudahale vardir.. Boya insallah gida boyasidir. Genelde ucuz diye tekstil boyasi oluyor. Kanser yapar birkac seneye.
    Cevapla
  • okan uzun 11 yıl önce Şikayet Et
    ne dediniz. niye kacak cay geliyor ulkeye cunku karadenizdeki copleri halka icirdiniz bu zamna kadar geleklerini disari bedava sattiniz, halk copleri icti kacak cay cok guzel cok az koyuyorsun demleniyor kan gibi, karadeniz cayini paketin ceregini koyup demligin yarisi cay dolu su akmiyor cehennem kadar yolunuz var sahtekarlar.
    Cevapla
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    anlamadığım olay ne maaşa doyurucu zam vardı nede ürünlere. yolsuzlukların önü tıkanarak güzel bir ekonomi ortaya çıkmıştı..şimdi ürünlere zam ve zam beklentisini doğuran etmenlere bakınca yolsuzluklar mı hortladı diye düşünmekten kendimi alamıyorum...ürün az olunca canlı hayvanlar da dahil ithal edilerek önlemleri alınıyor ve fiyat istikrarı sağlanıyordu...açıkçası zamlar beni korkutuyor,sigara ile başlandı bu açıklamaya bakınca çaya da zam var...biri bu sanrılarıma hezeyan desin..zira batık bankalar ve imf gibi bir borç yükü ödemesi yapılmıştı.şimdi neden zamlar elzem.
    Cevapla
  • Süleyman 11 yıl önce Şikayet Et
    adı sadece kaçak çay lezzeti 1 numara. kaçak çayın içinde bunlar varsa ülkemizdeki çayın içinde araştırılsa neler neler çıkar.hep şey menfaat olmuş gidiyor.ülkemizde ki çay çay değil .bir çay tiryaki olarak söylüyorum.birilerinin çay satışları düştü galiba taşı başka yerlere atmaya başladılar.
    Cevapla
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    rekolte azsa bırakalım kaçakçıları uğraşmayalım onlarla;. hiç olmazsa yerli çayı içen bizler için,yerli çaya zam gelmez.arz talep meselesi yani...yerli çaya olan talep düşerse fiyatlar fikslenir müdavimi olduğumuz bir ürün pahalanmaz..aslında bu ifadeler çaya önümüzde ki günlerde zammın geleceğini gösteriyor ve alıştıma ve yatkınlaştırma yapılmış oluyor..zam yapacaksanız yapın abi valla gıkım çıkmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle