Tekstilci sosyeteden şikâyetçi

Sıkıntılarını bir rapor hazırlayarak hükümete sunan tekstil sektörü, en çok internet satışlarından ve sosyete pazarlarından şikâyetçi.

Tekstilci sosyeteden şikâyetçi
Tekstilci sosyeteden şikâyetçi
GİRİŞ 02.01.2013 08:40 GÜNCELLEME 02.01.2013 08:40

Teksil söktörünün 2013 gündeminde ' Çin 'den yapılan ithalata getirilen sınırlama, sosyete pazarları ve internetten satış' var. Ekonomi yönetimine sorunlarıyla ilgili rapor sunan tekstil ve konfeksiyon sektörü, internet satışlarıyla ilgili olarak 'marka haklarının korumaya alınmasını, bu alana dönük denetim ve yaptırım uygulanması' talebinde bulundu.

Radikal'den Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre raporda internetten satışla ilgili tüketicilere yönelik şu uyarı yer aldı: 'İnternetten ambalajsız, taklit, kullanılmış ürün, hatta son kullanma tarihi geçmiş ürün' satışı yapılabiliyor. Sektör, sosyete pazarlarından ise vergisiz satışlar nedeniyle haksız rekabet yarattığı için şikâyetçi oldu.

Sosyete pazarlarında fiş verilmemesi nedeniyle vergi kaybı oluştuğu ifade edilen raporda, "Satılan mallara dair hiçbir sağlık ve güvenlik denetimi yapılamamaktadır. Çoğu zaman KDV ve ÖTV tahsilatı gerçekleşmemektedir" denildi.

Sektör, sosyete ve semt pazarlarıyla ilgili olarak 'yerel pazarlarda yazarkasa uygulaması başlatılması' önerisinde bulundu. Raporda 'Çin'den yapılan tekstil ve konfeksiyon ithalatındaki ek vergiler'den sektörün rahatsız olduğuna da vurgu yapıldı.

"Ek vergiden olumsuz yönde en fazla etkilenen kesim tüketici olmuştur" denilen raporda ek vergi nedeniyle hem ÜFE'de hem de TÜFE'de hissedilebilir bir artış olduğu belirtildi. Ek vergiler nedeniyle konfeksiyondaki imalat üstünlüğünün zarar gördüğüne dikkat çekildi.