Yerli otomobile Bakan Ergün'ün isim önerisi!

Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilen yerli otomobil konusunda henüz somut bir adım atılmadı. İş dünyasına bir eleştiri de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'den geldi. Ergün yerli otomobile bir de isim önerdi!

Yerli otomobile Bakan Ergün'ün isim önerisi!
Yerli otomobile Bakan Ergün'ün isim önerisi!
GİRİŞ 30.12.2012 09:12 GÜNCELLEME 30.12.2012 09:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilen yerli otomobil konusunda henüz somut bir proje ortaya çıkmadı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Araba gibi araba yapacak bir babayiğit arıyoruz." derken, iş dünyasına bir eleştiri de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'den geldi.

Sektörün bu konuda biraz nazlı davrandığını belirten Bakan Ergün, henüz aranılan 'babayiğit'in ortaya çıkmadığını söyledi. Kocaeli'nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Ergün, otomotiv sektöründe Türkiye'nin zaten önemli miktarda üretim yaptığını, yerli denilebilecek otomobillerin de var olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ihtiyacı olan şeyin marka olduğunu vurgulayan Ergün, "Yerli marka oluşturmak gerekiyor. Yoksa Türkiye birçok markanın A'dan Z'ye burada her şeyini üretiyor ve bizim otomotiv yan sanayiimiz dünyadaki birçok markanın parçalarını üreten bir konumda.

Siz otomobil aldığınız zaman bujilerinin ne marka olduğuna mı bakıyorsunuz? Araca bakıyorsunuz sadece. Hiçbir markanın bütün parçaları o marka tarafından yapılmıyor. Bazıları hiçbir şeyini yapmıyorlar. Sadece tasarımını yapıyorlar, arkasına markasını koyuyorlar, teknolojisi onlara ait. Biz, bir arabanın bütün parçalarını yapan ama arkasına kendi markasını vurmayan ülkelerden biriyiz. Sektöre markalaşın diyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Ergün, Türkiye'nin 50 yıllık otomotiv tecrübesi olduğunu, her çeşit aracı ürettiğini ve yüzde 80'ini ihraç ettiğini kaydetti. "Kusursuz üretim yapıyoruz ama marka yapmıyoruz. Sektör bu konuda biraz nazlanıyor. Ben onlara diyorum ki yapacaksınız, arabanın adını da 'Nazlı' koyacaksınız en sonunda. Bu kadar nazlandığınıza göre." diyen Ergün, otomotivcilerin de kendilerine göre gerekçeleri bulunduğunu, dünya ekonomik konjonktürünün otomotiv piyasalarını daralttığını ifade etti.

Avrupa daraldığı için yeni markayı pazara sürme konusunda çekinceler yaşandığını ama bunun yapılmayacak bir şey olmadığını kaydeden Ergün, şöyle konuştu: "10-15 yılda Avrupa'daki araçların beşte biri elektrikli olacak. Dünya devleri ellerindeki teknolojiyi bırakıp yeni teknolojiyi dünyaya sürmeye hazır değil. Bizim böyle bir sorunumuz yok. Sıfırdan elektrikli araçlara başlayıp markalaştırma konusunda avantajlarımız var.

Ama henüz o konuda bir babayiğit henüz çıkmadı. Biriyle ilgili bir haberler çıktı geçen gün ama o kişi de 'o babayiğit ben değilim' dedi. Çünkü onun yaptığı şey sıfırdan bir marka oluşturmak değildi. Mevcut araçlardan birinin içini boşaltıp elektrikli araç haline getiriyor. Yani dönüşüm yapıyor. Dönüşüm işi başka iş, sıfırdan elektrikli araç üretip onu markalaştırmak başka bir iş."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • m.şakir atalay 11 yıl önce Şikayet Et
    otomotiv sektörü önemli travmalar yaşayacaktır. sayın bakanın gönlündeki istek/temenniyi hepimiz paylaşıyoruz. ancak dünya piyasalarında otomotivdeki arz fazlalığı, ab'deki krizin ötelenerek katmerlenmesi ister istemez bütün dünyada tüketici taleplerini etkileyecektir. var olan otomotiv markaların ( özellikle orta sınıfa hitap edenler) piyasadan çekilmeleri an meselesi. gelecek için öngörüye sahip hiç bir sanayici risk almaz. istek ve temennilerimizi biraz ötelemeliyiz. nüfusumuzu yetmiş beş milyon değil, bir milyar altı yüz milyon olarak gördüğümüz, kabul ettiğimiz gün dünya markalarının en iyisini üretiriz.
    Cevapla