Çiftçiye mazot ve gübre desteği için son tarih!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2012 yılı mazot, gübre ve toprak analizi desteği için başvuruların 31 Aralık'ta sona ereceğini hatırlatarak üreticilerin tarım ilçe ve il müdürlüklerine başvuru yapmaları gerektiğini belirtti.

Çiftçiye mazot ve gübre desteği için son tarih!
Çiftçiye mazot ve gübre desteği için son tarih!
GİRİŞ 27.12.2012 11:00 GÜNCELLEME 27.12.2012 11:00
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2012 yılı mazot, gübre ve toprak analizi desteği için başvuruların 31 Aralık'ta sona ereceğini hatırlatarak, desteklemeden yararlanacak üreticilerin tarım ilçe ve il müdürlüklerine başvuru yapmaları gerektiğini belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, mazot, gübre ve toprak analizi desteklemelerine ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili tebliğinin, 1 Ocak 2012'den geçerli olmak üzere 15 Haziran'da yayımlandığını anımsattı.

Desteklemelerden Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan, tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre tarımsal faaliyette bulunan üreticilerin yararlanabileceğine işaret eden Bayraktar, çiftçilere yıl içinde işledikleri, ÇKS'de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak destekleme ödemesi yapılacağını belirtti.

Tebliğe göre, arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere destekleme ödemesi yapılmayacağını hatırlatan Bayraktar, toprak analizi desteğinin dekar başına 2,5 lira olarak belirlendiğini kaydetti.

Bayraktar, şu bilgileri verdi:

''ÇKS'ye kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Bakanlık'ça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Ocak 2012 tarihi ile 31 Aralık 2012 tarihi arasında toprak analizi yaptırılması zorunludur. 50 dekarın altında tarım arazisi için bu şart aranmamaktadır. Mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen üreticilerimizin 31 Aralık Pazartesi günü mesai bitimine kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilçe, merkez ilçelerde ise il müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Çiftçilerimizin bu konuda son günü beklemeden başvurularını yapması, olası sıkışıklıklara meydan verilmemesi açısından önemlidir.''

Mazot ve gübre destekleri üç ana ürün grubunda alan bazlı olarak şöyle yapılacak:

 

No

     Ürün Grupları

Mazot (TL/dekar)

Gübre (TL/dekar)

1

Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman 

2,7

3,7

2

Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler sebze ve meyve

4,0

5,0

3

Yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri 

6,4

6,3

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • refik ayaz 11 yıl önce Şikayet Et
    hadi ordan . bu desteklerle ziraat odalarının hiçbir alakası yoktur. bunların tek derdi çiftçiyi soymak. tarım müdürlüklerine çiftçinin müracaatında çiftçi belgesi diye bir kağıt parçası verirler. bakanlık çalışanı olarak onu istemiyorduk ama mahkemeye verdiler. bizim kağıt mecburi olsun, çiftçi bize mecbur olunca da biz de yolumuzu buluruz anlamında. tabi vatandaş maheme işinden anlamaz bunların bize beş kuruş faydası yok bizi soyuyorlar diye bir mücadelesi yok. ondan sonra da utanmadan falanca destek için feşmence tarihe kadar müracaat edin ayaklarına sanki destekte bi işlevleri varmış gibi açıklmama yaparlar.
    Cevapla