Gaz faturasını düşürmenin faturası 5 bin TL!

Isıtma soğutma sektörünün önde gelen oyuncularından biri, kış aylarında artan doğalgaz tüketimine karşı alınabilecek bazı tasarruf tedbirleri ile faturaların düşürülebileceğini açıkladı.

Gaz faturasını düşürmenin faturası  5 bin TL!
Gaz faturasını düşürmenin faturası 5 bin TL!
GİRİŞ 24.12.2012 15:34 GÜNCELLEME 24.12.2012 15:34

Kombiciler canı yanan vatandaşı keşfetti: Faturayı düşürmek isteyene 5-6 bin liralık fatura. Bu gaza gelmeyin!

Tasarruf yapılabilecek püf noktaları yaptığı bir açıklama ile paylaşan şirket, kombi türünden, peteklere, ev dekorasyonuna uzanan yelpazede neler yapılabileceğini sıraladı.

Aslında ilk bakışta tüketici dostu gibi görünen bu tavsiyeler eskiden ısı yalıtım uzmanları tarafından verilirken son zamanlarda giderek artan sıklıkta kombi şirketlerince yapılmaya başlandı.

Peki bir kombi şirketinden doğalgaz faturasını düşürme tavsiyeleri almak ne kadar kârlı? Bu firmalar bu tavsiyeleri sizce neden yapıyor. Kombi şirketleri doğalgaz faturalarından canı yanan vatandaşın bu tür haberlere olan ilgisini keşfetti ve birçok öneri aslında firmaların kendi ürünlerinin ve bakım servislerinin promosyon sloganlarıyla doldu.

İşte size son örneklerden biri. Hiç düşündünüz mü, bu önerilerin hepsini uygulamak size kaça mal olabilir?

şte kombi şirketinden fatura düşürme önerisi ve bunu uygulamanın maliyeti...

* Isıyı bacadan geri kazandırdığı için verim değeri diğer kombilere göre daha yüksek olan yoğuşmalı kombi tercih edilmeli.

Yoğuşmalı kombi fiyatı: Minimum 1265 TL

* Isıtılan alanın sıcaklığını kontrol eden ve istenilen sıcaklıkta kalmasını otomatik olarak ayarlayan oda termostatı veya radyatörler üzerinde bulunan termostatik vanalar kullanılmalı. Bu sayede ideal ortam sıcaklığını sağladığınızda otomatik olarak ateşleme duracak ve yakıt tasarrufu sağlanacaktır.

Oda termostatı fiyatı: Minimum 214 TL

* Her yıl kış aylarına girerken periyodik olarak radyatör temizliği ve kombi bakımını yaptırmak gereklidir.  Daha güvenli ve daha kaliteli ısınma için özellikle periyodik bakımlar mutlaka yetkili servislere yaptırılmalı.

Periyodik bakım: 94 TL

* Isıtılacak alanın, doğru bir şekilde ısı yalıtımının yapılmış olması önemli. Bu sayede içerideki sıcak havanın dışarıya kaçması engellenmiş olur. Kışın yakıt tasarrufu sağlayan yalıtım, yazın ise ortamın daha serin olmasına yardımcı olur.

Isı yalıtım maliyeti: 3-4 bin TL

* Mümkünse ısıcam kullanılmalı, çift cam gibi ısı yalıtımına katkı sağlayan pencere sistemleri ile bütünlük sağlanmalı.

Isıcam montaj ve KDV dahil: En az 45-50 TL cam başına...

TOPLAM MALİYETİ: 5-6 BİN TL

Neyse ki kombi şirketleri olayın fazla reklama kaçmaması için de birkaç maliyetsiz öneri sıralıyor. Fakat bu önerileri de sıralamak için kombici olmaya gerek yok, zaten herkes bu 3 maddeyi biliyor.

* Radyatörlerin önleri ve üstleri kapatılmamalı, alanın dekorasyonu radyatörler göz önünde bulundurularak yapılmalı.

* Odaların sık sık havalandırılarak içeriye oksijen girmesi sağlanmalı. Bu sayede oluşabilecek bağ ağrısı şikayetleri de azaltılabilir.*

Yapılan en büyük hata, sadece evde olunan vakitlerde kombiyi yakmak ya da sıcaklık ayarını yapmak için kombiyi açıp kapatmaktır.
Kış başladığında, kombinizi çalıştırma ihtiyacı hissettiğiniz tarihten itibaren mevsim sonuna kadar düşük sıcaklıkta sürekli açık kalması önerilir. Böylece cihazın daha fazla gaz harcayarak ateşleme yapmasını engellemiş ve daha az gaz ile daha uzun süre kullanım sağlamış olursunuz.

Elbette ısı yalıtımı ve alınacak ısı kaçağını önleyici tedbirler uzun vadeli. Fakat tüketicilerin ısınma alışkanlıklarını gözetmeden yapılan genel öneriler de vatandaşın her geçen gün biraz daha kafasını karıştırıyor.

KAYNAK: PARALİMANİ.COM