Kış lastiği şartı Çin sürprizi ile sarsıldı!

Bu yıl ticari araçlarda zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması ilk karda Çin sürpriziyle sarsıldı. Yarı yarıya ucuz olan Çin malı lastikler fren tutmayıp, trafiği kâbusa çevirdi

Kış lastiği şartı Çin sürprizi ile sarsıldı!
Kış lastiği şartı Çin sürprizi ile sarsıldı!
GİRİŞ 21.12.2012 08:29 GÜNCELLEME 21.12.2012 08:29

Yılın ilk karıyla tanışan İstanbul trafiğine dün 'Made-in China' kış lastikleri damgasını vurdu. Ticari araçlarda bu yıl zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulamasıyla binlerce kişi yarı yarıya ucuz olan Çin malı kış lastiklerine akın etmişti.

Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre Ancak lastikler daha ilk karda fren tutmadı ve sayısız kazaya neden oldu. İstanbul'da dün 800'den fazla maddi hasarlı kaza yaşandı. Çin malı lastikler yüzünden çok sayıda ticari taksi kaza yaptı. 38 taksinin çalıştığı 3. Levent Sevgi Durağı da Çin malı kış lastiği mağdurları arasına girdi.

Durak yönetimi çalışan taksilerin tamamına Çin'den gelen kış lastiklerinden taktırmıştı. Ancak yağmurda bile kayan lastiklerin durağa faturası ağı oldu.

HEPSİNİ GERİ VERDİLER

Durakta lastik kaymasına dayalı 10'dan fazla kaza yaşandı. Bu nedenle tüm Çin malı kış lastiklerini geri verme kararı aldıklarını belirten Sevgi Taksi Durağı yöneticilerinden Hakan Öztaş, "Çin malı lastikleri fiyatları uygun diye aldık. Ancak işe yaramadığını gördük ve bazı talihsiz kazalar yaşandı. Hemen bu lastiklerden vazgeçtik. Araçlarımıza tekrar yeni kış lastikleri alacağız" açıklamasında bulundu.

TIR'I YOLDAN ÇIKARDI

Çin malı kış lastiği uygulamasının dün tek mağduru taksiciler değildi. İstanbul'dan Düzce'ye mal taşıyan Alsan Lojistik'e ait bir TIR, Gaziosmanpaşa viyadüğünde kaza yaptı. Kazanın nedeni polis kayıtlarına "kayarak yolda çıkma" olarak geçti. Aracın kontrollerinde kış lastiklerinin Çin malı olduğu anlaşıldı. Araç aynı zamanda trafiği de uzun süre kilitledi.

BAŞBAKAN'A YAZI YAZAN VAR

Çin malı kış lastiği mağduru bir başka taksici ise şikâyetini Başbakan'a kadar taşıdı. Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) dilekç yazan taksici, piyasada çok sayıda Çin malı kış lastiği satıldığını ve bunların kazalara yol açtığını ifade etti. Kendisinin de mağdur olduğunu ifade eden taksici, bu nedenle yaşadığı bir kazanın tüm masraflarını ödemek zorunda kaldığını belirtti.

TAKSİCİLER DİKKAT ETSİN

İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can taksicileri uyardı. Yaşanan kazalara vurgu yapan Can, "Kış lastiğini zorunlu tutan uygulama lastik fiyatlarını uçurdu. Çin malı lastik kullanımının bir nedeni de budur. Ancak biz sürücüleri kış lastiği seçimi konusunda uyarıyoruz. Ayrıca uygulama ticari taksileri kapsamıyor" dedi.

YÖNETMELİKLE PAZAR KARIŞTI

2012'de yolcu ve yük taşıyan ticari araçların şehirlerarası yolculuklarda kış lastiği kullanmaları zorunlu hale getirildi. Uygulama 1 Aralık-1 Nisan arasını kapsıyor. Uymayanlara 500 lira idari para cezası var. 2011 lastik satışlarında ticari kış lastiğinin payı %5 civarında iken, bu rakam 2012 Ekim ayı itibarıyla yüzde 75'e çıktı.

KAYNAK: AA