Araplara bal ihracatı için hazırlıklar tamam

Dünya bal üretiminde söz sahibi ülkeler arasında yer alan Türkiye, 2013 itibarıyla Arap ülkelerine canlı arı ve bal ihracatına hazırlanıyor.

Araplara bal ihracatı için hazırlıklar tamam
Araplara bal ihracatı için hazırlıklar tamam
GİRİŞ 16.12.2012 12:35 GÜNCELLEME 16.12.2012 12:35
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya bal üretiminde Türkiye'nin bazen ikinci, bazen de üçüncülüğü paylaştığını belirterek, ''Elimizde böyle önemli bir güç varken bunu değerlendirmek istiyoruz'' dedi.

Türkiye'nin bal üretiminde ilk sıralarda yer almasına rağmen ihracat konusunda bir türlü istediğini yapamadığını savunan Aydın, şöyle devam etti:

''Türkiye, bal üretimini her geçen yıl artırmaya devam ediyor. Bu anlamda dünyada bal üretiminde ikinci sıraya kadar yükseldik. Ancak elimizdeki imkanı bu zamana kadar pek fazla değerlendiremediğimiz de bir gerçek.2009 yılında Türkiye Arıcılar Merkez Birliği olarak daha önce Türkiye'den arı ve bal ithalatı yapan ancak daha sonra bunu durduran Arap ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan'a gittik. 2002-2003 yıllarında Suudi Arabistan Türkiye'den 8 bin ton civarında bal ithal ediyordu ancak daha sonra çeşitli nedenlerden dolayı bu ülke ithalatı kesti. Bunun üzerine hemen harekete geçerek bu ülkenin tarımdan sorumlu danışmanlarını Türkiye'ye getirerek Doğu ve Güneydoğu illerimizin yanı sıra İç Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri'ndeki arıcılarımızı ziyaret ettirdik.''

-Bakanlıktan gerekli izinler alındı-

Gerçekleşen ziyaretler sırasında Suudi Arabistan'dan gelen danışmanların bir takım olumsuz düşüncesinin ortadan kalktığını belirten Aydın, şöyle konuştu:

''Daha sonra ise bu yetkililer bizleri kendi ülkelerine davet ettiler. Geçen Temmuz ayında da biz 18 kişilik bir ekiple Suudi Arabistan'a giderek orada çeşitli görüşmeler yaptık. Bu görüşmeler sonuç verdi, biz istediğimizi aldık. Ancak bu ihracat izinlere tabiydi. Hemen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla işbirliği yaparak arı ve bal ihracatımızla ilgili gerekli izinleri aldık. İnşallah Ocak ayından itibaren Suudi Arabistan'a arı ve bal ihracatına başlıyoruz. Türkiye'ye hayırlı olsun.''

-''150 bin adet arı kovanına denk geliyor''-

Suudi Arabistan'a gönderilecek canlı arıların 150 bin adet arı kovanına denk geldiğini anlatan Aydın, şu bilgileri verdi:

''Özellikle arılar kovanla değil paket halinde gönderilecek. Bizden istedikleri arıların toplamı 150 bin adet arı kovanına denk geliyor. İlk etapta arı ve ana arı göndererek bu ihracatın başarılı sonuçlanmasını hedefliyoruz. Daha sonra ise bal ile bu ihracatı sürdüreceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İnanıyoruz ki bu ihracatın Türkiye'deki bütün arıcılarımıza olumlu yansımaları olacak. Zaten bu ihracatın kesinleşmesinin ardından bütün üyelerimiz büyük mutluluk yaşadı.''

Aydın, Suudi Arabistan ile başlayacak ihracatı diğer Arap ülkelerine yönelik de sürdürmeyi amaçladıklarını, bu ihracatın Türkiye'de arı, ana arı ve bal üreten üreticilerin daha çok üretim yapmalarına katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.

YORUMLAR 1
  • serdar üstündag 11 yıl önce Şikayet Et
    eyvah!. en kaliteli ürünler yurt dışına gönderiliyor diye tükettiğimiz kalitesiz, yetersiz ve pahalı satılan ürünlere şimdi de bal ekleniyor. ilk önceleri sevindirici bir haber gibi görünüyordu bu haberler, ancak daha sonra bize satılanlarla yurt dışına pazarlanan ürünlerin arasındaki kalite farkı, geçmiş zamanda bize tecrübe kazandırdı. ALLAH'ın c.c beni mahcup etmesi için dua edeceğim...
    Cevapla