Koç ABD için 1.2 milyar dolarlık 'babayiğitlik' yapacak!

Türkiye'de yerli oto tartışmaları süre dursun Ford Otosan'ın 40 yıllık Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç görevini oğlu Ali Koç'a devretti. Ali Koç, şirketin 3 yepyeni model ve 3. fabrika için yapacağı 1.2 milyar dolarlık yatırımda gaza basıp Amerikan Ford'u Avrupa krizinde destekleyecek.

Koç ABD için 1.2 milyar dolarlık 'babayiğitlik' yapacak!
Koç ABD için 1.2 milyar dolarlık 'babayiğitlik' yapacak!
GİRİŞ 13.12.2012 07:45 GÜNCELLEME 13.12.2012 09:38
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

FORD Otosan'da Rahmi Koç'un yerine Yönetim Kurulu Başkanı olan Ali Koç, şirketin 3 yepyeni model ve üçüncü fabrika için yapacağı 1.2 milyar dolarlık yatırımda gaza basıp Amerikan Ford'u Avrupa krizinde destekleyecek. Ali Koç, "Yeni modeller, yeni yatırımlar ve yeni fabrikanın tamamlanmasıyla daha fazla katma değer yaratacağız" dedi.

TÜRKİYE'nin en büyük otomotiv şirketi olan Ford Otosan'ın kuruluşunda bizzat görev alan ve Türkiye'nin önde gelen otomotiv üreticisi haline getirilmesinde büyük rol oynayan Ford Otosan'ın 40 yıllık Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç önceki gün bu görevini oğlu Ali Koç'a devretti.

Rahmi Koç, şirkette Yönetim Kurulu Üyesi olarak kalacak. Gerçekleşen devir-teslimle Ali Koç, Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı olurken, şirketin 2011 yılı sonunda 3 yepyeni model için start verdiği 1 milyar dolarlık yeni yatırım ile 250 milyon dolarlık üçüncü  fabrika yatırımı için gaza basacak.

Ali Koç yönetimindeki Ford Otosan, 2013 yılında bu yatırımların meyvelerini toplayıp, Amerikan Ford'a önemli yara aldığı Avrupa krizinde büyük destek olacak.

KATMA DEĞERİ GÖRECEĞİZ

Yönetim Kurulu Başkanı olan Ali Koç, Rahmi Koç'un şirkete ve yönetim kuruluna rehberlik etmeye devam edeceğini belirterek, Ford Otosan'ın bu yeni dönemde Türkiye'ye yine hep daha iyisini kazandırmak için çalışacağını vurguladı.

Ali Koç, "Pazara çıkaracağı yeni modelleri, yeni yatırımları ve Yeniköy fabrikasının tamamlanmasıyla birlikte bu dev sanayi şirketimizin, ülkemize istihdam, ihracat ve birçok alanda katma değer yaratmaya devam ettiğini hep birlikte göreceğiz" ifadesini kullandı. Ali Koç, daha önce Ford Otosan Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyordu. Ali Koç, aynı zamanda Koç Holding'te de Yönetim Kurulu üyesi olarak bulunuyor.

10 YILDIR KESİNTİSİZ LİDER

Görevine Ford Otosan Yönetim Kurulu Üyesi olarak devam edecek Rahmi Koç, şirketin başarılarından büyük gurur duyduğunu belirtirken şu açıklamayı yaptı: "40 yıl boyunca Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi yaptım. Ortaklarımızla fevkalade uyum içinde çalıştık. Ford Otosan, Türkiye'de otomotiv endüstrisi için önemli ve şevk veren bir yatırım olmuştur.

Ford Otosan bugün 10 milyar TL'nin üzerinde cirosuyla Türkiye'nin en büyük otomotiv sanayi şirketi haline gelirken, Ford dünyasının ticari araç üretim üssü oldu. Türkiye otomotiv sektörünün 10 yıldır kesintisiz lideri ve sektörünün ihracat şampiyonu olan Ford Otosan, ayrıca, Ford'un üç büyük Ar-Ge merkezinden biri ve Türkiye otomotiv sektöründe Ar-Ge harcama oranı en yüksek şirkettir."

Bilgi ve iletişim başkanlığı da yaptı

ABD'de Rice Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nde eğitim gören, American Express Bank, Morgan Stanley gibi şirketlerdeki programların ardından Koç şirketlerinden Ramerica International'da koordinatörlük yapan Ali Koç, Türkiye'ye döndükten sonra 1997-2000 arasında Yeni İş Geliştirme Koordinatörlüğü görevini üstlendi. 2000-2010 arasında Koç Holding Bilgi Grubu Başkanlığı, Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanlığı görevlerini sürdüren Ali Koç, 2010 yılından bu yana holdingin yönetim kurulu üyesi.

Avrupa'daki tek kârlı operasyon

2012 yılında Ford'un Avrupa'daki tek kârlı operasyonu olan Ford Otosan, Amerikan şirketi Avrupa krizinden Gölcük'te üreteceği 3 yeni hafif ticari araçla çıkartacak.

Avrupa'daki krize bağlı olarak fabrika kapatması bile gündeme gelen Ford, Türkiye'de hızını hiç kesmeden 1 milyar dolarlık yatırımla 3 yepyeni modelin üretimi dışında, yaklaşık 250 milyon dolara kuracağı 3'üncü fabrikanın temellerini attı.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Amerikan şirketin Avrupa'da sadece 'en' değil 'tek' kârlı operasyonu olduklarını belirterek, "Bu dönemde Türkiye'nin Ford'a desteği cok önemli" dedi.

Bu doğrultuda kriz aşılana kadar bir takım projelerin askıya alınacağını kaydeden Yenigün şunları söyledi: "Türkiye'de ise durum tam tersi. 1 milyar dolarlık yatırımla Ford'u varolmadığı yeni segmentlere sokacak 3 yepyeni model üretiyoruz.

Ayrıca 2013 yılı sonunda devreye girecek 3'üncü fabrikanın temellerini attık. Yani Türkiye'nin Ford için rolü hergeçen gün hızla artıyor.

Yatırım kapsamında ilk olarak Tourneo Custom ve Transit Custom ismiyle 'minibüs' ve 'van' versiyonundan oluşan yeni nesil aracı ürettik. 2'inci model olarak, 2013 yılı Ağustos ayında hafif ticari araç sınıfının en büyük modeli olan yeni Transit'in üretimi başlayacak. Yıl sonunda ise yeni fabrikada minik ticari aracı üreteceğiz."

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 3
  • OTTOMAN EMPİRE 11 yıl önce Şikayet Et
    benzerleri.... yıllarca ülkenin kaymağını yediler... piyasya grmeyi çalışanları el birliğiyle çökertip ülkede daima lider oldular... ben temiz iş yaptıklarına inanmıyorum...
    Cevapla
  • Ahmet Özçelik 11 yıl önce Şikayet Et
    bunlar böyledir işte.. türkiye'de kazanıp, yurtdışına yatırım yaparlar. babası da öyleydi. traş olmak için selanik'teki berberine gider. sonra da "yerli malı kullanalım" derler. koç ve doğan grubuna ait hiç bir ürün kullanmıyorum.
    Cevapla
  • adil elibol 11 yıl önce Şikayet Et
    uyarı. ali koç wolksvagen'in başına mı geçti neden arkasında golf resmi var?
    Cevapla