Çiftçinin emeği tarlada kaldı

Niğde'de lahana üreticileri, ürünlerini satamamaktan şikayetçi. Üreticiler, 70 kuruşa mal ettikleri lahanayı 50 kuruşa bile satamadıklarını belirtiyor.

Çiftçinin emeği tarlada kaldı
Çiftçinin emeği tarlada kaldı
GİRİŞ 04.12.2012 20:12 GÜNCELLEME 04.12.2012 20:12

Lahananın vatanı olarak adlandırılan Sazlıca kasabasında geçtiğimiz yıl soğuktan dolayı hasat yapılmadığını belirten Sazlıca Belediye Başkanı Süleyman Görgülü bu yıl ise ürüne alıcı çıkmadığını söyledi.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar da konuyla ilgili açıklamasında, Niğde'nin 3 temel ürünü olduğunu belirterek, "Bunlar patates, elma ve lahanadır. Patatesin fiyat ve satış sorunuyla elimizde kalmıştı, şimdi de lahanalar elimizde kaldı. Lahana tarlada maliyetinin yarı fiyatına da olsa satılmıyor. Lahana Niğde'mizin temel bir ürünüdür, yani ekonomiye yön verir. Türkiye'nin yaklaşık yüzde 20'sinin ihtiyacı bizim Niğde'de karşılanmaktadır. Üretim olarak 2. sıradayız. Ancak lezzet ve tat bakımından Niğde birinci sıradadır. Çünkü rakım olarak yüksek olduğumuz için tadı lezzetlidir. Geçen yıl 1 lira ile 1.20 lira arasında satılan lahana bu yıl 50 kuruşa dahi alıcı bulamıyor. Bu ürünün maliyeti 70 kuruş zaten, ama aşağısına bile lahana satılmıyor." dedi.

Lahananın tarlada kalmasından dolayı büyük zarara giren çiftçiler ise "Lahana şu an 30 kuruş, en kötüsü bu. 25 kilogramlık bir lahana 30 ya da 40 kuruş, alan da yok." diye yakındı.

KAYNAK: CİHAN