Türk Ferrarisi dizel ve 4 kapılı üretildi!

Kamuoyunda 'Türk Ferrari'si' olarak bilinen yerli otomobil Etox'un, dört kapılı dizel modeli ODTÜ işbirliğiyle tamamlandı. Otomotiv devlerinin tercih ettiği alüminyum şasenin kullanıldığı yeni Etox'ta, elektrikli versiyonun üretilmesi için ise sona gelindi.

Türk Ferrarisi dizel ve 4 kapılı üretildi!
Türk Ferrarisi dizel ve 4 kapılı üretildi!
GİRİŞ 30.11.2012 13:33 GÜNCELLEME 30.11.2012 14:04
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl katıldığı TÜSİAD Genel Kurulu'nda ''Bütün babalar burada, artık şu yerli otomobil işini halledin'' sözleriyle başlayan, sonraki aylarda ''Bir babayiğit çıkar yerli otomobili yapar'' konuşmasıyla devam eden yerli otomobil tartışmaları yeni gelişmelerle gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.

Yerli otomobili kimin, nasıl üreteceği tartışmaları sürerken, bu konuda çalışmalarını ara vermeden sürdüren firmalardan biri olan ''Etox Zafer''in üreticisi Etox, yerli otomobil için bir adım daha attı. 2007 yılında iki kapılı ''Etox Zafer''i üreten firma, Etox'un dört kapılı dizel modelini ODTÜ işbirliğiyle tamamlamayı başardı.

''Yerli otomobilin gerektiğine en çok inan ekibiz''

Etox Yöneticisi Tuncay Çoban, yeni otomobille ilgili yaptığı açıklamada, 2007'de ürettikleri ''Etox Zafer''e 50'ye yakın sipariş aldıklarını ama o dönem ''euro 5 motor'' temin edemedikleri için siparişleri yerine getiremediklerini söyledi.

Yerli otomobil yapmak konusundaki kararlılıklarına aradan geçen yıllar içinde devam ettiklerini dile getiren Çoban, ODTÜ ortaklığıyla Bilim ve Sanayi Bakanlığı'nın Sanayi Tezleri Programı'ndan (SAN-TEZ) yararlanarak 1,5 yıldır yeni bir model üzerine çalıştıklarını bildirdi.

Aralarında akademisyen, mühendis ve tasarımcıların da olduğu 50 kişilik ekiple 1,6 dizel motora sahip dört kapılı Etox modelini geliştirdiklerini ifade eden Çoban, şöyle konuştu:

''ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kalkanlı hocamızın katkılarıyla otomobilimizde dünya otomotiv devlerinin tercih ettiği alüminyum şaseyi kullandık. Bu mukavemet olarak çelikten bile daha dayanıklı. Tasarımından yürüyenine kadar el emeği göz nuru bir otomobil ortaya çıkardık. 

Biz yerli otomobilin olması gerektiğine en çok inanan ve bu uğurda çalışan ekibiz. Ürettiğimiz otomobil hayal değil gerçeğin ta kendisi. Seri üretime geçmemiz hiç de zor değil. Bilim ve Sanayi Bakanımız Sayın Nihat Ergün'ün maddi manevi her türlü desteğini bekliyoruz.''

Ar-Ge, tasarım ve üretimi için 3 milyon dolar

Etox Satış ve Pazarlama Sorumlusu Melike Kocaman da otomotiv sanayinde fosil yakıtla çalışan motorların yerini elektrikli motorlara bırakmaya başladığına işaret ederek, Etox'un elektrikli modelinin üretimiyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Ürettikleri her yeni otomobilde bilgi, tecrübe ve öz güvenlerinin daha da arttığını ifade eden Kocaman, Etox'un tip onay belgesi ve seri üretim iznine sahip olduğunu belirtti.

Büyük ölçekli bir şirket olmamalarına rağmen Etox modellerinin Ar-Ge, tasarım ve üretimi için yaklaşık 3 milyon dolara yakın harcama yaptıklarını belirten Kocaman, ''Bugün dünya devi olmuş birçok otomobil markası, devlet desteği sayesinde bugünlere geldi.

Güney Kore'de Kia, Malezya'da Proton bunlardan sadece ikisi. Türkiye'nin bir ya da birkaç yerli otomobile sahip olması isteniyorsa, biz ve bizim gibi firmalara destek verilmeli. Etox'un fikir babası ve Genel Müdürü Ercan Malkoç da her türlü desteği ve işbirliğini önemsiyor'' dedi.

Türk Ferrarisi hem dizel hem 4 kapılı
GALERİYE GİT
KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • musa dündar 11 yıl önce Şikayet Et
    kötü bir tasarım. benim 20 yıl önce yaptığım tasarımlar bile bunu kaça katlar.tam bir fiyasko.
    Cevapla
  • Kenan 11 yıl önce Şikayet Et
    üretmek başarıdır fakat... bu şekildemi araba üretilir. klasik tarzda bir araba olmuş. modifiye ve aksesuarcılara versen onlar daha kral bir araba ortaya koyarlar. millet bize güler ya sakın dış basına yansıtmayın bunu
    Cevapla
  • MUSTAFA YILDIRIM 11 yıl önce Şikayet Et
    emeğe saygı ama bence fiyasko.... bir otomobilci olarak arabada çok büyük hatalar var. yandan emanet duruyor, önden tampo ve farlardaki duruşlar çok kötü. maalesef bu araba yerli olsa da olmasa da satmaz...
    Cevapla
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    motoru hangi ülkeden. temin edebildiz????????????
    Cevapla
  • Esad Kılıç 11 yıl önce Şikayet Et
    araba ikinci el gibi duruyor ama ellerine sağlık. yani bir de jantlar çok emanet araba bir ferrari ise 17 cant en az olmalı 18 v.s.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle