Elma ihracatında yüzler gülecek!

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkan Vekili Halil Öztürk, İran ve İtalya'daki elma rekoltesinin düşüklüğünün Türkiye'nin elma ihracatını artıracağını söyledi.

Elma ihracatında yüzler gülecek!
Elma ihracatında yüzler gülecek!
GİRİŞ 22.11.2012 13:41 GÜNCELLEME 22.11.2012 13:41

Öztürk,  yaptığı açıklamada, TÜSEMKOM olarak sebze ve meyve ihracatını artırmak için yeni pazar arayışına girdiklerini anlattı. Türkiye'nin elma üretiminde Çin ve ABD'nin ardından dünyada 3. sırada geldiğini belirten Öztürk, İtalya ve İran'ın Türkiye'den sonra gelmesine karşın bu ülkelerin Ortadoğu ve Avrupa pazarında ''söz sahibi'' olduğunu ifade etti.

Sebze ve meyve ihracatı için Avrupa ve Orta Doğu'nun çok ciddi bir pazar olduğunu vurgulayan Öztürk, şöyle konuştu:

''Avrupa pazarının ihtiyacını karşılayan İtalya'da ve Orta Doğu pazarında söz sahibi olan İran'da rekolte düşüklüğü yaşanıyor. Dünyanın önemli elma ithalatçıları bu düşüşe paralel olarak ülkemize yöneldiler. Şu anda ülkemizde elma ihracatında önemli bir hareketlilik yaşanıyor. Şu anda Mısır ve Tunus'un Türkiye'den çok ciddi elma talepleri var. İran ve İtalya'daki elma rekoltesinin düşüklüğü Türkiye'nin elma ihracatını artıracak.''

''Orta Doğu pazarında söz sahibi olmak zorundayız''

Türkiye'nin Orta Doğu pazarında söz sahibi olması gerektiğine dikkati çeken Öztürk, şöyle devam etti:

''Orta Doğu'ya transit geçiş bölgesinde bulunan Suriye'deki olaylar ihracatçılarımızı elbette olumsuz etkiledi. Burada yaşanan sıkıntıların Türk tarımının olumsuz etkilemesini istemiyoruz. İran'ın elinde olan bu Orta Doğu pazarını Türkiye'ye çevirebiliriz.

Coğrafi konum ve tarihi açıdan bakıldığında bu ülkelerle geçmişte de şimdi de ilişkilerimiz var. Bizim bu ülkelere ticaret yapmamız çok zor değil. Onların talep ettiği kalitede ürün ürettiğimizde ve hükümetimizin de attığı adımlar neticesinde üreticilerin ürünlerinin ekonomik değer kazanabileceğini düşünüyoruz.''