Narenciyede erken hasat piyasayı vurdu

Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, narenciyede erken yapılan hasadın piyasayı olumsuz etkilediğini söyledi

Narenciyede erken hasat piyasayı vurdu
Narenciyede erken hasat piyasayı vurdu
GİRİŞ 15.11.2012 11:52 GÜNCELLEME 15.11.2012 11:52

Halil Sarıçobanoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli narenciye üretim merkezlerinden Finike'de narenciye hasat döneminin başladığını, ancak acele davranılarak erken yapılan hasadın, piyasayı olumsuz etkilediğini söyledi.

Finike ve yöresinde yaklaşık 35 bin dekar alanda narenciye üretimi gerçekleştirildiğini anlatan Sarıçobanoğlu, bu yıl limon ve mandalina hasadının başladığını, portakal hasadının ise ileriki günlerde başlayacağını belirtti.

Sarıçobanoğlu, şöyle konuştu:

''Bölgemizde portakal ve limon olmak üzere narenciye üretimi yapılmaktadır. Bu yıl çiftçimizin ürünlerinden beklentisi yüksektir. İnşallah piyasalar yüksek olur, çiftçimizin yüzü güler. Ziraat Odası olarak üreticilerimizi sürekli erken hasat konusunda uyarıyoruz. Erken hasat yaparak piyasaya fazla giren ürün, fiyat olarak olumsuz yönde etki yapıyor. Erken hasattan çiftçimizin çok büyük zararı oluyor.''

Sarıçobanoğlu, ayrıca erken yapılan hasat nedeniyle ürünlerde kilo ve tat kaybı oluştuğunu vurguladı.

Düşük fiyat çiftçiyi endişelendiriyor

Narenciye üremi yapan çiftçilerden Rıdvan Yavuz, bu yıl hasat zamanı gelmesine rağmen piyasada portakal fiyatının düşük olduğunu söyledi. Narenciye piyasasında bir durgunluk yaşandığına dikkati çeken Yavuz, Finike ve çevresinde üretilen portakal ve diğer narenciye ürünlerinin tat ve kalite olarak farklı olmasına karşın, fiyatların düşük olmasının kendilerini endişelendirdiğini dile getirdi.

Yetkililerden narenciye ürünlerine ihracat desteği isteyen Yavuz, ''Girdi maliyetlerimiz her geçen gün artıyor, ama gelirlerimiz azalıyor. Hasat döneminin başladığı bugünlerde ümidimiz piyasaların bir an önce yükselmesi'' dedi.

KAYNAK: AA