Hizan fındığı, 7 köye gelir kaynağı oldu

Bitlis'in Hizan ilçesinde 5 bin dekar alanda üretilen fındık, ilçeye bağlı 7 köyde vatandaşların gelir kaynağı oldu.

GİRİŞ 03.11.2012 16:38 GÜNCELLEME 03.11.2012 16:42
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Yıllık ortalama bin ton üretim yaparak Karadeniz Bölgesi'nden sonra adından en fazla söz ettiren Hizan'da, fındık hasadı başladı. Köylülerin, sonbahar mevsiminde fındık ağaçları ile kaplı arazilerde sabah erken saatlerden itibaren başlayarak büyük bir özveriyle fındık hasadı yapıyor.

İlçedeki 5 bin dekar alanda yetiştirilen ve üreticiye büyük katkı sağlayan fındık, özellikle 7 köyde yaşayan vatandaşların geçim kaynağını oluşturuyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Fatih Asak yaptığı açıklamada, fındığın, Karadeniz Bölgesi'nden sonra en fazla Hizan'da yetiştirildiğini belirterek, 5 bin dekar alanda dikili bulunan fındık ağaçlarından her yıl yaklaşık bin ton ürün elde edildiğini söyledi.

Fındığın ilçe ekonomisine getirisinin yalnızca ürün bazlı olmadığına dikkati çeken Asak, özellikle dik yamaçlarda bulunan fındık ağaçlarının, aynı zamanda su ve rüzgar erozyonunu da önlediğini ifade etti.

Asak, ilçeye bağlı Ekinli, Görce, Tutumlu, Çalışkanlar, Sarıtaş, Yolbilen ve Yaylacık köylerinin fındık üretiminin yoğun olarak yapıldığı yerler olduğunu bildirerek, bu köylerde yaşayan yüzlerce ailenin geçimini fındıktan sağladığını dile getirdi.

İlçede fındık üretiminin amatörce yapılmadığına dikkati çeken Asak, ilçe halkının da fındık üretimine olan ilgisinin her geçen gün arttığını kaydetti.

Asak, Hizan'ın iklimi ve coğrafyasının fındık üretimi için elverişli olduğuna değinerek, ülke genelinde katıldıkları fuarlarda da yörede üretilen bal ve cevizin yanı sıra fındığın da tanıtımını yaptıklarını belirtti.

Üretilen fındığın pazarlanması konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını anlatan Asak, ''İlçemizde üretilen fındık, özellikle iç piyasada tercih ediliyor. Tamamıyla organik ve lezzetli olan fındığımız daha çok çerezlik olarak tüketiliyor'' dedi.

Hizan fındığının yağ oranı yüksek ve sert kabuklu

Fındık üretiminin yapıldığı Sarıtaş köyünün muhtarı Ayhan Özkan ise köylülerin geçim kaynağının fındık üzerine olduğunu ve Türkiye'nin en kaliteli fındığının Hizan'da yetiştirildiğini savundu.

Türkiye'de birçok kişinin fındığın sadece Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirildiği bilgisine sahip olduğunu vurgulayan Özkan, ''İnsanlar, Hizan'da fındık üretimi yapıldığını duyduğunda çok şaşırıyor. En büyük eksiğimiz, ürettiğimiz fındığı yeteri kadar tanıtamıyoruz. Bunun için de gerek biz gerekse idarecilerimiz çaba gösteriyor'' diye konuştu.

Özkan, Hizan fındığının yağ oranı yüksek ve sert kabuklu olduğu için genellikle çerez olarak tüketildiğinin altını çizerek, yıllardır bu işi yapmalarına rağmen, fındık kurdu nedeniyle istenilen verimi alamadıklarını, bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün sağladığı ilaç desteğiyle bunun önüne geçtiklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 4
  • ali kuloğlu 11 yıl önce Şikayet Et
    bu nasıl finduk toplama. hani sele sepet.....?
    Cevapla
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    ekipte çalışırlarsa, demek oluyormuş.!. ne karadenize gitmeye gerek var, nede terörü beraber götürmeye.!
    Cevapla
  • esat tanoren 11 yıl önce Şikayet Et
    düz arazi mi?. hizan'da bu fındık yetişen arazi düz falan değil, bitlis'te toplasan 3 tane düzlük yoktur :) 1997 de o bölgede bende fındık ağaçlarını gördüğümde şaşırmıştım, dere yamaçları göz alabildiğine fındık dolu idi ve ekip biçende görmedik açıkçası. fakat hakikatten lezzetli idi. fındık para kazanır kazanmaz onu bilemem, tek bildiğim bitlis hizan'ın köylerinde fındık vardır ve alabildiğine de dağ dır heryer.
    Cevapla
  • halis balcı 11 yıl önce Şikayet Et
    fındık mı:((((. yıllardır karadeniz halkı fındık para etmiyor diye yırtınırken düz arazide fındık ekip hasat yapmak ve yaptırmak bu karadeniz bölgesinin insanına yapılacak en büyük ihanettir. çünkü karadenizde fındıktan başka para getirecek ürün yetişmiyor, yetişsede artık para etmiyor şimdi birde ekim alanları mı arttırılıyor, yazık yazık :(((
    Cevapla