Pahalı doğalgaz, Petkim'de kömüre zorluyor

Doğalgaz fiyatları sebebiyle petrokimyada büyük sıkıntılar yaşandığını belirten SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, kömürden buhar üretmek için çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Pahalı doğalgaz, Petkim'de kömüre zorluyor
Pahalı doğalgaz, Petkim'de kömüre zorluyor
GİRİŞ 16.10.2012 07:32 GÜNCELLEME 16.10.2012 07:36

Yavuz, Petkim'de 600 MW'lık bir termik santral kuracaklarını ve bu sayede Petkim'in doğalgaza olan bağımlılığını azaltacaklarını söyledi.

Azerbaycan'dan 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren 1,2 milyar metreküp doğalgaz ithal etmeye başlayacaklarını, bu miktarın 400-500 milyon metreküpünü kullanacaklarını, kalan bölümünü ise piyasaya satacaklarını ifade eden Yavuz, "Türkiye'de enerji çeşitliliğinin desteklenmesi gerekiyor.

Türkiye'nin en önemli doğalgaz tedarikçisi firmasıyız ama ben sanayici şapkamla sanayide doğalgaz kullanmak istemiyorum. Maliyet ve kesintiler sebebiyle ama maliyet daha önde." diye konuştu.

Petkim tesislerinde gazetecilere kurumun faaliyetleri ve projelerine ilişkin bilgi veren Yavuz, Petkim'in yüzde 69 civarındaki hissesini SOCAR olarak kontrol ettiklerini belirtti.

Yavuz, Azerbaycan'dan getirecekleri doğalgazı almak isteyen çok sayıda şirketin bulunduğunu ifade etti. Kömürden buhar üretmek için çalışmalara başladıklarını ifade eden Yavuz, "Şu anda 220 MW'lık bir enerji tesisimiz var. Ancak rafinerinin de tamamlanmasıyla birlikte enerji ihtiyacımız 350 MW'a çıkacak. Biz özellikle buhar ihtiyacımızı karşılamak için 150-200 MW'a eşdeğer yeni bir enerji tesisi kurmayı hedefliyoruz.

Kömür ile çalışacak santral yaklaşık 200 milyon dolara mal olacak." şeklinde konuştu. Kömür ile ilgili buhar yatırımının dışında SOCAR olarak yaklaşık 600 MW'lık petrokok ve ithal kömüre dayalı santral projelerinin de devam ettiğini söyleyen Yavuz, "Her iki tesisin toplam yatırım tutarı 1,1-1,2 milyar dolar olacak. 600 MW'lık santralin de rafineri ile eşzamanlı devreye girmesini planlıyoruz." dedi.

KAYNAK: AA