Sezonun ilk zeytinyağı sıkıldı

Bu yıl 20 bin tonun üzerinde üretimin beklendiği Edremit Körfezi'nde, ilk hasat zeytinyağı sıkımı yapıldı.

Sezonun ilk zeytinyağı sıkıldı
Sezonun ilk zeytinyağı sıkıldı
GİRİŞ 09.10.2012 11:27 GÜNCELLEME 09.10.2012 11:27

Ayvalık'ta yeni sezon ilk zeytinyağının sıkıldığı tesisin sahibi Ahmet Sucu yaptığı açıklamada, her yıl erken hasadın başladığı bölgenin Ayvalık olduğunu belirtti.

Zeytinin Ayvalık'ta tarımsal tek ürün olarak dikkati çektiğini ifade eden Sucu, ''Tarımsal tek ürün olduğu için de ürüne en iyi şekilde hazırlanmak amacıyla 12 ay ağacın altındayız. Budaması, gübrelemesi, sulaması ve ilaçlaması derken yılın her ayında çalışıyoruz.

Erken hasat yaptığımızdan dolayı ağaç yeni gelecek sezonda ürün vermeye daha yatkın oluyor. Bunun birkaç tane denemesini yaptık. Yani hasadını şubat sonunda bitirdiğimiz ağaçlarda sonraki yıl mahsul bulamadık'' dedi.

Sucu, erken hasat zeytinyağında, yağ oranının düşük olduğunu bir anlamda meyve suyu özelliği taşıdığını dile getirerek, şöyle devam etti:

''Çünkü meyve tam olmamış, ama bunun yanı sıra meyve lezzeti, meyve kokusu hat safhada keskin oluyor. Yani olmamış bir limonu kestiğinizde limon suyu çok az ancak koku ve verdiği tat en keskinse bu da aynı öyle bir şey. Şu anda yaptığımız hasatta 8 kiloda 1 litre zeytinyağı almayı hedefliyoruz. Ama bu normal zamanlarda olduğunda 4,5-5 kiloda 1 litre şeklinde gerçekleşiyor. Erken hasat zeytinyağının acılığı ve yakarlığı çok daha keskin oluyor. Ama meyve olgunlaştıkça bu azalıyor.''

Erken hasat zeytinyağını tercih edenlerin sayısının giderek arttığını vurgulayan Sucu, ''Kimisi daha yumuşak ve asidi yüksek zeytinyağı severken, kimisi de meyve kokusu yoğun olanı istiyor. Zeytinyağında en önemli şey kokudur. Şu anda erken hasatta yakaladığımız meyve kokusunu aralık ve ocakta yakalayamıyoruz'' diye konuştu.

Erken hasadın yapıldığı fabrikayı ziyaret eden Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz da zeytinyağlarının tadına bakarak yeni sezon beklentilerine ilişkin şöyle dedi:

''Bilindiği gibi Edremit Körfezi'nin zeytinyağları, Türkiye'nin değil, dünyanın en kaliteli yağlarıdır. Bugün de erken hasadın ilk yağlarını sıktık, tadına da baktık. Mükemmel bir aroma, mükemmel bir tat vardı. Öyle zannediyorum ki, dünya kalitesini biraz daha ilerilere çıkaracağız. İyi bir sezon olacak. Bütün üreticilerimize hayırlı olsun diyorum.''

Körfezde 20 bin tonluk üretim hedefi

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Bakanı Mehmet Semerci, Balıkesir genelinde iyi bir zeytinyağı üretimi beklediklerinin altını çizerek, bu yıl 40 bin tonun üzerinde zeytinyağı üretimi yapılacağını bildirdi.

Bu rakamın 20 bin tonunu Edremit Körfezi'nde bulunan Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Gömeç, Havran ve bu ilçelere bağlı beldelerde üretileceğini ifade eden Semerci, sezonun iyi geçmesi temennisinde bulundu.

Öte yandan, 8 kilo zeytinden elde edilen, aroması, kokusu ve lezzetiyle büyük ilgi gören ilk sıkım zeytinyağının 1 litresinin fiyatı, 20 liraya kadar çıkıyor.4,5-5 kilogram zeytinden üretilen normal değerlerdeki zeytinyağının litresi ise içerdiği asitliğe bağlı olarak 6 ile 9 liradan alıcı buluyor.

KAYNAK: AA