ÖTV artışının etkisi 2013'te hissedilecek

Otomotiv sektöründe binek araç satışlarının yüzde 90'ını oluşturan 1.6 litrenin altındaki motor hacmine sahip modellerin Özel Tüketim Vergisi oranının artması kendini 2013'te gösterecek.!

ÖTV artışının etkisi 2013'te hissedilecek
ÖTV artışının etkisi 2013'te hissedilecek
GİRİŞ 25.09.2012 08:10 GÜNCELLEME 25.09.2012 08:10

Otomotiv sektöründe binek araç satışlarının yüzde 90'ını oluşturan 1.6 litrenin altındaki motor hacmine sahip modellerin Özel Tüketim Vergisi oranı cumartesi gününden itibaren yüzde 37'den 40'a çıkarıldı.

Ağırlıklı olarak 25-60 bin lira aralığındaki modellerden oluşan bu sınıfta yüzde 3'lük vergi artışı ile birlikte son fiyatlarda 750 ile bin 500 lira arasında değişen zamlar söz konusu oldu.

Ancak, birçok otomobil markası ÖTV artışına paralel müşterilerine eylül ayı sonuna kadar fiyat değişimi yapmayacaklarını duyurdu.

Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Sekreteri Hayri Erce, motor hacmi 1,600 cc'nin altındaki otomobillere getirilen üç puanlık ÖTV artışının, firmaların stok durumları ve devam eden kampanyalar nedeniyle pazara asıl yansımasının 2013 yılında görüleceğini, bu yıl sonu için pazar tahminlerini aşağı yönlü revize edeceklerini söyledi.

Hayri Erce, otomotiv sektöründe tedarik sürelerinin 2-3 ay arası olduğunu belirterek, "Firmalar stoklarının durumuna göre bu süreci yönetecek. Stoğu fazla olan firmalar ÖTV farkını karşılayabilir. Kampanyaların Ekim-Kasım hatta yıl sonuna kadar uzayabileceğini görebiliriz.

O nedenle ÖTV artışının bu yılki etkisi sınırlı olacaktır, asıl etkiyi 2013 yılında göreceğimizi düşünüyorum" dedi. Sektör uzmanları pazardaki rekabete bağlı olarak ÖTV artışının firmalar nezdinde eritilmesinin yıl sonuna kadar devam edebileceğini dile getiriyor.

Ekonomistler ise birçok sektörde yapılan zamların enflasyona etkisinin genellikle 0,5-0,8 puan arasında olacağını hesaplarken özellikle otomotiv sektöründeki zamların son tüketici fiyatlarına ne kadar yansıyacağının da önemli olacağını ifade ediyor

KAYNAK: AA