Yurtdışı eğitimde milyar dolar harcıyorlar!

Yurtdışı eğitimde dünya ülkelerine öğrenci gönderen Türkiye dünyada ilk sıralarda geliyor.100 bin Türk öğrenci yurtdışında okumak için 4 milyar $ harcıyor.

Yurtdışı eğitimde milyar dolar harcıyorlar!
Yurtdışı eğitimde milyar dolar harcıyorlar!
GİRİŞ 19.09.2012 11:38 GÜNCELLEME 19.09.2012 13:21

Yurtdışında eğitimi tercih eden Türk öğrenci sayısı yılda 100 bini bulurken, bu öğrencilerin yıllık harcama tutarı 4 milyar dolara ulaştı. UNESCO verilerine göre, dünyada ülkesi dışında eğitim yapan toplam 4 milyon öğrencinin yıllık harcaması 150 milyar dolar civarında.


Yurtdışında eğitim yapan Türk öğrenci sayısı yılda 100 bine ulaşırken, UNESCO verilerine göre dünya genelinde yaklaşık her yıl 4 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında okumayı seçiyor. 2020 yılında yıllık yabancı öğrenci sayısının ise 8 milyonu geçmesi bekleniyor. Her geçen yıl büyüyen bu sektörde, ülkesi dışında eğitim yapan 4 milyon öğrencinin yıllık harcama tutarı ise 150 milyar doları buluyor. 100 bin Türk öğrencinin yıllık harcaması ise 4 milyar doları civarında seyrediyor.


Geçmiş yıllarda sadece burs kazanan veya ailesinin maddi imkanları iyi olan öğrencilerin katılabildiği yurtdışı eğitim veya staj programları artık Türkiye'deki tüm öğrenciler için bir alternatif oluşturuyor. Bu çerçevede, yurtdışındaki üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve dil eğitimi en çok tercih edilen programlar. Maddi imkanları kısıtlı olan öğrencilerin ise ilk tercihleri 'Work and Travel (Çalış ve Gez)' ya da 'Staj Programları' oluyor.
7 ilde 1-13 Ekim 2012 tarihleri arasında yapılacak IEFT Fuarları Türkiye Genel Müdürü Deniz Akar konuyla ilgili şunları söyledi: "Ülkemizden yurtdışına en fazla 3 büyük şehirden öğrenci gitmesine karşın, son yıllarda Gaziantep, Konya, Kayseri, Eskişehir, Bursa gibi illerden de büyük ilgi olduğu görülüyor. Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği programlar arasında işletme, pazarlama, finans gibi alanlar ağırlıklı olmasına rağmen, tıp ve mühendislik gibi dallara da yoğun talep var. Türkiye'de istedikleri tıp, dişçilik ve mühendislik bölümlerine yerleşemeyen öğrenciler yurtdışında özellikle Doğu Avrupa ve İskandinav ülkelerinde bu bölümlerde eğitim yapmayı tercih ediyorlar."


Uluslararası eğitimin küresel bir olgu haline geldiği günümüzde pek çok üniversite kendini tanıtmak için ciddi tanıtım faaliyetleri sürdürüyor. Bazı ülkeler, özellikle ABD, İngiltere ve Avustralya uluslararası öğrenci sayısını artırmayı hükümetler seviyesinde destekliyor. Ancak son yıllarda, Avrupa ülkeleri (Almanya, Fransa, İsveç, Hollanda), Rusya ve Çin de uluslararası öğrenci sayısını artırmak için büyük bir çaba içinde. Halen yurtdışına en fazla öğrenci gönderen ülke Çin. Buna rağmen Çin'in hedefi, 2020 yılında ABD'yi geçerek, hem en fazla öğrenci kabul eden, hem de gönderen ülke konumuna gelmek. En fazla yabancı öğrenci alan ülkeler ise ABD, İngiltere, Avustralya, Fransa, Almanya, Çin.

 

VATAN