İnşaat sektöründe 18 meslek akredite oldu

İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası, ''İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Projesi''nin kapanış toplantısını yaptı.

İnşaat sektöründe 18 meslek akredite oldu
İnşaat sektöründe 18 meslek akredite oldu
GİRİŞ 18.09.2012 12:46 GÜNCELLEME 18.09.2012 13:04

İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu,  burada yaptığı konuşmada, İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Projesiyle, eğitim ile istihdam arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi, sürdürülebilir bir ölçme ve değerlendirme yapmayı amaçladıklarını ifade etti.

Bu kapsamda 8 yılda 8 proje yaptıklarını kaydeden Koçoğlu, ilk olarak Almanya'da Eğitimcilerin Eğitilmesi Projesi'ni gerçekleştirdiklerini söyledi. Koçoğlu, bu kapsamda 178 kişinin istihdam edildiğini ve 2 bin 643 kişinin de ölçme ve değerlendirilmesinin yapıldığını bildirdi.

Türk Akreditasyon Kurumu'na (TÜRKAK) İNTES olarak 3 meslek başlığında akredite olduklarını hatırlatan Koçoğlu, ''Dün akşam itibarı ile 15 meslek daha akredite oldu. Akredite olan meslek sayısı 18'e yükseldi. Hedefimiz 55 meslek'' dedi.

Koçoğlu, İNTES Mesleki Yeterlilik Merkezi'nin (MYM) 2,5 yıl önce kurulduğunu anımsatarak, Mesleki Yeterlilik Merkezi çatısı altında 196 sınav yaptıklarını, 4 bin 652 kişiyi de bu sınavlara tabi tuttuklarını ifade etti.

Bu çalışmalarla birlikte öncelikle çalışanların, daha sonra da iş dünyası ve Türkiye'nin kazanç sağladığını belirten Koçoğlu, bu projenin birçok ülkeye model olduğunu, Afganistan, Libya ve Kazakistan dahil olmak üzere birçok ülkeye eğitim verdiklerini sözlerine ekledi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş da Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun 2006 yılında kurulduğunu ancak tam olarak faaliyete geçmesinin 2008 yılı ortalarını bulduğunu söyledi.

Akbaş, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun eğitim ve istihdam ilişkisini sağlayarak, Ulusal Yeterlilik Sistemi'ni kurmayı amaçladığını ifade ederek, bunun temel ayağının da eğitim ve belgelendirme olduğunu kaydetti.

Bugüne kadar tek kuruş vermeden işçi-işveren, akademisyen ve eğitim dünyasıyla birlikte 329 mesleğe ait standardın oluşturulduğunu kaydeden Akbaş, işin bu kısımının hızlı ilerlemesine rağmen sınav ve belgelendirme bölümünde aksaklıklar yaşandığını vurguladı.

Toplantıya Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da katıldı.

-Projenin amacı-

İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Projesi, ''Meslek Standartları Geliştirme, Mesleki Bilgi-Beceri Sınav ve Belgelendirme Merkezleri'' kurmak, geliştirmek ve işletmek üzere yürütülen hibe programları kapsamında İNTES tarafından 21 Mart 2011'de başlatıldı.

İnşaat sektöründe iş piyasası ihtiyaçlarına uygun mesleki eğitim ve öğretim verilmesini sağlamak, hayat boyu öğrenmeyi desteklemek, eğitim ve istihdam arasındaki ilişkiyi güçlendirmek ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumu kolaylaştırmak amacıyla etkin ve sürdürülebilir bir ölçme, değerlendirme ve belgelendirme sistemi kurmayı amaçlayan projenin 21 Eylül 2012 tarihinde sona ermesi öngörülüyor.

Türkiye'de Mesleki Yeterlilik Kurumu'nu ve Ulusal Yeterlilik Sistemi'ni Güçlendirme (UYEP) Projesi kapsamında yürütülen ''İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme'' projesi, 242 bin 230 avro AB hibesi, kalanı da İNTES'in katkısı olmak üzere yaklaşık 400 bin avroya mal oldu.

KAYNAK: AA