BTK'dan internette mağduriyeti önleyecek uygulama

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internet aboneliğini değiştirmek isteyen vatandaşların mağdur olmasını önlemek amacıyla internet şirketlerine, 1 Ekim'den itibaren aboneleri arama zorunluluğu getiriyor.

BTK'dan internette mağduriyeti önleyecek uygulama
BTK'dan internette mağduriyeti önleyecek uygulama
GİRİŞ 15.09.2012 14:10 GÜNCELLEME 15.09.2012 14:10

BTK Kurul kararına göre, abone olduğu İnternet Servis Sağlayıcısını (İSS) değiştirmek isteyen DSL aboneleri, başka bir internet servis sağlayıcısına geçmek için başvurduğunda, başvuruyu alan İSS'nin merkezi birimi, kendisine müracaat eden kişiyi daha sonra teyit amaçlı arayarak bilgilendirme yapacak.

''Amaç, tüketicilerin mağduriyetlerin ortadan kaldırılması''

BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, yaptığı açıklamada, vatandaşların abone oldukları İSS'yi değiştirme sürecinde özellikle aracı bayiler tarafından yapılan işlemler konusunda BTK'ya çeşitli şikayetler geldiğini belirterek, yeni uygulama konusunda şu bilgileri verdi:

''Abonelerin DSL internet hizmeti aldığı İnternet Servis Sağlayıcısını, asgari hizmet kesintisiyle değiştirebilmesine imkan sağlayan İSS değişikliği düzenlemesinde, tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla iyileştirme yapıldı. Buna göre, İSS değişikliği sürecinde alıcı İSS'ye, geçiş yapmak için kendisine başvuran aboneyi, daha sonra teyit amaçlı arama şartı getirdik. BTK olarak tüketicilerin korunmasına büyük önem veriyoruz. Bu uygulamayla da tüketici şikayetlerinin azaltılmasını ve mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasını amaçlıyoruz.''

Uygulama, 1 Ekim'de başlayacak

1 Ekim 2012 tarihinde başlayacak olan yeni uygulamaya göre, bilgilendirme süreci şu şekilde olacak:

DSL abonesi geçmek istediği İSS'nin (alıcı İSS) ilgili bayi/birimine başvuracak.

Alıcı İSS, (geçiş başvurusunu alan birim ya da bayiden farklı olarak) merkezi şekilde veya müşteri hizmetleri vasıtasıyla şirket unvanını belirtmek suretiyle aboneyi teyit amaçlı arayacak.

Yapılan teyit aramaları, tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla alıcı İSS tarafından kayıt altına alınacak ve en az 1 yıl süreyle muhafaza edilecek.

Yapılan teyit araması kapsamında alıcı İSS bizzat abonenin kendisiyle irtibat kuracak.

Yapılacak görüşmede, aboneye İSS değişikliği sonrası yeni tarifesi, varsa taahhüt süresi ve detayına ilişkin bilgi verilecek ve eski işletmecisine karşı taahhüt, fatura borcu gibi mali yükümlülüklerinin olabileceği hatırlatılacak.

Görüşme sonunda açık, net ve anlaşılır şekilde İSS değişikliği talebi için aboneden onay alınacak.

Abonenin onayının alınması sonrasında geçiş işlemleri başlatılacak.

KAYNAK: AA