'Un ihracatında rekor kıracağız'

TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy, bu yılın ilk 8 ayında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 2 milyon 302 bin tonluk un ihracatı yaptıklarını belirt

'Un ihracatında rekor kıracağız'
'Un ihracatında rekor kıracağız'
GİRİŞ 17.10.2017 12:22 GÜNCELLEME 17.10.2017 12:22
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) ve Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Eren Günhan Ulusoy, bu yılın ilk 8 ayında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 2 milyon 302 bin tonluk un ihracatı yaptıklarını belirterek, "Yıl sonu hedefimiz yüzde 5 artışla 3 milyon 675 bin ton un ihraç etmek. Yani 2017'de yeni bir ihracat rekoru kıracağız." dedi.

Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000'li yılların başından itibaren Türkiye'nin un ihracatının çok hızlı bir şekilde yükseldiğini kaydederek, son 5 yılda bunun zirve yaptığını söyledi.

Beş yıldır Türkiye'nin dünya un ihracatı şampiyonu olduğunu dile getiren Ulusoy, özellikle son yıllarda un ihraç etmek için buğday ithal edildiğini aktardı.

Ulusoy, Türkiye'nin uzun dönem buğday üretim ortalamasının kendisine yeterli olduğunu ifade ederek, ülkede yılda 19 milyon ton buğday tüketildiği, 2015'te 22,5 milyon, 2016'da 20,5 milyon ton buğday üretildiği bilgisini verdi.

Eren Günhan Ulusoy, 2002 yılında 253 bin ton olan un ihracatının, 15 yılda 14 kat artarak 3,5 milyon tona yükseldiğini, ihracattan elde edilen gelirin 47 milyon dolardan 22 kat artarak 1 milyar 80 milyon dolara çıktığını anlattı.

Son 10 yılda un ihraç edilen ülke sayısının 160'a ulaştığını dile getiren Ulusoy, bu ülkelerde dünya nüfusunun yüzde 92'sinin yaşadığını, dünyadaki her 10 kişiden 9'unun bulunduğu bölgelere Türk ununun ulaştığını vurguladı.

'İlk 8 ayda 698 milyon dolarlık un ihraç edildi'

Ulusoy, geçen yıl 1 milyar 80 milyon dolarlık 3,5 milyon ton un ihraç edildiğini anımsatarak, bu yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3'lük tonaj artışı yaşandığını söyledi.

Yüzde 3'lük tonaj artışının düşük görülebileceğini belirten Ulusoy, "Ancak geçen yıl 2015'e göre yüzde 28'lik artış yakalamıştık. 2017'de geçen yıl yakaladığımız artışı muhafaza etmeye çalışıyoruz." dedi.

Ulusoy, "İlk 8 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 2 milyon 302 bin tonluk un ihracat yaptık. Bu ihracattan 698 milyon dolarlık gelir elde ettik. Geçen yıl bu rakamlar 2 milyon 220 bin ton ve 693 milyon dolardı. Tonaj artışımız daha fazla. Bu gelirde o kadar yüksek değil. Çünkü birim fiyatlarda bir düşüş söz konusu." diye konuştu.

'Un ihracatta yeni rekor gelecek'

Ulusoy, ihracatın dağılımında özellikle Afrika kıtasının payını giderek artırdığını kaydederek, geçen yıl genel ihracattan yüzde 29 pay alan Afrika'nın rakamının yüzde 35'e yükseldiğini vurguladı.

Özellikle Angola piyasasının un sanayisi için hedef pazar olduğunu ve burada ciddi bir artış yakaladıklarını belirterek, Türk uncusunun tüm dünyada ulaşamadığı pazar kalmadığının altını çizdi.

Ulusoy, bu yılki hedeflerinin yüzde 5 artışla 3 milyon 675 bin ton un ihracatı olduğunu belirterek, bu hedefe ulaştıklarında dünyadaki pazarın yüzde 35'ini elde etmiş olacaklarını söyledi.

Un sattıkları 160 ülkede derinleşmeden bu rekorun mümkün olmayacağını vurgulayan Ulusoy, "Yani 2017'de yeni bir ihracat rekoru kıracağız. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. İlk 8 aylık rakamlar da bize yeni rekor geleceğini gösteriyor." dedi.

'Dünya un pazarının 3'te birine hakimiz'

Ulusoy, dünya genelinde ülkeler arasında alınıp satılan ve ihracata konu olan un miktarının 11 milyon ton olduğunu kaydederek, "Geçen yıl 3,5 milyon tonunu biz satmışız. Bu yıl da 3,7 milyon tona yaklaşacağız. Yani dünya un ihracatının 3'te birini biz yapıyoruz." dedi.

Dünya un piyasasına hakim olmalarının nedenlerinin başında "Türkiyenin bir tarım ülkesi olmasının" geldiğini dile getiren Ulusoy, buğday üretiminde 21,8 milyon ton gibi ciddi bir üretim yapıldığından bahsetti.

Ulusoy, "Ayrıca Türkiye'nin un sanayisinin geçmişinin çok eskiye dayanması, güçlü bir yapısı bulunması ve yüksek bir kapasiteye sahip olması da hakimiyetimizi güçlendiren ciddi etkenlerden." diye konuştu.

'Yeni piyasalarda yeni ürünlerle yer bulacağız'

Ulusoy, her ne kadar tonaj üzerinden sektörü konuşsalar da özel ürünler pazarında da sevindirici gelişmeler yaşandığını söyledi.

Özellikle Türkiye'den bazı sanayicilerin sıradışı ve inovatif ürünler sağlayarak Avrupa ve ABD pazarına girmeyi başardığının altını çizen Ulusoy, "Miktar bazında henüz düşük ama çok nitelikli ürünler. Mesela diyabet hastaları için glisemik endeksi düşürülmüş un üreten, pizza için özel üretim yapan, noodle için özel üretim yapan firmalarımız var. Yeni ürünlerle piyasalarda yeni yerler bulacağımızı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Ulusoy, sadece un pazarını konuştuklarını ancak unlu mamuller sektöründe de sıradışı gelişmelere tanık olduklarını belirterek, simit ve mantı gibi ürünlerde önemli ihracatçı konumunda oldukarını, bunu ihraç edenlere kendilerinin ham madde temin ettiğini anlattı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    kaç iphone x plus alınır 2.302.000.000 kg × 1,4 tl ÷ 6099 = 528 adet iphone yazık sizce Türkiyede kaç iphone satılmıştır. bir tır unun fiyatı: 28.000 kg × 1,4 tl = 39.300 tl ÷ 6099= 6 adet iphone eder.
    Cevapla
  • xxx 6 yıl önce Şikayet Et
    buğday ithalatinda ?
    Cevapla
  • gurbetçi 6 yıl önce Şikayet Et
    her sektörde iNŞAALLAH
    Cevapla