İndiriminin son haftasında rekor satış bekleniyor

Beyaz eşya ve mobilyada uzatılan KDV ve ÖTV indirimlerinde son dönemece girildi. Son haftada tüketicilerin yoğun talebinin satışlarda rekor getirmesi bekleniyor.

İndiriminin son haftasında rekor satış bekleniyor
İndiriminin son haftasında rekor satış bekleniyor
GİRİŞ 19.09.2017 09:34 GÜNCELLEME 19.09.2017 10:19

Mobilya ve beyaz eşya sektöründe ekim ayına kadar uzatılan KDV ile ÖTV indirimi 10 gün sonra bitiyor. Sektör, tüketicilerin son fırsatlardan yararlanmak için ürünlere yoğun talep göstereceğini düşünüyor. Bazı sektör temsilcileri son günlerde rekor kırılacağını düşünürken, bazılarına göre ise gelebilecek talebin bir kısmı okulların açılması nedeniyle eğitim harcamalarına kayabilir.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, son günlerine girilen ÖTV ve KDV indirimlerinin hem mobilya hem de beyaz eşya sektörüne olumlu yansıdığını söyledi. İki sektörde de bulunan firmalardaki satışların son 10 günde rekor kıracağını belirten Öncel, "İndirimin son gününe kadar fatura kesimleri yapılır. Kaporolar verilir. Kesinlikle satışlarda büyük patlama yaşanır. Çünkü indirimin ilk haftalarında gidip alamayanlar işini son haftaya bıraktı. Bu duruma yaz ayının da denk gelmesi etkili oldu. Şimdi tatil yerlerinden dönen kişiler indirimde son 10-15 günü iyi değerlendirecek" dedi. Diğer yandan Öncel, KDV'nin kiralamalarda yüzde 18'den 8'e indirilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Doğtaş Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan da KDV indirimin bitimine az bir süre kala satışlarda patlama beklediklerini söyledi. Şubat-mart ayında yüzde 8 olan KDV ile satışlarının yüzde 50 artığını ifade eden Doğan, "Şu anda son 10 güne giriyoruz. Bu sürecin satışlarımızda yüzde 30 artış yaratacağına inanıyoruz" diye konuştu.

"Okul ihtiyaçları birinci sırada"

ÖTV indiriminin ilk haftalarının tüketicide farkındalık oluşturduğunu söyleyen Bimeks İcra Kurulu Üyesi Mustafa Selçuk ise bu gelişmenin de talebe dönüştüğünü ifade etti. Şu anda indirimin son haftasına girildiğine işaret eden Selçuk, okulların da başlamasıyla özellikle çocuklu ailelerde kırtasiye ihtiyaçlarının ön plana çıkacağını belirtti. Selçuk şöyle devam etti: "Çocuklu aileler bütçelerini şu sıralar okul ihtiyaçlarına ayırıyor. O yüzden beyaz eşya ve mobilya sektörü ürünleri geri plana atıldı. Sektör fiyat odaklı ilerliyor. Perakende sektöründe fiyat rekabeti devam ettikçe sektörün çeşitli planları olacak."

"KDV'nin yüzde 8'de sabitlenmesini istiyoruz"

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektöründe uzatılan KDV indiriminin kalıcı hale gelmesini ve oranın yüzde 8'de sabitlenmesini istediklerinin söyledi. Güleç, "Bu durum haksız rekabet ve kayıt dışılığı engelledi. Yüzde 8 olan KDV sektörün ihracatını yüzde 30 artırdı. Devlete ödenen vergi arttı, sektör güçlendi. Tek umudumuz KDV'nin bu oranda kalması. 2030'da 10 milyar dolar ihracat hedefimiz var" diye konuştu.

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu da mobilya sektöründeki KDV oranının yüzde 8'de kalmasını isteyenlerden bir diğer isim. Mobilya sektörünün devamlı büyüdüğünü ifade eden Yanıkçıoğlu, bu yılı 2.8 milyar dolar ihracat ile kapatacaklarını kaydetti. Mobilya sektörü için Afrika Bölgesi'nin yeni pazar olduğunu aktaran Yanıkçıoğlu, "Irak pazarı çok ciddi yara aldı. Ortadoğu, Türki Cumhuriyetleri ve Afrika Bölgeleri şu anda sektör için revaçta olan yerler. İhracatımızın yüzde 52'si Avrupa Birliği ülkelerinden, yüzde 18'i Afrika Bölgesi'nden ve geri kalan kısım ise Irak ve tüm Asya ülkelerinden" dedi.

KAYNAK: DÜNYA