10 Alman’dan biri ‘Made in Turkey’ diyor

Almanya’daki hazırgiyim fuarına Türk ürünleri damga vurdu.

10 Alman’dan biri ‘Made in Turkey’ diyor
10 Alman’dan biri ‘Made in Turkey’ diyor
GİRİŞ 15.09.2017 09:35 GÜNCELLEME 15.09.2017 09:35
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

“Türkiye, Almanya’nın en büyük tedarikçisi“ diyen sektör temsilcileri, her 10 Almandan birinin Türk malı giydiğini belirtti.

Türkiye tekstil konusunda tüm Avrupa’ya açılırken, üretilen fason ürünler birçok yıldız markaya kalite ihraç ediyor. Dünyanın en büyük kumaş fuarlarından biri olan Munich Fabric Start Fuarı ile eşzamanlı düzenlenen, Munich Apparel Source Fuarı’na Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Türkiye Milli Katılım Organizasyonu ile 14 Türk firması katıldı.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, büyük ziyaretçi çeken dünyanın en büyük kumaş fuarlarından biri olan Munich Fabric Start Fuarı’nın girişine kurduğu özel tasarım mağaza ile Türk hazırgiyim ve konfeksiyon ürünlerinin Türkiye standı dışında farklı bir noktada daha Almanların beğenisine sundu.

Türk Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörü’nün, Almanya’nın Avrupa’daki en büyük tedarikçisi olduğunu ve yüzde 10 pazar payına sahip olduğunu belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, dünya genelinde ise; Çin ve Bangladeş’in ardından üçüncü sırada yer aldıklarını, Almanya pazarına yoğunlaşarak birinci sıraya çıkmak istediklerini kaydetti.

Almanya'da her 100 kişiden 10'unu giydiren Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, 60 binden fazla giyim ve tekstil şirketlerinin, 1 milyondan fazla kişiyi istihdam ettiklerini bildirdi. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Tanıtım Komitesi Başkanı Elvan Ünlütürk, “Türkiye güçlü ve yaygın ulaşım ağına sahip. Hızlı moda için iyi düzenlenmiş iş modeline sahip. Kendi koleksiyonlarını hazırlayabilen tasarım ofislerine sahip ihracatçı firmaları sayesinde 4 hafta içinde Avrupa’nın siparişlerini teslim edecek kapasiteye sahip. 31 farklı şehirde 46 üniversitede moda tasarım ve 13 tekstil mühendisliği bölümü ile nitelikli iş gücünü barındıran bir endüstriyiz” dedi.

ÜNLÜ MARKALARIN TERCİHİ TÜRKİYE

Son dönemde Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi gerilimin ihracat rakamlarına yansımayacağına inandıklarını dile getiren Emre Kızılgüneşler, “Türkiye ile Almanya arasındaki tarihi bağlar çok güçlü. Almanya’da 3 milyonu aşkın Türk kökenli insan yaşıyor. Türkiye’nin Almanya’ya yaptığı ihracat rakamlarına baktığımızda ihracat rakamlarının siyasetten etkilenmediğini görüyoruz. Türkiye’den Almanya’ya yapılan ihracat 2017 yılının Ocak - Ağustos döneminde hazırgiyim tarafı yüzde 1 artışla 2 milyar 163 milyon dolara çıktı” dedi. Öte yandan birçok Türk tekstil şirketi, Digel, Puma, C&A ve Adidas gibi dünyaca ünlü markalara fason üretim gerçekleştiriyor.

BORÇLANMAYLA KALKINIYORUZ

CHP Milletvekili Fethi Gürer, kredilerin Gayrisafi Yurtiçi Hasılat (GSYH) oranındaki yüzde 30'luk artışa dikkat çekerek "Hızlı kredi büyümesi makroekonomik dengeleri bozacak boyutlara ulaşmış mıdır? Hükümetin kredileri teşvik etmesiyle oluşan durum için çözüm nasıl sağlanacaktır?" diyerek Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye soru önergeleri yöneltti. Bakan Zeybekci, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son enflasyon raporunda yer alan verilere göre, yılın ikinci çeyreğinde finansal olmayan kesime kullandırılan toplam kredilerin kur etkisinden arındırılmış yıllık büyümesinin yaklaşık yüzde 18,8 oranında gerçekleştiğini açıkladı. Kredi büyümesinin sağlanamadığı ortamda ekonomik aktörlerin finansmana erişimi zorlaşmakta olduğunu belirten Bakan Zeybekci, "Bu sebeple tasarrufların yanı sıra borçlanma da üretimi finanse etmekte bir yöntem olarak kullanılmakta, sürdürülebilir borçlanma üretim ve kalkınma için olumsuz değerlendirilmemektedir" dedi.

MAKİNE YATIRIMLARI ARTMALI

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 yıl sonuna kadar vergilerle ilgili bir düzenleme planı bulunmadığını söyledi. Ağbal, “KDV ile ilgili çalışmada bir oran indirimi asla söz konusu değil. Yüzde 18 KDV oranında hiçbir şekilde indirim olmayacak. KDV'de küçük işletmeler için tek oran üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu. Ağbal, son dönemde düşüş gösteren makine teçhizat yatırımlarıyla ilgili değerlendirmede bulunarak, Türkiye'nin makine teçhizat yatırımlarını yukarı çekmesi gerektiğini söyledi. Ağbal, “Makine teçhizat harcamalarını artırmak için KOSGEB destekleri ya da vergisel destekler üzerinde çalışılıyor. İndirimlerin eylül sonunda bitmesi hedefleniyor, sonrasında makine-teçhizat ile ilgili düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Önümüzdeki dönemde geçici vergi indiriminin devam etmesi gerektiğini düşünmüyorum. Bunlar geçici vergi indirimleriydi, bu indirimler amacını karşıladı, Türkiye'nin performansı bu indirimlerin devamını gerekli görmüyor.” Ağbal, Türkiye’de kriz ihtimalinin de söz konusu olmadığını ekledi.

YORUMLAR 1
  • Ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    4 Türk den biri de Alman arabasi diyor. Adidas diyor Nivea diyor Kinder diyor diyor da diyor
    Cevapla